Du är här

10.8.2017 - 10:21

Nätbutik för busskort har öppnats

Waltti matkakortti Vaasa
I och med hösten sker ändringar i busstrafiken i Vasa. En nätbutik för Waltti-kort har öppnats. Bussarnas vintertidtabeller träder i kraft 14.8.2017. Tidtabellen har utökats med lördags- och kvällsturer och rutter har ändrats.

Enligt kollektivtrafikplanerare Lotta Rautio delas de nya tidtabellshäftena ut till hemmen vecka 32. Elektroniskt kan du söka rutter och tidtabeller på adressen reittiopas.vaasa.fi.

Linjerna 1, 2, 7 och 9 har utökats med mycket efterfrågade lördagsturer. Campuslinje 14 trafikerar nu även under vardagskvällar mellan centrum och Brändö, berättar Rautio. 

Nätbutiken för Waltti-kort är alltid öppen

Rautio berättar att den efterlängtade nätbutiken för Waltti-kort nu har öppnats på adressen nettilataukset.waltti.fi.

I nätbutiken kan du ladda ditt eget busskort och kort för personer i åldern under 17 år som bor i samma hushåll. Det går också att beställa hem ett nytt kort via tjänsten. Leveranstiden är 1–2 veckor.

Det laddade värdet eller den laddade perioden aktiveras på resekortet när kortet nästa gång visas upp vid en avläsningsapparat. Det tar ett par timmar efter laddningen av kortet innan man kan ta bussen med kortet, påminner Rautio.

Det är enkelt att kontrollera kortets saldo med hjälp av mobiltelefonen. Waltti-kortavläsningsapplikationen kan du ladda ner gratis på mobiltelefonen. Applikationen fungerar i androidtelefoner med NFC-egenskap. Även i nätbutiken syns saldot på kortet.

Under hösten tar även skoleleverna i bruk Waltti-kort. Utbildningsverket sköter distributionen av dem. På samma kort kan man också själv ladda ner ett värde och då kan kortet användas även för annat än för skolresor.

Direkt till Stenhaga till jobbet och på shopping

Rutterna för linjerna 3, 5, 8 och 11 har ändrats.  

– Det blir enklare att ta sig till Stenhaga i och med att linje 8 kör via nya Pohjolagatan och inte längre via Hemstrand. Linjen går via Jukolavägen tur-retur. De som ska till Hemstrand kan använda linje 11, berättar Rautio.

Linje 5 går nu via Motorgatan till centrum. Linje 3 kör rakt längs med Rådhusgatan och viker inte längre in på Skolhusgatan. – Framför simhallen vid Rådhusgatan finns en ny busshållplats invid den nya rutten, berättar Rautio. 

Nya busshållplatser finns bl.a. i början av Vasaesplanaden invid Vasklotbron och i Stenhaga. Rutten mellan Vasa och Lillkyro går nu från Vasaesplanaden från hållplatsen vid stadshuset i stället för från Resecentret. Oy Wiik & Ström Ab sköter trafikeringen till Lillkyro. Därtill har linje 5S ändrats till linje 50.

Relaterade artiklar: 

Senaste