Förbigå menyn

Weekendresa till Österbottens bohema Berlin

Välkommen till Österbottens Berlin! Staden som till sommaren vaknar till liv är fylld med kultur, event, förmånligt second hand, fantastiska restauranger och trevliga butiker. Men du slipper trängas, med en massa andra turister, och köa till sevärdheter. Under en stadssemester är det tillåtet att ibland lite smått tappa orienteringen. Men havet, stadens rutmönster och den trevliga lokalbefolkningen ser nog till att du hittar tillbaka till startrutan.

Mat för kropp och själ

Matkulturen som har utvecklats med stormsteg under de senaste åren, garanterar att du får njuta av lokala delikatesser och uppleva rätter såväl från det moderna finska köket som fusionsmat. På sommarhelgerna är terrasserna fyllda av glad lokalbefolkning, och de populära sommarevenemangen lockar folk även längre bort ifrån.

Följ doften av nybakat bröd

Aroma är bageriernas adel. Bakverk bakade med vördnad smakar kärlek och yrkeskunskap, och ett besök i det vackert inredda bageriet är en upplevelse för alla sinnen. Förutom färska, handgjorda bakverk erbjuder Aroma specialkaffe och en sallad som blivit en kultfavorit bland vasaborna.

Aroma Bageri & Konditori Vasa | Hovrättsesplanaden 11, Vasa | Avstånd från salutorget 150 m 

Bra mat, bättre miljö

Under en stadssemester hör det till att ibland bara snabbt få i sig något för att jaga iväg hungern och ibland njuta av en måltid enligt alla konstens regler. Vi har ställena för båda alternativen och allt däremellan.

Bank & Pocket – Food & Wine | Hovrättsesplanaden 11, Vasa | Avstånd från salutorget 150 m |

Restaurang Bank förenar på ett fantastiskt sätt gammal arkitektur och modern gastronomi. Restaurangen finns i en anrik banksal, vars ursprungliga stämning skickligt har bevarats. Därför lämpar sig restaurangen perfekt för en romantisk middag, men den funkar även bra för en mer avslappnad kväll i goda vänners lag.

Niska Vaasa | Hovrättsesplanaden 13, Vasa | Avstånd från salutorget 100 m |

Restaurang Niskas specialitet är plåtbröd, ”Åländsk pizza”, av högklassiga råvaror. Samla kompisgänget och beställ flera plåtbröd att  dela på. Restaurangen, som fått sitt namn efter smugglarkungen Niska, har en avslappnad atmosfär och passar alla typer av sällskap. Sommartid kan plåtbröden även avnjutas på terrassen tillsammans med en god dryck!

Fortfarande hungrig? Här några tips till:

Fyll magen och resväskan

Shoppingcentret Rewell i hjärtat av Vasa erbjuder något för alla. De många butikerna, trevliga caféerna och restaurangerna erbjuder tidsfördriv för både  shopping freaks och gourmander.

Rewell | Övretorget, Vasa | Avstånd från salutorget 5 m | Bekanta dig med affärerna och utbudet

I de små affärerna i centrum hittar du säkert ersättare om du dansat sönder skorna, eller om byxknäna fått en grön nyans efter picknicken i parken.  

Vad ska vi hitta på sen?

Använd evenemangskalendern som kompass och låt den visa dig vad ditt följande program är. På sommaren är staden och regionen fyllda med evenemang och speciellt de stora musik-eventen lockar folk från när och fjärran.

En välförtjänt vila

Scandic Vasa är en utmärkt bas för en somrig stadssemester. Hotellet ligger lämpligt på ett stenkasts avstånd från både järnvägsstationen och salutorget. Passa på att njuta av det trivsamma hotellets mångsidiga tjänster med restaurang och terrass  då skavsåren på fötterna kräver en vilodag.

Scandic Vaasa | Rostensgatan 6, Vasa | Avstånd från salutorget 300 m | Boka boende

Tips och erbjudanden

Utvalda delikatesser från när och fjärran

Liisa Koski - Handelsesplanaden 12, i centrum och GW Galleria i Stenhaga

Vasabornas delikatessbutik i över hundra år! Vi har de vackraste gåvorna, goda kaffen från små rosterier, handgjorda chokladpraliner och Österbottniska delikatesser. Välkommen!

Plåtbröd på terassen

Niska - Hovrättsesplanaden 13, Vasa

På Niskas terass med över 100 platser njuter du av härliga plåtbröd och andra delikatesser hela sommaren.

Gör rum för tillsammanstid

Scandic Vaasa - Rostensgatan 6, Vasa

Packa bagen och checka in hos oss för i sommar. Sköna sängar, rum med egen bastu och jacuzzi samt härlig frukostbuffé ingår.

Restaurang FRÖJ

Hovrättsesplanaden 19, Vasa

På restaurang FRÖJ vill vi bjuda på en helhetsupplevelse med mat av högsta klass, välkommen att njuta av nordisk matlagning med influenser från övriga världen i en anrik miljö.

Läs även