Förbigå menyn
I museet

En upplevelseresa fylld med kultur

Om du söker efter inspirerande upplevelser under vintersemestern så kommer du att märka att det inte råder nån brist på kulturutbud i Vasaregionen. Hur skulle det låta med en semesterdag bestående av inspirerande muséer, ett glas gott vin och en underhållande teaterföreställning? Ganska perfekt tycker vi. Rekommenderas att avnjutas ensam eller i sällskap av likasinnade, för att undvika större konflikter än huruvida välja Cabernet eller Malbec.

Historiens vingslag och moderna skapelser

På Vasa stads museer kan du fördjupa dig i regionens historia och konst. 

Österbottens museums (Museigatan 3, Vasa | Avstånd från Vasa centrum 1 km) utställning We Have a Dream berättar genom porträtt om mod, mänsklighet och människans rättigheter. Museets förnyade naturvetenskapliga utställning – Terranova är åter öppen och värd ett besök i sig. 

I Tikanojas konsthem (Hovrättsesplanaden 4, Vasa | Avstånd från salutorget 500 m) kan man ännu fram till 12.3. kika in i Vasas scenkonstliv. I utställningen ges en inblick i stadens teaterhistoria från 1800-talets ambulerande teatersällskap ända fram till nutid. Valda delar ur Vasa stadsteaters, Wasa Teaters, Vasa Operas och Dockteatern Tummetotts historia lyfts fram. 

Kuntsi musuem för modern konst (Inre hamnen, Vasa | Avstånd från salutorget 1 km) inleder våren 25.2 med verk ur Samling Swanljung, en betydelsefull samling av nutidskonst bestående av 900 enskilda verk av nästan 400 konstnärer. I utställningen som visas på Kuntsi fram till 20.8 betonas den finländska konsten från 1980-talet och framåt, men den omfattar även internationell konst. 

Vasa konsthall i Vasa stadshus (Senatsgatan 1 D, Vasa | Avstånd från salutorget 300 m) visas från 18.2 Land of Dreams – en trekanalig videoinstallation av Heidi Kilpeläinens Tango Therapy performansprojekt. Konsthallen har fritt inträde 

Inträdesbiljett: 10 €/6 €. Under 18-åringar fritt inträde. Med en biljett kan du besöka alla Vasa stads museer på en och samma dag. Köp inträdesbiljett till Vasa stads museer. 

Längtar du efter att gå på konsert?

Berörande och vacker klassisk musik är en fängslande upplevelse. Stadsorkesterns hänförande konserter får dig med säkerhet i rätt stämning på din kultursemester. Vi kan inte lova att man går oberörd hem från dessa konserter.  

Huvudsaklig konsertplats för Vasa stadsorkester är det historiska och vackra stadshuset alldeles i centrum av Vasa. 

Vasa stadsorkester | Bekanta dig med vårens konsertprogram 

Upplevelser som frestar smaklökarna

När du under din semester vill uppleva smaker som byggs upp kring regionens bästa råvaror och nordiska smaker så skall du ta riktning mot Fröj i centrum av stan eller Hejm vid fiskstranden. De vackra portionerna och den fantastiska miljön sätter pricken över i:et för en oförglömlig kväll. 

Restaurang FRÖJ

Restaurant FRÖJ | Hovrättsesplanaden 19, Vasa| Avstånd från salutorget 160 m | Läs mer och boka bord 

HEJM |  Blå Vägen 1 B, Vasa | Avstånd från torget 700 m |  Meny, öppettider och historia  

Kulturupplevelser utöver det vanliga 

Wasa Teater bjuder på lokala upplevelser i världsklass. Så boka din plats och slå dig ner och njut i salongen på den anrika teatern.  På vårens repertoar hittar du Heiman – en pjäs med starka känslor och uttryck, mycket musik, men också djup i en berättelse som spänner över årtionden och generationer, samt Adde Malmbergs fars Man får väl ställa upp. Den 18.3 är det urpremiär för Patrik, Irene och pensionärsmakten, en förställning för äventyrslystna lågstadiebarn.

Wasa Teater | Sandögatan 7, Vasa | Bekanta dig med repertoaren och boka biljett 

Historier man kommer ihåg

Efter en härlig lunch eller middag så är det skönt att sätta sig i en teaterfåtölj och njuta av historier fyllda av både djupa känslor och humor. På vårens repertoar vid Vasa finska stadsteater fortsätter Musikalen West Side Story och farsen “Puhtaana käteen”. En pjäs kryddad med humor om Fredrika Runeberg har premiär i februari och med början från 23.3 spelas “Seitsemän koiraveljestä” – en hundlik tolkning av Aleksis Kivis klassikerroman. Vasa stadsteater erbjuder textning till svenska på valda pjäser på stora scenen. 

 

Vaasan kaupunginteatteri | Stora långgatan 53, Vasa | Vårens repertoar och biljetter 

Ett glas gott vin som avslut på dagen 

Som avslutning på en dag fylld med kulturupplevelser är det skönt att sätta sig ner och njuta av ett glas gott vin. Bland restaurangerna i centrum av stan  hittar du säkert en plats som passar som pricken över i på kvällen.  

Evenemang med stort hjärta 

Vasaregionen är full av evenemang, stora och små, för alla smaker. Många evenemang har fått sin början tack vare arrangörernas passion och företagsamhet, och talkoandan är stark  i regionen. Stora evenemang lockar såväl lokalbefolkningen som besökare längre bortifrån. Besök vår evenemangskalender för de senaste uppdateringarna! 

Vila sinnena med en god natt sömn

Efter en dag fylld med upplevelser är det härligt att krypa ner mellan lakanen i hotellsängen. Vasa regionen erbjuder flera alternativ då fötterna behöver vila.

Tips på intressanta tjänster

3 rätters Classic meny

Gustav Wasa - Rådhusgatan 24, Vasa

3 rätters biffmeny 55€

Gör rum för en hotellweekend!

Scandic Vaasa - Rostensgatan 6, Vasa

Packa weekendbagen och checka in hos oss för tillsammanstid. Sköna sängar, rum med egen bastu och jacuzzi samt härlig frukostbuffé ingår.

piktogram

Kultur för en hel dag

Österbottens museum, Tikanojas Konsthem, Kuntis museum för modern konst - Vasa

I Vasa stads museer finns det upplevelser mer än tillräckligt för en hel dag. Med en biljetten får du inträde till tre museer under en dag.

Läs även