Förbigå menyn

Upplevelser för all sinnen

Om man hellre tillbringar sin lediga tid någon annanstans än hemma, erbjuder Vasa så mycket kultur, shopping och evenemang att man bara hinner åka för att vända på övernattningsstället.

Tillräckligt stor, lagom liten

När du kommer till Vasa, ligger en kuststad som andas historia, internationalitet och kultur för dina fötter och för shopping är Vasa alldeles precis lagom! Tillräckligt stor för att erbjuda såväl specialbutiker, lopptorg, butikskedjor som köpcenter. Och lagom liten så att det dynamiska centrumområdet kan erövras till fots. Stadens idylliska kaféer och drygt hundra restauranger garanterar att shoppingturens pauser skämmer bort alla sinnen.

Allt under ett och samma glastak

Shoppingcentret Rewell i hjärtat av Vasa erbjuder något för alla. Köpcentret har en intressant blandning av specialbutiker, kedjebutiker och en mängd olika tjänster och i de trevliga caféerna och restaurangerna fyller du på med energi och vilar dina trötta shoppingfötter.

15-29.10 återvänder klassiska datorer till framtiden i Köpcentret Rewell. På I love 8-bit®-utställningen kan du leka, undra och ha kul med gamla favoriter.

Rewell | Övretorget, Vasa | Avstånd till salutorget 5 m | Bekanta dig med affäerna och deras utbud

God och personlig service!

Besök Vasa Saluhall för en lunch, avnjut en kopp cappuccino och köp med färska råvaror hem. I saluhallen erbjuds mängder av delikatesser som kittlar dina smaklökar, produkter du inte hittar i en vanlig market och god personlig betjäning får du på köpet.

Vasa Saluhall är en av de äldsta i Finland och den firar i år 120-årsjubileum. Den 30.9 firas jubileet med skördetema.
Förutom en historisk tillbakablick med gamla fotografier blir det även bl.a. musikprogram och lotteri.
Dessutom bjuds det på streetfood tema och smakprover samt pop-up försäljning av lokalproducerade sylter, safter, blommor, grönsaker och syltgrisar och rågbröd.

Vasa saluhall | Vasaesplanaden 18, Vasa | Avstånd från torget 20 m | Bekata dig med utbudet

Närproducerat i Vasaregionen

Färsk, ren och lokalproducerad mat är bra både för hälsan och miljön. Utöver dessa goda egenskaper så kan man lära sig mycket om den lokala kulturen genom att som besökare bekanta sig med den lokala matkulturen. Bekanta dig med regionens närproducenter!

Wasa Teater – lokala upplevelser i världsklass

Heiman av Ann-Luise Bertell, inleder hösten på Wasa Teaters stora scen. Farsen Man får väl ställa upp av Adde Malmberg, spelar från november. Men det finns mera. Något åt alla, t.ex. är höstens föreställning för barn en sagostund med Bockarna Bruse som besöker badhuset.

Wasa TeaterSandögatan 7, Vasa | Avstånd från torget 550 m |Bekanta dig med spelplanen och boka biljett

En inbjudan tillbaka till teaterns rötter

Vasa finska stadsteater (Vaasan kaupunginteatteri) firar säsongen 2022-2023 80-årsjubileum med temat rötter.  Hösten öppnas med stormusikalen West Side Story, som är en fest med stora känslor, underbar musik och vild dans. Den fräcka och fartfyllda farssen “Puhtaana käteen” livar upp i höstens mörker. Klassiker sagan “Björken och stjärnan” berättas genom dans och fysisk teater, regisserad av Carl Knif. Kom och låt berättelserna förföra dig!

Vaasan kaupunginteatteri | Storalånggatan 53, Vasa | Avstånd från torget 400 m | Bekanta dig med spelplanen och boka biljett

Upplev musikens brokiga mångfald

Vasaregionens utbud av levande musik är precis så personligt och mångsidigt som själva regionen. Eller vad sägs om en konsert i en hundra år gammal värdefastighet eller dunkel jazz- och bluesstämning under gatunivån? Läs mer om gigställena.

