Förbigå menyn

Vackra gator, inbjudande kaféer och fina fynd – en vintrig shoppingdag i Vasa

Det är härligt att strosa omkring på Vasas vintriga gator och att ibland sticka sig in på en rykande varm kaffe eller choklad. Hur mycket hann jag egentligen med en vinterdag i Vasa centrum? Välkommen med på min shoppingdag.

En morgon på kafé

Hur inleder man en dag på bästa sätt? Tja, att njuta av atmosfären på ett idylliskt kafé är åtminstone inget dåligt sätt! Mitt första stopp då jag kommer till centrum är ett kafé som min vän rekommenderade. Direkt jag kliver in från den snöiga gatan möts jag av doften av nybakat bröd och bakverk och omfamnas av den stämningsfulla miljön på Pharmacy House Cafe & Bakery. Vilken tur att jag litade på min väns rekommendation. Den harmoniska atmosfären på det här gamla apoteket är precis vad jag letade efter.

Pharmacy House Café

Jag njuter av en kopp utmärkt kaffe tillsammans med en bit chokladkaka som är lika läcker som den ser ut. Genom kaféets stora fönster får jag se det vackra vinter-Vasa vakna till liv.

Pharmacy House Cafe

 

Till dig själv, hemmet och som present

Efter morgonkaffet inne i värmen är det dags att ge sig ut på de vintriga gatorna i stadens centrum igen. Den ena inbjudande butiken efter den andra dyker upp. Det är underbart att planlöst strosa omkring och stanna till i de butiker som lockar mest.

Den första butiken jag lägger märke till är Modesta, en unik butik som ligger precis intill torget. Det är dock inte av en slump som jag hittar hit. Jag har hört att det finns en specialbutik i centrum som säljer underbart mjuka kläder – och dessutom gjorda av bambu! Butikens mysiga atmosfär känns av ända ut på gatan och välkommnar en in. Och vilken tur att jag gick in, för här hittar jag ett härligt mjukisset som jag har drömt om länge.

Modesta

Första inköpet är gjort och jag börjar röra mig mot tågstationen. Min favoritbutik Ekosoppi som säljer ekologiska produkter har flyttat till en ny lokal så där vill jag absolut titta in. Den sympatiska butiken bjuder på mysig stämning, värmande te, ekologisk hudvård och mycket mer. Jag bestämmer mig för att köpa några presenter och såklart lite te till mig själv.

Ekosoppi

En lunchdejt vid Medelhavet

Bara ett kvarter från torgets liv och rörelse ligger medelhavsrestaurangen Memos som lockar med sitt läckra lunchbord. Efter att ha flängt runt på stan har magen börjat kurra och lunch med medelhavskänsla känns som en fantastisk idé. Olika typer av hummus, bulgursallad, pilaki och många andra delikatesser smakar himmelskt efter shoppingen. Maten här är verkligen en upplevelse! En smakresa till söderns värme under en vinterdag känns verkligen speciellt.

Memos

 

Presenter som får munnen att vattnas

När dagen börjar lida mot sitt slut strosar jag ännu på gatorna i centrum en stund. Hovrättsesplanaden ser magisk ut så här på vintern, speciellt när träden på esplanaden är täckta av snö. Jag kommer ihåg ett alldeles underbart ställe som finns just här: Aroma, mitt favoritbageri som dessutom blivit utsett till Finlands bästa bageri. Det blir en sväng in i bageriets varma atmosfär för att plocka åt mig min absoluta favorit som present hem – ugnsfärska fastlagsbullar.

 

Aroma Bageri & Konditori

Då jag stiger in på Aroma är doften av färskt bröd och bullar lika förtrollande som alltid. Sedan ställs jag inför det svåra valet; ska jag ta fastlagsbullar med sylt eller med mandelmassa? Det får bli både och – en lyckad shoppingdag måste man ju få avsluta på topp med något gott.

-Lotta

Vem är Lotta?

Lotta tillbringar sin vintersemester i Vasa och njuter av upplevelserna staden bjuder på. Hon vill få ut maximalt av sin tid i Vasa – och självklart även av dess shoppingmöjligheter.

 

Tips till dig med bil

Använd Torgparkeringen för snabbaste vägen till shoppingen.

Torgparkeringen som ligger i Vasas absoluta centrum har gott om parkeringsplatser och gör det underbart smidigt att ta sig till centrum även vintertid.

 

Aktuellt

Vinteraktiviteter

Även vintertid finns det massor att göra i Vasaregionen. Skidspår och pulkabackar är ett utmärkt recept för en lyckad vinterdag.

Läs mera