Du är här

29.11.2018 - 15:46

Den nya julbelysningen i staden har mottagits väl av Vasaborna

Lumiukon muotoinen valopatsas.
Vasa centrum pryds av ny julbelysning. Eftersom ljustekniken delvis redan var föråldrad togs beslutet att förnya den gamla julbelysningen. Samtidigt förenhetligades belysningen och kommuninvånarnas önskemål om att höja julstämningen uppfylldes. Även den traditionella julgranen har rests på torget.

På Vasaesplanaden och Hovrättsesplanadens gågata har över 160 julljusbollar hängts upp. Bollarna är av tre olika storlekar, med diametrar på 40 cm, 80 cm och 120 cm. Därtill finns det tre stora julbollar, ca två meter breda, invid julgranen. 

– Planerna för julbelysningen är gjorda som en stor helhet på ett större område med bolltemat som röd tråd. Enligt beslutet skaffades ny julbelysning först till gågatan och huvudgatan i centrum, eftersom de är så centrala i stadsbilden, berättar Siri Gröndahl som är gatuplaneringschef på Vasa stads kommunteknik.

Förbipasserande har även kunnat se en två meter hög snögubbe i lekparken vid stadshuset. En 3D-modell har skapats av LED-ljus på samma sätt som bollarna.

Positiv respons med anledning av den nya julbelysningen

Utöver den nya julbelysningen på Handelsesplanaden, gågatan och busshållplatserna vid torget används även tidigare års välbekanta belysning. Alla mörknade och söndriga belysningsanordningar har nu ersatts med nya. Även av invånarna har respons erhållits där man har efterlyst satsningar på julstämningen i centrum.

– Priset för 2018 års julbelysning och första installationen blev totalt ca 100 000 euro. Julbelysningen har den nyaste LED-tekniken. Vi hoppas att julbelysningen ska glädja invånarna och besökarna så länge som möjligt, säger stadens kommuntekniks ledare Markku Litmanen.

Enligt planerna ska ytterligare belysning av samma modell beställas nästa år och ny belysning i enlighet med stadens nya visuella framtoning. Beställningarna görs inom ramen för de årliga anslagen. 

– Enbart positiv respons har hittills erhållits om den nya belysningen. Vår förhoppning är att belysningen ska glädja kommuninvånarna, berättar Kommunteknikens eltekniker Harri Heino med ett leende.

Den nya belysningen lyser upp torget ända till trettondagen, eventuellt ännu längre.

Torggranen kommer från Molnträskskogen

Den traditionella granen på torget är en äkta skogsgran. Den nästan 15 meter höga granen har fällts i Molnträskskogen, ca 700 meter nordväst om Molnträsket. 

– Granen fälldes mitt på dagen onsdagen 21.11 och den stod på torget redan samma dag kl. 14. Just den granen valdes, eftersom den hade skadats på sin växtplats vid iståndsättningen av skidspårsunderlaget, berättar grönområdesenhetens ansvariga trädgårdsmästare Kaj-Erik Grandell.

Granen på torget pryds av ljusslingor, som tändes fredagen före julöppningen, dvs. 23.11. 

Relaterade artiklar: 

Senaste

Pholexia yhtye
16.5.2019
Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster ordnar vårens sista Feasta Club-evenemang på torsdag 23.5 kl. 18 i stadsbibliotekets Drama-sal. Kvällens artist är rockbandet Pholexia från Vasa och det är...