Förbigå menyn
Poika talvella

Aktiviteter för hela familjen

Fastän det skymmer tidigt på kvällarna nu, finns det en egen magi i julens glädje. Här några tips på utomhusaktiviteter i väntan på julen.

Bege dig på en upptäcktsfärd i grannskapet. Att beundra julbelysning under en promenad eller undersöka omgivningen i ficklampans sken kräver inte mycket. Ibland kan vi ännu i december kasta stenar i havet vid stranden, eller med god tur finns det snö i pulkabacken innan jul. Stadens lekparker är alltid öppna för de ivrigaste, även om det faller snöblandat regn.

Bjud dej själv på ett avbrott i vardagen och julstöket, gör en god matsäck och ge dig ut i naturen. Naturen ger kraft under denna mörka men stämningsfulla årstid.

Aktiviteter

Naturstigar i Vasa

 • Edvinsstigen

  Aleksis Kivivägen 59, Vasa

  Historia och kultur i form av Edvin Hevonkoskis trä- och metallskulpturer, mitt ute i naturen längs Vapenbrödrabyns motionsstig. För tillfället finns det över 100 namngivna konstverk eller grupper av konstverk. Korsu-museet består av en manskapsbunker fylld med krigstids föremål, underhållsbunkern Töpinä samt en rökbastu, allt autentiskt från II:a världskriget. Läs mer om Edvins stigens parkområde.

  +358 50 560 6496

  http://asevelikyla.fi/edvininpolku/

  Facebook

 • Molnträskets frilufts- och rekreationsområde

  Kapellbacksvägen 215, Vasa

  Molnträskets friluftsområde finns ca 9 km öster om stadens centrum. Molnträsket hör till den långsträckta höjden som också omfattar Höstves och som fortsätter vidare norr om Vasa. Själva friluftsområdet är ca 800 hektar stort. På vintern finns det skidspår och på sommaren kan man vandra eller cykla längs märkta leder på området.

  Ladda ned broschyr över Molnträskets naturstig här.

  https://www.vaasa.fi/sv/bo-och-lev/fritid/naturvasa/utflyktsmal/naturmiljoer/molntrasket/

  Facebook

 • Risöleden 4,9 km och Rövarskär

  Skyttevägen, Vasa

  Risöfladan finns i Södra Stadsfjärdens bortre ända, söder om motorvägen. Till fågeltornet på Rövarskäret leder en ca 350 meter lång stig som delvis går längs spångar. Från fågeltornet har man bra utsikt över ett av vårt lands bästa fågelvatten. Bredvid tornet plats där man kan göra upp eld. Startplats: Parkeringsplatsen i ändan av Skyttevägen.

  https://www.utinaturen.fi/kvarken/ruttbeskrivningar#Riso_SV

 • Stadsfjärdsleden

  Fiskstranden, Strandgatan, Vasa

  Den första delen av frilutsleden runt Södra Stadsfjärden är klar (invigning 1.6.2022). Den tio kilometer långa leden går längs Sundomvikens strand från Fiskstranden ända till Risö, och längs med leden har man byggt bland annat nya rastplatser och en helt ny bro över Gamla Vasa kanal.

  Fakta om den nya leden

  • Fiskstranden-Risö är början på en cirka 30 lång friluftsled runt Södra Stadsfjärden.
  • Längs med leden har rastplatser, bänkar och landstigningsplatser för paddlare byggts. Därtill har belysningen och skyltarna förbättrats.
  • På leden finns flera kulturhistoriskt värdefulla objekt, som skyltar som rests längs leden berättar mer om.
  • Friluftsleden är till största delar tillgänglig och exempelvis från Sunnanvik går en två meter bred tillgänglig passage ända fram till Fyrstenen.

   

  https://www.vaasa.fi/sv/aktuellt/den-forsta-delen-av-friluftsleden-runt-sodra-stadsfjarden-ar-klar-invigningen-halls-vid-fyrstenen-1-6/

 • Öjbergets naturstig

  Öjbergsvägen, Vasa

  Välkommen på en växlingsrik vandring längs den 2,5 km långa naturstigen på Öjberget i Sundom – 9 km från Vasa centrum. Start vid den stora informationstavlan på Öjbergets stadionområde.

  Den unika stigen går längs meteoritkratern Söderfärdens kant – här möter du trolska hällmarker med månghundraåriga martallar, dramatiska klippformationer, en jättegryta och fornstränder/djävulsåkrar/klapperstensfält. Här hittar du Vasaregionens enda stenåldersfyndplats, där människor vistades på fångstfärder redan för ca 4 000 år sedan.

