Du är här

1.11.2018 - 18:36

Presidenten berömde sammanhållningen i Vasa

Presidentti Sauli Niinistö ja roiuva Jenni Haukio Vaasassa 1.11.2018
Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio besökte Vasa torsdag 1.11.

Se ett bildgalleri på Facebook

Presidentparet inledde sitt besök i Företagsbyn Österbotten i Sunnanvik, där en företagsbydag för sjätteklassister pågick. I Sunnanvik diskuterade presidentparet även med representanter för Vasas ungdomsfullmäktige om fullmäktiges verksamhet och aktuella saker som berör unga.

Efter Företagsbyn åkte president Niinistö och fru Haukio till Brändö till undervisnings- och forskningslaboratoriet Technobothnia, där de träffade representanter för Vasa stad, högskolorna och regionens företag. Under mötet diskuterades den offentliga sektorns, högskolornas och företagens samarbete vid utvecklandet och kommersialiseringen av renare lösningar med tanke på miljön.

- Andan i Vasa är sådan att man gör saker tillsammans och hjälper varandra, exempelvis precis som inom högskole- och företagsvärlden, sade president Niinistö.

”I Vasa händer det alltid något nytt”

På eftermiddagen träffade presidentparet medborgarna i köpcentret Rewell Center. Tillställningen fyllde köpcentret till bredden och det rådde en varm stämning.

- Efter en paus på två år får vi igen besöka Vasa. Och varje gång när vi är här upptäcker vi att något nytt har hänt. Och allt har skett i en bra riktning, beskrev president Niinistö sina stämningar.

Efter besöket deltog president Niinistö och fru Haukio i en gemensam konsert med Vasas och Seinäjokis stadsorkestrar i Vasa stadshus. På konserten uruppfördes Leif Segerstams symfoni nr. 319, Det mänskliga undret, tillägnad presidentparets son Aaro.

- Vi är på väg att lyssna på symfonin med öppet sinne och öppna öron. Det känns ju nog i förväg som en gripande tillställning, under musiken kan jag säkert med min själs ögon se pojken skratta, sade president Niinistö vid medborgarträffen i Rewell Center.

Senaste

18.4.2019
Verksamheten inom den öppna småbarnspedagogiken skärs ned i Vasa på grund av sparkrav. Det öppna daghemmet Kuningattarenpolun avoin päiväkoti vid Drottningstigen läggs ned och lokalerna vid...