Kulturscen och biograf

Ritz är en nostalgisk 1950-tals biograf i centrum av Vasa, som idag är en livlig och omtyckt kulturscen med allt från konserter, teater, stand-up till open-stagekvällar. Under Kino Ritz-kvällarna kommer salen till sin rätta, då det visas både aktuella kvalitetsfilmer och äldre klassiker.

Ritz | Kyrkoesplanaden 22 A, Vasa | Avstånd från torget 350 m | Bekanta dig med utbudet och köp biljetter

Evenemang med stort hjärta

Vasaregionen är full av evenemang, stora och små, för alla smaker. Många evenemang har fått sin början tack vare arrangörernas passion och företagsamhet, och talkoandan är stark i regionen. Till evenemangskalendern.

Res tillbaka i tiden eller smaka på modern konst på museerna

I Vasa stads museers rika utbud av utställningar, värdefulla föremål, konst och historiska samlingar hittar alla något som intresserar. Bekanta dig med hela utbudet här. 

På Österbottens museum (Museigatan 3, Vasa | Avstånd från salutorget 1 km) kan man resa tillbaka till riddarnas och svärdens tid. I utställningen Symboler för makt och välstånd, visas bland annat historiska vapen, harnesk, skyddsutrustning samt vikingakrigares smycken fram till den 16.10. Från och med 4.11 visas utställningen We Have a Dream – om mod, medmänsklighet och människans rättigheter.

Förutom de växlande utställningarna visas också permanenta samlingsutställningar, så som Vasa 400, den Hedmanska våningen samt föremål ur museets specialsamlingar såsom silver- och myntsamlingarna. 

I Kuntsi museum för modern konst (Inre hamnen, Vasa | Avstånd från salutorget 1 km) visas från den 1.10 Året unga konstnär 2022 – Emma Jääskeläinen, känd för sina massiva monumentala stenskulpturer och Kristian Krokfors, som valdes till den allra första Årets unga konstnär 1984 och i utställningen Forever Young firas Krokfors långa karriär.

I Tikanojas konsthem (Hovrättsesplanaden 4, Vasa | Avstånd från salutorget 500 m) kikar vi under hösten in i Vasas scenkonstliv. I utställningen ges en inblick i stadens teaterhistoria från 1800-talets ambulerande teatersällskap ända fram till nutid. Valda delar ur Vasa stadsteaters, Wasa Teaters, Vasa Operas och Dockteatern Tummetotts historia lyfts fram.

Vasa konsthall i stadshuset (Senatsgatan 1 D, Vasa | Avstånd från salutorget 300 m) bjuder 20.8-30.10 på utställningen You’ve Changed av Jennifer Lipkin & Svetlana Bogatcheva + Jan Lehmus & NAOWAO. Med arkitektoniska installationer, immersiva digitala verk, konceptuella skulpturer och abstrakta målningar bjuder Bogatcheva och Lipkin in publiken till multisensoriska stunder.

Köp dagsbiljett till Vasa stads museer på förhand!

Bekanta dig med Vasa till fots

Kvarteren i centrala Vasa är fyllda med fin arkitekturhistoria och byggnaderna har många intressanta historier att berätta. Upplev staden till fots i fotspåren av arkitekter från olika tidsåldrar eller dyk in i världen hos gångna tiders kulturpåverkare. Ge dig ut och upptäck Vasa till fots på egen hand.

Ett stycke gammalt Vasa

Vasa stad, som grundades på 1600-talet, förstördes nästan helt i en brand 1852. Man beslöt sig för att bygga den nya staden på dess nuvarande plats cirka 7 kilometer bort. Branden skonade bland annat Wasastjerna huset, som fungerar som Gamla Vasa museum samt hovrätten som senare blev Korsholms kyrka. Läs mera om Gamla Vasas historia och ta lokalbussen (linje 1) till dagens Gamla Vasa.

Mot nya festligheter efter en god natts sömn.

Stadens breda utbud av hotell erbjuder god nattsömn på gångavstånd från museerna, teatrarna, galleriorna och det övriga kulturutbudet.

Fler semestertips

Du är kanske också intresserad av

Läs även våra berättelser från Vasaregionen