Förbigå menyn

Natur och kultur i Vasaregionen

Den varma sommaren lockade en inte ut i skog och mark, men hösten är utflykternas bästa tid. När myggorna försvinner och skogen fylls med läckerheter visar naturen sig från sin bästa sida. Efter en dag utomhus kröner kvalitativa kultur- och matupplevelser njutningen under kvällen.

Ska vi dra till skogs?

Det finns många utflyktsmål att välja mellan i Vasaregionen: en karg, vacker skärgård formad av istiden, orörda skogar med vandringsleder och stadens friluftsområden.

Plattare än såhär blir inte Österbotten: i mitten av en meteoritkrater, som idag är ett väldigt åkerområde, kan du förundra dig över världsalltet genom teleskop. Dessutom är de öppna fälten tranornas viktigaste viloplats under deras flyttperioder. Besökscentret Meteoria är öppet onsdagar kl. 18-20 och söndagar kl. 14-20 till slutet av september, efter det enligt överenskommelse.

Natur och utflyktsmål hittas även närmare centrum:

Manna för museivänner

Då du sett tillräckligt av tallar och ris, finner du annat att fresta ögat med i stadens mångsidiga museer. Det erbjuds såväl modern som klassisk konst samt utställningar om regionens historia. 

Erik Johansson: Impact

Konst kan du även beundra i mindre gallerier, där konstnären själv presenterar sina verk. 

  • Bildkonstnär Maire Ruotsalainens galleria | Strandgatan, Vaasa | Öppet enligt överenskommelse, bokningar tfn +358 400 921 348 | Webbplats

Fresta smaklökarna i saluhallen

Den vackra saluhallen, i gotisk stil, har i mer än hundra år tjänat vasaborna som handels- och mötesplats. Till saluhallen som ligger alldeles intill torget är det lätt att svänga sig in på en kaffe, lunch eller för att köpa med sig något extra gott som gåva.

Jari Blom, Makukauppa – Smakbutiken

Makukaupan omistaja Jari Blom toivottaa teille hyvää viikonloppua! Smakbutikens ägare Jari Blom önskar er en trevlig helg! 🍫☕

Posted by Vaasan Kauppahalli Vasa Saluhall on Wednesday, 28 July 2021

I Vasa finns många små butiker såväl som de mest kända kedjornas affärer, där det finns något för var och en. Under shoppingrundan är det även lätt att hitta ett café, för att pigga upp sig med en kopp kaffe.

Lokal matkultur

Då vädret blir svalare är det perfekt att göra matutflykter inomhus och speciellt i en vacker miljö. HEJM är de lokala råvarornas hem, här njuter du av delikatesser och havsutsikt. Stämningsfulla Gustav Wasa är det perfekta stället att fly undan höstregnet och glömma världen utanför. Gustav Wasas sjurätters meny är en hörnsten i Vasas matkultur.

Stadorkesterns konserthöst trollbinder

Under ledning av chefsdirigent Tomas Djupsjöbacka spelar Vasa stadsorkester såväl klassisk- som underhållningsmusik. Höstens konserter framförs i stämningsfulla Trefaldighetskyrkan i Vasa.

Lämpimästi tervetuloa syksyn konsertteihimme, turvallisesti toteutettuina 💙 Lisätietoja konserteista kotisivuiltamme:…

Posted by Vaasan kaupunginorkesteri – Vasa stadsorkester on Friday, 13 August 2021

Allt i ett

Vill du boka din kulturresa behändigt allt i ett paket, som inkluderar hotellövernattning på bedårande Hotel Astor, teaterbiljett samt en delikat middag? Vem skulle inte vilja det och allt som behövs är ett telefonsamtal!

Wasa Teater, pjäsen Botnia Paradise

Höstens bästa tips

Lue myös