Förbigå menyn

Alla spelar!

LÖ 16.10.2021 kl. 15.00 Vasa övningsskolas Gymnasium
Culturum, Skolhusgatan 31, 65100 Vasa

Vasa stadsorkester & Kuula-institutets Näppäri-kurselever
joht. Mauno Järvelä

Vasa stadsorkester och 130 Näppäri-kurselever på Kuula-institutet möts i en konsert som är den första i sitt slag

Näppäri innebär öppen musikfostran för alla och har sina rötter i den lokala traditionen. Det viktigaste målet för musikfostran är att bygga upp ett gott förhållande till musiken. I Näppäri-gruppen uppnås detta mål, då man lär eleverna hantera sitt instrument med traditionella musikundervisningsmetoder, samtidigt som man ser till att musikstycken och musikstilar från den egna folkmusiken hålls levande.

En länge närd dröm blir nu verklighet i Vasa, då eleverna på nära håll får följa med när symfoniorkestern spelar och också uppträda tillsammans med framgångsrika yrkesmusiker.

Näppäri kom till som en produkt av omgivningens önskemål för 40 år sedan, eftersom elevplatserna på musikinstitutet inte räckte till för den stora efterfrågan. Näppäri-elevernas musik och sång fick snart stor uppmärksamhet och beställningar på veckoslutskurser i Näppäri-anda började strömma in till musikinstituten.

Kaustby spelmansmusik, vars historia snart är 300 år, har lärt oss att utan fördomar lyssna på och också spela klassisk musik. Ett exempel på detta är stråkkvartetten som bildades av spelmän i Salonkylä i Kaustby under tidigt 1900-tal samt flera orkestrar som spelade salongsmusik. På samma tradition vilar också Kaustby kammarmusikvecka som hållits i snart 50 år. Kompositören Pehr Henrik Nordgren som acklimatiserat sig i Kaustby lotsade länge kammarorkestern. Efter honom har bl.a. Jari Valo, Kreeta-Maria Kentala och Kaija Saarikettu varit drivande krafter. Alla är välkända konstnärer och samtidigt tvättäkta spelmän från Kaustby.

Näppäri-sångerna undervisar ofta om historia, och så är det nu också, då den avslutande sången på Vasa-konserten Alla spelar handlar om Beethoven. Mästarens symfonier skymtar fram i musikens tema och texterna handlar om kompositörens levnadshistoria från Bonn till Wien.

 

Program

Hoi oi oi

melodier från Laatokka-Karelen, Impilahti (SKVR V:2 140) och Suojärvi (SKVR IV:2, 523), Tyrö (SKVR IV:1, 608). arr. Pilvi Järvelä, blåsararr. Severi Hietala

Polkett från Åsele

trad. svensk, arr. Mauno Järvelä, blåsararr. Severi Hietala

South Ostrobothian suite No.2, op.20: IV. (Orpolasten polska)

Toivo Kuula

Vanhoja Pelimannisävelmiä: Orpolasten polska

trad., Vanhoja pelimannisävelmiä, skrev R. Lehrbäck 1877, arr. Esko Järvelä

Saunablues

Mauno Järvelä, arr. violin Antti Järvelä

Porilaisten marssi Friitiltä

kaustislainen versio Friiti Ojalan ohjelmistosta

Porilaisten marssi

arr till symfoniorkester Robert Kajanus

Valssi Vihdistä

trad. spels av G.R. Tjäder, Vihti, arr. Esko Järvelä

Tutskovi 2020

trad.

Caroline’s vals

Maria Larsson, arr. Alina Järvelä

Egmont overture op.84

Beethoven

Beethoven

s. & arr. Aili Järvelä, text Mauno och Aili Järvelä

 

* Vi förbehåller oss rätten till ändringar *