Du är här

6.11.2017 - 14:26

Budskap om fredsmedling på Ahtisaaridagarna i Vasa

martti_ahtisaari_2015_tomas_whitehouse_CMI.jpg
I år är Vasa huvudsäte för programmet under de nationella Ahtisaaridagarna 15.11.2017. Målet för dagen, som nu firas för sjunde gången, är att öka kunskapen om fredsmedling och betydelsen av försoning i skolor runt om i Finland. I skolorna i Vasa får man öva på konfliktlösning, och vid Vasa universitet ordnas ett seminarium som är öppet för alla.

Under dagen besöker fredsnobelisten president Martti Ahtisaari och medarbetare från Konfliktlösningsorganisationen CMI (Crisis Management Initiative) högstadieskolor och gymnasier i Vasa.

Experter från den konfliktlösningsorganisation som president Ahtisaari har grundat besöker skolorna för att berätta om fredsmedling och betydelsen av försoning. De instruerar också genom praktiska övningar eleverna att lösa konflikter.

- Det tvåspråkiga Finland och det utomordentliga grundskolsystemet har alltid legat president Ahtisaari varmt om hjärtat. Vi på CMI är mycket glada över att just Vasa har blivit den stad som valts för Ahtisaaridagarna under Finlands jubileumsår. Tillsammans får vi budskapet om fredsmedling och försoning att spridas över hela staden, berättar CMI:s kommunikations- och medelanskaffningschef Elina Lehtinen.

Man besöker Variskan koulu, Vöyrinkaupungin koulu, Merenkurkun koulu, Vaasan lyseon lukio, Savilahden yhtenäiskoulu, Vasa gymnasium, Borgaregatans skola, Vasa Övningsskola och Vasa Övningsskolas gymnasium.

Ett seminarium som är öppet för allmänheten ordnas vid Vasa universitet

Vid Vasa universitet ordnas kl. 15.30–17 ett seminarium som är öppet för alla; på programmet står en intervju med presidenten samt en paneldiskussion. På seminariet intervjuas president Ahtisaari av Pohjalainens huvudredaktör Toni Viljanmaa.

Temat för paneldiskussionen är ”Att utveckla konfliktlösning till en medborgarfärdighet” och i den deltar Irak- och Mellanösternexperten Hussein Al-Taee (CMI), Vasa universitets professorer Pirkko Vartiainen och Annukka Jokipii samt Elina Viitasaari, studerande inom PEACE-programmet vid Åbo Akademi. Som moderator fungerar chefen för Vasabladets ledarredaktion Stig Nygård.

Seminariet är tvåspråkigt och publiken får ställa frågor efter paneldiskussionen. I slutet av seminariet överräcker stadsdirektör Tomas Häyry en fredsduva till den stad som är värd för Ahtisaaridagarna nästa år.

Seminariet för allmänheten och CMI-experternas skolbesök ordnas varje år i huvudevenemangstaden i samband med Ahtisaaridagarna. CMI ordnar Ahtisaaridagarna med stöd av Utrikesministeriet.

Ahtisaaridagarna är även en del av Finland100-jubileumsårets evenemang i Vasa. I sociala medier kan man tipsa om Ahtisaaridagarna genom hashtaggarna #ahtisaaridagarna #vasa #medling #fredsmedling #konfliktlösninggenomsamtal.

Bild: Martti Ahtisaari, 2015, foto: Tomas Whitehouse, bildkälla: CMI.

Mer information:
Koordinator för Ahtisaaridagarna (CMI) Suvi Tuuli, tfn 050 322 7157, suvi.tuuli@cmi.fi
Bildningsdirektör (Vasa stad) Christina Knookala, tfn 040 556 5011, christina.knookala@vaasa.fi
Koordinator för ungdomsärenden (Vasa stad) Aino Niskala, tfn 040 162 9948, aino.niskala@vaasa.fi
Marknadsförings- och kommunikationschef (Vasa universitet) Tarja Gromov, tfn 040 520 3526, tarja.gromov@uva.fi

http://ahtisaaripaiva.fi/sv/

 

Senaste