Ohita valikko

Onkilahti

Lintuluoto Onkilahdessa. Kuva Jan Nyman.

Onkilahti sijaitsee kaupungin pohjoispuolella laaksoalueella noin 1,5 kilometrin etäisyydellä Vaasan keskustasta. Noin 1,5 kilometriä pitkä lahden länsipuolella sijaitsee Palosaari ja itäpuolella Vöyrinkaupunki. Rannat ovat viheralueina joilta pääsee helposti kokemaan ja tarkkailemaan alueen luontoa. Rantametsissä vallitsevana puulajina on koivu ja kesäisin alueella koiranputkikasvustot ovat runsaita. Lahden rantoja kiertävät kevyen liikenteen väylät, joille pääsee myös lastenvaunuilla tai pyörätuolilla. Vesialueen voi ylittää siltaa pitkin. Vaasalaisten keskuudessa tämä siltä tunnetaan ”Putusillan” nimellä. Sillan kupeeseen on valmistunut alue vapaa-ajankalastajille, joka on suosittu paikka keväisin ja syksyisin.

Onkilahdella on tavattu pesimäaikaan noin 70 pesimälajia. Lajimäärä on erittäin suuri, kun huomioi alueen sijainnin lähellä Vaasan keskustaa. Lahden pohjoisosassa on pieni tekosaari, joka on suosittu paikka sorsille ja lokkilinnuille. Saaren lähellä voi nähdä sinisorsia, telkkiä ja tukkasotkia. Lokkilinnuista kala- ja naurulokit sekä tiirat pesivät saarella. Onkilahden osin ruovikkoisilla rannoilla voi touko-heinäkuussa kuulla laulamassa ruokokerttusen tai pajusirkun. Uusin tulokaslaji on rytikerttunen, jonka saattaa havaita rantaruovikossa.

Onkilahden metsät ovat linnuille tärkeitä pesimäalueita. Metsien lajisto painottuu lehtimetsien lajeihin, joita ovat mm. lehtokerttu ja pikkutikka. Rantametsissä pesivät myös tavanomaisemmat metsälajit kuten räkätti- ja punakylkirastaat tali- ja sinitiaiset, peipot ja pajulinnut. Harvalukuisemmista lajeista metsissä laulavat satakieli, kultarinta ja mustapääkerttu.

Onkilahtea voi suositella helposti saavutettavana, paljon nähtävää ja kuultavaa tarjoavana paikkana keskellä kaupunkia. Alueelle voi suunnistaa minä vuodenaikana tahansa. Hienoimpia lintuelämyksiä Onkilahti tarjoaa touko-elokuun välisenä aikana. Luontoon tutustuminen kannattaa tehdä ennen kaupungin heräämistä varhain aamulla.

Lehtimetsä. Kuva Jan Nyman.