Förbigå menyn

Vasa stadsorkester

I Vasa stadsorkester, som grundades år 1930, ingår 31 musiker. Sedan januari 2021 har Tomas Djupsjöbacka varit chefdirigent för orkestern.

Orkestern

Vasa stadsorkester

Vasa stadsorkester består av 31 musiker och är en högklassig symfoniorkester. Utöver klassiska symfonikonserter, spelar orkestern även kammarmusik, underhållningsmusik, barnkonserter och operamusik. Orkesterns konserter hålls för det mesta i Vasa stadshus festsal, som är beläget i centrum av Vasa.

Utöver symfonikonserter ger orkestern också bl.a. underhållningskonserter och konserter för skolelever samt konserter som kombinerar olika musikgenrer. Gemensamma konserter med andra orkestrar i närområdet hör också till stadsorkesterns verksamhet. Vasa stadsorkester bedriver också varje år operasamarbete med Vasa stadsteater. I Sommartid håller musikfester och festivaler orkestern sysselsatt. Från och med år 1999 har stadsorkestern medverkat i den Internationella Jorma Panulas Kapellmästartävling som ordnas av Viljo och Maire Vuorios stiftelse och hålls vart tredje år. Vasa stadsorkester medverkar också i Jorma Panulas kapellmästarkurser.

Tomas Djupsjöbacka är nuvarande chefdirigent för orkestern. Orkesterns fadderkompositör är Markus Fagerudd. Regelbunden konsertverksamhet i Vasa inleddes år 1930, då en orkesterförening grundades i staden. Vasa stadsorkester kommunaliserades 1974. Nästa år firar Vasa stadsorkester 50 år!

Dirigenten

Chefsdirigent Tomas Djupsjöbacka

Tomas Djupsjöbacka började som chefsdirigent för Vasa stadsorkester 1.1.2021.

Mångkonstnärens styrkor är omfattande inhemska och internationella nätverk samt en förmåga att förstå musikernas önskemål och behov. I Vasa tänker Djupsjöbacka ruska om stadsbornas uppfattningar om klassisk musik.

– Till Vasa stadsorkesters viktigaste uppgifter hör att öka stadsbornas välbefinnande. Som chefsdirigent och konstnärlig ledare har Tomas en viktig roll, förklarar Vasa stadsorkesters intendent Mia Huhta.

Djupsjöbacka tar sig gärna an de stora förväntningarna. Han vet att Vasaborna nu behöver stimulans och nya impulser. Den nya chefsdirigenten önskar att invånarna ska vara nyfikna.

– Jag upplever att min uppgift är att i någon mån ruska om uppfattningarna om konserter med klassisk musik. Jag vill locka Vasaborna att komma för att uppleva och förnimma någonting nytt och annorlunda, säger Djupsjöbacka.

Djupsjöbacka är känd som en mångsidig musiker, som uppträder både som cellist och dirigent. Han har spelat i stråkkvartetten Meta4 i närmare 20 år och i Europeiska kammarorkestern i 15 år. Som dirigent har Djupsjöbacka lett nästan alla inhemska orkestrar. Han uppfyller så gott som fullständigt kriterierna som sattes för den nya chefsdirigenten.

– Vi sökte i första hand en utomordentlig musiker som känner till både det internationella och det inhemska fältet verkligt ingående i praktiken. Det är också viktigt att chefsdirigenten i Vasa kan kommunicera smidigt på båda inhemska språken, säger Huhta.

Hon beskriver utnämningen av Djupsjöbacka som en pärla i coronatiden. Dirigenten och orkestern hittade en gemensam melodi under hösten då Helsingforsbon som genom en ödets nyck dirigerade konserten 100 % Beethoven som inhoppare.

– I Vasa behövdes på grund av en coronakarantän en dirigent för en vecka och just den veckan var den enda som var ledig i min kalender. Gnistan till ett fortsatt arbete tänds ofta i och med gästkonserter, berättar Djupsjöbacka.

Under besöket på hösten blev det också klart för intendenten vem orkestern vill ha som sin nya dirigent.

– Vid ett möte frågade någon av musikerna om vi varje vecka kunde ha det så här. Då visste jag att vi hade hittat rätt person, säger Huhta leende.

Utnämningen till chefsdirigent för Vasa stadsorkester är ett viktigt steg i Djupsjöbackas karriär.

– Jag fortsätter ännu att vara gäst i andra orkestrar, men för mig är det en verkligt stor sak att få bli Vasas chefsdirigent och utveckla stadsorkesterns spelande, repertoar och konstnärliga linje uttryckligen på lång sikt, säger Djupsjöbacka.

Huhta berömmer Djupsjöbacka för att han är en modern dirigent som i egenskap av kammarmusiker kan identifiera sig med musikernas upplevelser.

– Att kunna leda bredvid är en viktig sak med tanke på samarbetet, det vet Huhta.

Djupsjöbackas avtal är treårigt och innehåller en option på två år. Det första arbetet i Vasa blir att planera repertoaren som ska framföras i stället för en operaproduktion som skjutits fram på grund av coronan. Förhoppningen är att publiken från årets början ska få njuta av de upplevelser som stadsorkestern bjuder på i en trygg miljö.

Musikerna

Vasa stadsorkesters musiker

I-VIOLIN

Matilda HaavistoMaano Männi, Alternerande konsertmästare
Anna-Leena Merikivi, Stämledare
Henrik Perello/ Hilkka Miettunen
Terje Männi

II-VIOLIN

Liisa Makkonen, Stämledare
Leenakaisa Sandberg, Vice stämledare
Tarmo Isokangas
Marko Konttinen

VIOLA

Nana Raitaluoto, Stämledare
Viktor Olaus Nygård, Vice stämledare
Ida Kosonen

CELLO

Vladimir Reshetko, Solocellist
Elena Hämäläinen, Stämledare (borta)
Tuomas Roos, Stämledare
Laura Martin

KONTRABAS

Pontus Grans, Stämledare
Eero Marttila, Vice stämledare

FLÖJT

Erica Nygård, Stämledare
Stella Michael, Vice stämledare

OBOE

Siri Ilanko, Stämledare
Panu Sivonen, Vice Stämledare

KLARINETT

Eneko Iriate Velasco, Stämledare (borta)
Hugo Olsson, Stämledare
Astrid le Clercq, Vice Stämledare

FAGOTT

Marco Bottet, Stämledare
Samuli Krohn, Vice Stämledare

VALTHORN

Harri Ala-Aho, Stämledare
Vesa Ania, Vice stämledare

TRUMPET

Ilari Pälli, Stämledare
Mari Pakarinen, Vice stämledare

TROMBON

Tuomas Länne, Stämledare

SLAGVERK

Patrik Knif, Stämledare