  Din vandring går upp och ner genom varierande biotoper. Tavlor vid tolv kontroller berättar i ord och bild om platsens natur och historia. Du toppar vandringen uppe på slalombacken i utsiktstornet (+65 m ö.h.) – här har du en vidunderlig utsikt över Söderfjärden, Sundom by, skärgården och centrum av Vasa. Utsiktstornets panoramaskyltar berättar vad du ser i olika riktningar.

  Längs Öjbergets motionstrappa trappar du sen tryggt ner till stadionområdet, där platsens grillhus alltid är öppet.

  Mera om Öjberget-stigen i en broschyr som fritt kan laddas ner:

  Informationsbroschyr 

   

  http://www.sundom.fi/sv/sevart_i_sundom

 • Öjens naturstig

  Myrgrundintie 163, Vaasa

  Längs Öjens naturstig, 4,5 km, finns elva informationstavlor som hjälper vandraren att bekanta sig med naturen på området, med läkeväxter och med gammal folktro. Vandringsslingan är lätt att gå eftersom terrängen bara är svagt kuperad. Då man vandrar på stigen är det skäl att tänka på att spångarna kan vara hala beroende på vädret. Det tar ca 2,5 – 3 timmar att gå stigen.

  https://www.utinaturen.fi/ojen

Besöksmål för hela familjen

 • Stundars museum och kulturcentrum

  Stundarsvägen 5, Korsholm

  Stundars

  Stundars i Korsholm är ett stort museum och ett levande kulturcentrum. På museiområdet finns 70 byggnader, bl.a. lanthandel, skola, bondgård och hantverkarstugor. Hos oss får du uppleva hur livet kunde te sig kring sekelskiftet 1900 på den svensk-österbottniska landsbygden. På Stundars finns butik, café och en högklassig beställningsrestaurang. Vi ordnar även konstutställningar och kulturevenemang.

  +358 6 570 99000

  info@stundars.fi

  http://www.stundars.fi/

  Facebook

 • Tropiclandia nöjesbad och vattenpark

  Sommarstigen 1, Vasa

  Äventyrsbadet Tropiclandia har allt som familjens vattendjur kan önska: häftiga vattenrutschbanor, vågor, vattenfall, bubbelpooler, exotisk bastu, och här är det alltid varmt. Vattenparkområdet utomhus har många olika och häftiga vattenrutschbanor, två barnpooler, bubbelpool, terrass och gott om plats att sola.

  +358 20 796 1300

  info.tropiclandia@puuhagroup.com

  https://www.tropiclandia.fi/

  Facebook

 • Wasa Graffitilandia

  Motorgatan 2, Vasa

  Wasa Graffitilandia är en utomhuskonstutställning i en före detta nöjesparks lokaler i Vasa, som genomfördes från idé till öppning på åtta veckor på sommaren 2021.

  WASA GRAFFITILANDIA är öppen 14.5-31.7.2022
  Må Stängt
  Ti-Fre 14-18
  Lö-Sö 12-18

  Wasa Graffitilandia är en utställning och event lokal under ständig förvandling. Så man bör definitivt besöka platsen flera gånger under säsongen: för förutom att man inte under ett besök helt enkelt hinner kolla in allat, så föds det hela tiden nytt.

   

  info@wgl.fi

  https://wasagraffitilandia.fi/

  Facebook

 • Aava Kertun Kotitila - besöksgård

  Österändsvägen 92, Södra Vallgrund

  aavakertun kotitila

  Vår gård befinner sig i Södra Vallgrund, 32 km från Vasa, i världsarvsområdet. Vår gård har både traditionella och något sällsynt husdjur.

  Hos oss kan du tillbringa en avkopplande dag och njuta av äkta landsbygds miljö med en kopp kaffe, eller delta i borstning och vård av djuren. Du kan boka en utflykt för grupper året runt eller besöka under sommarens öppettider.

