Du är här

Upplev Vasa

Orkester

orkesteriVMP633x422.jpg
Vasa stadsorkester

I Vasa stadsorkester, som grundades år 1930, spelar 31 musiker och orkestern har sin arbets- och konsertplats i Vasa stadshus i centrum av Vasa. Från januari 2016 har James Lowe fungerat som orkesterns överkapellmästare.

Vasa stadsorkester beaktar olika målgrupper. Utöver de traditionella konserterna gör orkestern regelbundet skolkonsertturnéer i Vasa och närkommunerna. Vasa stadsorkester kommer ihåg de äldre årligen med en avgiftsfri seniorkonsert, som hösten 2015 sändes i realtid till servicehemmen och stadssjukhuset i Vasa.

Förutom sina egna konserter uppträder Vasa stadsorkester på olika musikfestspel (Ilmajoki Musikfestspel, Musikfestspelen Korsholms och Lohtaja kyrkomusikfestival). Stadsorkestern samarbetar med Vasa Operafond och Vasa stadsteater. Gemensamma konserter ges regelbundet tillsammans med även Seinäjoki stadsorkester. Man har även gett konserter tillsammans med Mellersta Österbottens Kammarorkester, Umeå symfoniorkester och Pori Sinfonietta. Vasa stadsorkester är Jorma Panula-kapellmästartävlingens orkester i samarbete med Jyväskylä Sinfonia.

Sedan hösten 2012 har Vasa stadsorkester fungerat som arrangör för den internationella Jorma Panula Kapellmästartävlingen i samarbete med Viljo och Maire Vuorios stiftelse.

Utomlands har orkestern turnerat på Cypern, Italien, Norge, Sverige, USA och Island.