Förbigå menyn

Äventyr i Vilda västern väntar

Om du hellre använder din semestertid till att utforska otämjda savanner än upptrampade stigar så är Vasaregionens vild(-isha) upplevelser ett perfekt alternativ för dig. Tropisk värme, stora vida prärier, drycker av råg och snabba farkoster får även kontorsråttan att byta den stärkta skjortan mot Indiana Jones-mundering. 

Lunch i tropiken

Du hörde detta första gången av oss: Närpes är vårt lands mest tropiska plats. I växthusrestaurangen Linds Kök är det alltid varm stämning. Sommartid serveras lunch dagligen i växthuset.

Linds Kök | Bäcklidvägen 476, 64200 Närpes | Avstånd från centrum av Vasa ca. 80 km

Världsalltets urkraft formade en världsunik meteoritkrater

Nästa anhalt: prärien. Mer flackt än detta blir det inte ens i Österbotten. Mitt ute i den urgamla meteoritkratern Söderfjärden, idag en vid åkerrundel, finns besökscentret Meteoria. Här kan du och hela familjen uppleva platsens säregna historia och nutid i proffsiga utställningar och videoshower och samtidigt lära mer om jordens historia, om rymden och om dagens natur och hållbara energilösningar. Öppet dagligen under högsommaren – övriga tider två dagar per vecka eller på beställning.

Meteorian | Marenvägen 292, Vasa | Avstånd från centrum av Vasa 12 km

Från mejeri till destilleri

Smaka på råg i olika former och förundras över destilleriets verksamhet i Kyrö Distillerys besökscenter, under en rundvandring och provsmakning! Kyrö Distillery Company har vunnit många internationella priser  för sina drycker av råg som produceras i ett före detta mejeri i Storkyro. Från köket fås läckra portioner närmat och i baren unika cocktails. I de utrymmen där destilleriet idag verkar, producerades tidigare den i Finland populära osten Oltermanni.

Kyrös besökscenter | Oltermannintie 6, Storkyrö | Avstånd från centrum av Vasa 44 km

Ett fartfyllt skärgårdsäventyr

Äventyret till havs väntar i Molpe! Bekanta dig med Kvarkens skärgård ombord på en RIB-båt, antingen på en allmän tur eller boka för din egen grupp. Som ett avslut på dagen kan man bada bastu, njuta av läskande drycker eller varför inte övernatta i ett träd.

West Coast Rib Charter | Hamnvägen 40, Molpe | Avstånd från centrum av Vasa ca. 50 km

Äventyren avslutas i sängen

 – Inte ens en äventyrare orkar med sina utflykter utan sömn.

Hotell Vallonias rymliga rum är ett bra ställe att samla krafter, vissa av rummen har också egen bastu och minikök. Hotellet finns i Korsholm och erbjuder gratis parkering alldeles intill hotellet.

Hotel Vallonia | Centrumvägen 3, Korsholm | Avstånd från centrum av Vasa 4 km

Hotellet i vårt lands tomathuvudstad har blivit namngivet efter de i staden bekanta färgerna – Red & Green. Hotellet finns i samma byggnad som kulturhuset, och där ordnas en mängd evenemang, det kan alltså vara en bra idé för doktor Jones att även packa med lite finare kläder. 

Hotel Red & Green | Närpesvägen 16 C, Närpes | Avstånd från centrum av Vasa ca. 80 km 

Tips och erbjudanden

Skärgårdsrestaurang Ukkokari. Lätt att komma och njuta.

Ön Gubbgrund, Gubbgrundsvägen, Vasa

Ukkokari är en mysig skärgårdsrestaurang. Där kan man njuta av god mat, musik, drycker, sol och den vackra havsutsikten.

Hittar du Kvarkens sjöodjur?

Världsarvsporten - Replotvägen 2, Replot

Kom med familjen eller dina vänner för att tillsammans hitta sjöodjuret i världsarvets Kvarkens skärgård! Du har en timme på dig i Världsarvsporten i Replot att spåra det uråldriga sjöodjuret.

Läs även