  +358 45 671 9358

  anna.salmi@aavakertunkotitila.fi

  http://aavakertunkotitila.fi

  Facebook

 • Bio Rex

  Hovioikeudenpuistikko 16, Vaasa

  Biografen BioRex Vasa ligger med sina sex salonger i Vasa centrum och är kedjans största biograf. Biografen uppdaterades till sin nuvarande skrud under 2017, då aulan, butiken samt salarna förnyades. Det speciella med den här biografen är REX-salongen med 34 platser, som byggdes i samband med renoveringen, där varje biobesökare har en bredare biofåtölj än normalt och besökarna på första raden har dessutom fotstöd.  Biografen är utrustad med Dolby Digital 7.1-ljudåtergivning, Dolbys 3D-teknik samt Barcons laserprojektorer.

  https://biorex.fi/

  Facebook

 • Botniahallen

  Prostövägen 2, Korsholm

  Finlands största och mångsidigaste anläggning för sport, motion och för både små och stora allmänna tillställningar. Yrkeskunniga TYKY-dagar, fysisk träning, fysiska tester och grenträning, personal training och gruppmotion.

   

  +358 20 120 1700

  info@vaasanseudunareenat.fi

  https://vaasanseudunareenat.fi/sv/botniahallen/

  Facebook

 • Cinema Bowling

  Handelsesplanaden 18, Vasa

  Bowling hos Cinema är inte bara en sport – det är mycket mera! Ordna en bowlingupplevelse hos oss, för personalen, kunder eller med vänner. Beställ lätt tilltugg i förväg. Även dryck kan beställas i förväg eller direkt från baren.

  +358 20 719 1919

  mail@cinemabowling.com

  http://www.cinemabowling.com/

  Facebook

 • HopLop Vaasa

  Mejerigatan 2-4, Vasa

  HopLop är en inspirerande äventyrspark för hela familjen, full av roliga aktiviteter och skojig sysselsättning – för att inte tala om fängslande bestyr! En spännande äventyrslabyrint, trampolinhopp, snärtiga elbilar, fartfyllda rutschbanor och andra upplivande underverk sätter fart på hela familjen.

  I HopLop kan barn oberoende av skicklighetsnivå prova sina gränser och få uppleva att de lyckas. Här lämnas nej-attityden med fördel utanför: hos oss får barnen vara barn och även vuxna är välkomna med i leken!

  +358 10 837 3017

  info.vaasa@hoplop.fi

  https://www.hoplop.fi/sv/lekomraden-och-aktiviteter

  Facebook

 • Wasa Up - klättringscenter

  Strandgatan 2, Vasa

  Vasa klättercenter, Wasa Up, erbjuder både lättare klättringsrutter för nybörjare och rutter som kräver teknik och uthållighet för den mer erfarna klättraren.

  Du kan också utmana dig själv och dina vänner på ninjabanan och hitta ny styrka, balans och välmående i våra gruppträningstimmar. Klättring och OCR-banan kan du enkelt pröva på utan tidsbokning!

  Hos oss kan du även boka mångsidiga paket för olika grupper för att t.ex. stärka gruppdynamiken eller välmåendet. Välkommen!

   

  +358 50 543 4907

  info@wasaup.fi

  https://www.wasaup.fi

  Facebook

 • Kvarkens världsarvsskärgård

  Kvarkens skärgård, Vaasa

  Saaristo ilmakuva

  Den unika skärgården i Kvarken är Finlands enda naturobjekt på Unescos världsarvslista. Tillsammans med Höga Kusten utgör den grunda Kvarkens skärgård den bästa platsen i världen att uppleva och förstå landhöjningen som uppstått efter den senaste istiden.

  +358 50 346 6200

  info@kvarken.fi

  http://www.kvarken.fi

  Facebook

 • Vasa Elektriska Arena

  Parallellvägen 1, Vasa

  Ett unikt center för issport med fyra isar under samma tak. Arenan erbjuder också utmärkta förutsättningar för konserter, evenemang för allmänheten och för TYKY-dagar.

  Vasa Elektriska Arena byggdes år 1971, på samma plats där det tidigare fanns en konstisbana från 1967. Arenan är Finlands femte äldsta ishall och den har förnyats och utvidgats under 1980-talet och under åren 1999 och 2014. Den består av en helhet med fyra olika isar under samma tak och är unik i Finland: Den har en matchrink och tre rinkar för träning. På en av träningsrinkarna är det möjligt att spela curling. Vasa Elektriska Arena har också mötesutrymmen, beställningsrestaurang- och cafétjänster, omklädningsrum, gym och gymnastiksal som möjliggör en mångsidig träning.
  Den nya grundrenoverade och förstorade tävlingshallen öppnades i slutet av 2020.

  Välkommen till en allaktivitetsarena full med upplevelser!

   

  +358 20 120 1700

  info@vaasanseudunareenat.fi

  https://vaasanseudunareenat.fi/sv/vasa-elektriska-arena/

  Facebook

Du kanske också är intresserad av

Julen i Vasa