Du är här

Om Vasa

Pauliina hjälper och vidgar tänkesättet

Vasa stad anställer i sommar ungdomar med särskilda behov och för flera av dem är sommarjobbet den första värdefulla arbetserfarenheten. Pauliina Harju, som jobbar inom staden för andra sommaren i rad, är glad över att hon genom sin arbetsinsats kan hjälpa andra. Stöd för att lyckas i arbetet har Pauliina fått av sina kolleger och även av arbetstränaren för ungdomar med särskilda behov och av den egna ansvariga handledaren.

 

pauliinaharju4_salmela_1920.jpg

Pauliina, som studerar till hemvårdare vid yrkesinstitutet Luovi i Alavus, är sommarhjälpare och assisterar klienter och kolleger vid Bergcentret, dit hemmaboende seniorer kan komma för att delta i program, motionera och pyssla.

- Jag har hållit äldre sällskap och så har jag städat: dammtorkat skåp, sorterat tvätt och diskat. Det här har jag även studerat i skolan men det är bra att få erfarenhet härifrån också, säger Pauliina.

Det bästa med sommarjobbet är den arbetserfarenhet man får. Även lönedagen är enligt Pauliina en bra orsak att sommarjobba.

Varmt mottagande

Kollegerna vid Bergcentret har varit trevliga och tagit emot sommarhjälparen med öppna armar. Arbetstränaren för ungdomar med särskilda behov, Joanna Varjosaari, den ansvariga handledaren på arbetsplatsen, Marika, och de andra kollegerna hjälper Pauliina när arbetet känns besvärligt.

- Jag har även lärt känna några klienter här. En av dem är Helinä, hon och jag skickar meddelanden till varandra på WhatsApp och Messenger och besöker ibland också evenemang, berättar Pauliina.

De tidiga morgonväckningarna känns ibland tråkiga men Pauliina har även klarat av dem bra genom att kämpa på. Det är lättare att stiga upp ur sängen när man vet att det ligger en trevlig och lämpligt jäktig arbetsdag framför.

I framtiden drömmer Pauliina om ett arbete i något daghem eller i Brändös Pärlas småhem för seniorer.

- Jag är även intresserad av fortsatta studier vid Vamia: lokalvårdare och kock skulle vara trevliga yrken, avslöjar Pauliina.

 

En engagerande arbetskamrat

Ungdomar med särskilda behov behöver stödjande instruktioner och anvisningar i sitt arbete. Arbetsuppgifter som känns enkla och som är återkommande ger den unga stöd och trygghet i arbetsdagen.

- Ungdomar med särskilda behov kan till exempel kopiera och skanna, städa kafferummet, ställa i ordning arbetsställena och utföra andra mindre rutinuppgifter. Man försöker skräddarsy sådana inspirerande och motiverande arbetserfarenheter för ungdomarna som stöder deras egna resurser, säger Joanna Varjosaari.

Även arbetsplatsen får stöd av arbetstränaren när det gäller att ge anvisningar till den unga; arbetstränaren besöker arbetsställena regelbundet och kan alltid kan nås per telefon för att svara på både den ungas och arbetsgivarens frågor. Den unga får även en egen ansvarig handledare på arbetsplatsen.

- Det här är en vinn-vinn-erfarenhet för såväl den unga som arbetsgivaren. Den unga får arbetserfarenhet och arbetsgemenskapen får en ung person som vidgar det egna tänkesättet och attityden till olikheter. Uppskattandet av olikheter lyfts fram som ett tema även i Vasa stads värdelöften, påminner Joanna.

pauliinaharju1_salmela_1920.jpg

I fjol fick Vasa ett hedersomnämnande av Stödstiftelsen för barn och ungdomar med funktionsnedsättning för sysselsättandet av unga med särskilda behov.

- Vi fick många positiva reaktioner av de sommarjobbande ungdomarna med särskilda behov samt av de enheter som hade anställt dem, av dessa enheter ville många absolut anställa dem även i sommar, säger arbetstränaren Joanna Varjosaari glatt.