Förbigå menyn

Nöjesparken förvandlades till en jättelik gatukonstutställning

Wasa Graffitilandia Winter Edition öppnar 25.12!

Utställningen, som förverkligades för första gången sommaren 2021, gjordes då helt med frivilliga krafter och färdigställdes från idé till öppning på åtta veckor. För arrangemangen kring Wasa Graffitilandia svarar i sin helhet Vasaföreningen Katukulttuuri ry. Projektet belönades 2021 med priset Årets kulturgärning i Vasa och 2022 med Österbottens förbunds kulturpris.

Väggmålningar, installationer, skulpturer och uv-konst

Nöjesparkens väggar har både nybörjare och mer erfarna graffitiskapare prytt, vilket har resulterat i ett överraskande och kollektivt lapptäcke. Graffiti- och bildkonstnärerna har valts med öppen ansökan.

Utöver graffitin och väggmålningar finns det på området även installationer, fotografier och uv-konst samt en butik. Till årets Winter Edition öppnas ett helt nytt utrymme, nämligen den gamla spelhallen, dessutom förnyas UV-tunneln helt.

En skattjaktsliknande och nostalgisk erfarenhet

Enligt evenemangsarrangören är besökarerfarenheten på Wasa Graffitilandia varit mångfasetterad, för besöket blandas för många med nostalgiska minnen från nöjesparken som stängdes år 2015. Det lekfulla arrangemanget av konstverken skapar också ett intryck av en skattjakt.

– Målet med Wasa Graffitilandia är att skapa kollektiv kultur och konst i Österbotten samt att göra konsten tillgängligare genom att ta den till en unik och i sig intressant miljö. Konstnärer i alla åldrar och på alla nivåer deltog i byggandet av Graffitilandia, vilket förstärker vårt budskap om att konst och kultur tillhör alla, beskriver Sandra Marins från Katukulttuuri ry.

Med museikort till Graffitilandia

I november 2021 blev Wasa Graffitilandia ett av de museikortsobjekt som Museiförbundet har godkänt. Sommaren 2022 var Graffitilandia det i Vasa mest besökta museikortsbesöksmålet.

– Det här är ett jättefint erkännande för små DIY-utövare liksom för gatukonsten i det stora hela. När sådana utövare som vi tas med, blir museer och gallerior tillgängligare. Vi tror att vi på det här sättet kan för vår del utvidga konstkonsumentfältet, berättar Marins.

Katukulttuuri ry har hyrt området, som har stått tomt, av nöjesparkens före detta ägare Puuharyhmä Oy som fortsättningsvis har ett gällande arrendeavtal om området med Vasa stad.

Vasa stad stöder ordnandet av evenemanget genom att i mån av möjlighet hjälpa till bland annat med planeringen och marknadsföringen av evenemanget.

Wasa Graffitilandia:

Ansu Airas: x<\3

Julen i Vasa

Evenemang och aktiviteter