Du är här

7.1.2019 - 10:20

Barnen kramas då de mår bra

Lillemor Gammelgård kuva/foto: Malin Åbrandt
Vasa stads direktör för småbarnspedagogik Lillemor Gammelgård går i vältjänt pension i vår efter nästan 43 års arbetskarriär. Hon är ett verkligt proffs inom pedagogiken och har sett den stora förändringen inom branschen under åren. Kramande barn och trevliga arbetskamrater värmer henne mest.

Det officiella pensioneringsdatumet är 1.5.2019, men p.g.a. innestående semester slutade hon redan i slutet av år 2018.

Gammelgård började sin arbetskarriär som praktikant vid Malmögårdens daghem. Då hon år 1976 var utexaminerad barnträdgårdslärare fick hon jobb på Gerby daghem, som då var Korsholms kommuns första daghem.

- Det första föräldramötet var spännande. Efter mötet frågade föräldrarna hur gammal jag var och jag svarade harmfullt att jag redan var 22 år gammal och 23 år om en månad, skrattar Gammelgård.

”He va hurja juttu!”

Gammelgård valde småbarnspedagogiken i tiderna för den skull att hon gillade att arbeta med händerna.

- Den härligaste arbetsplatsen är daghem; där kommer barnen spontant och kramar en då de har det bra. De är också mycket ärliga och säger saker och ting rent ut. Man får skratta mycket. 

Medan hon arbetade på daghem hade hon ett häfte där hon brukade skriva upp roliga saker barnen hade sagt. Och så läste man häftet högt på föräldramötena.

- En gång frågade en liten pojke vad jag hette. Jag berättade att jag hette Lillemor, och pojken svarade: ”He va hurja juttu!”

Småbarnspedagogik som en del av undervisningskedjan

Då de egna barnen blev äldre fortsatte Gammelgård sina studier vid sidan om arbetet och blev klar med sin pedagogie magisterexamen år 2003.

- Mina döttrar var stolta över att en så här gammal människa ännu kunde studera, skrattar hon.

Med det nya betyget var det bra att söka nytt jobb, dock inom staden. Som följande arbetade Gammelgård som planerare vid verket för fostran och undervisning.

- Det allra trevligaste var att ordna utbildningar och besök. Det jag också fick lära mig var att utbildningens innehåll inte alltid var det viktigaste, utan det hurdana bullar som serverades under kaffepausen. 

År 2011 började Gammelgård i sin nuvarande tjänst som Vasa stads direktör för småbarnspedagogik. Hon har sett stora förändringar inom branschen under åren, en av de största är att småbarnspedagogiken numera lyder under Utbildningsstyrelsen.

- Idag ser man småbarnspedagogiken som en del av undervisningskedjan, och föräldrarna förstår att daghems- och familjedagvårdspersonalen är yrkesutbildad. Det är inte enbart lek och sång vi sysslar med utan vi följer en lagenlig plan för småbarnspedagogik. 

Matodling och fiske

Vasa stads småbarnspedagogik har ca 700 anställda.

- Jag har fantastiska arbetskamrater! Jag är stolt över personalen som står för en mycket kvalitativ småbarnspedagogik.

Gammelgård berättar att hon med arbetsåren lärt sig att alltid göra sitt bästa för att vara en bra ledare.

- Man ska vara ärlig, rättvis och göra sitt bästa varenda dag. Och komma ihåg att alla är lika värda, varenda en från praktikanten till chefen.

Under den långa semestern som börjar i januari samt den blivande pensionen ska Gammelgård försöka lugna ner sig, men hon lovar även att ta emot nya uppdrag om något intressant dyker upp. Fritiden kommer hon att tillbringa i växthuset och så ska hon fiska i Vasa skärgård då hon är på villan.  

- Jag har passion för matodling och trädgård. Jag älskar också att så träd från frö och följa upp hur de växer.

Precis likadant som en proffs inom småbarnspedagogiken har fått följa upp hur barn växer under arbetsåren.

Senaste