Du är här

6.2.2018 - 12:22

Föredragsserien avslutas med en föreläsning om Vasasenaten

opisto_talvi.jpg
Föredragsserien ”Vasa 1918” som anordnas av Österbottens försvarsgille – Pohjanmaan Maanpuolustuskilta rf. i samarbete med Vaasa-opisto avslutas med det tredje, och samtidigt sista, evenemanget fredagen den 16.3.

Föredragsserien ”Vasa 1918” som anordnas av Österbottens försvarsgille – Pohjanmaan Maanpuolustuskilta rf. i samarbete med Vaasa-opisto avslutas med det tredje, och samtidigt sista, evenemanget fredagen den 16.3.2018 kl. 17 vid Vaasa-opisto, festsal, Rådhusgatan 31.

Professor Martti Häikiö föreläser om Svinhufvuds självständighetssenat och dess verksamhet som leddes av Vasasenaten våren 1918.

Under sin föreläsning behandlar Häikiö händelser och förvaltningsfrågor under slutet av 1917 och våren 1918. Speciell vikt läggs vid självständighetssenaten som leddes av Svinhufvud och dess verksamhet i Vasa. Uppmärksamhet riktas även på vilka följder detta fick för Vasa som i praktiken var Finlands huvudstad i drygt tre månader under våren 1918.

- Den gemensamma föredragsserien, som anordnades av Österbottens Försvarsgille och Vaasa-opisto, har varit en publiksuccé. Extra intresse under föreläsningarna medförde det faktum att Vaasa-opisto i egenskap av Rådhusgatans folkskola under 1918 fungerade som ett fängsligt förvar av ryska fångar, berättar ledande rektor Sannasirkku Autio från Vasa stads institut.

Föredragsevenemanget med professor Häikiö är öppet för allmänheten och avgiftsfritt. Välkomna att lyssna, ställa frågor och delta i diskussionen.

 

Läs mera: www.vaasa.fi/vaasa-opisto/opetustarjonta-ja-ilmoittautuminen/yleisoluennot

Senaste