Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Hamnparkens daghem fyller 70 år: språkbad redan i 20 år i det sagolika huset

Publicerad: 23.11.2023

Daghemmet har verkat i den fina byggnaden på Strandgatan ända sedan år 1953. Småbarnspedagogiken har haft språkbadsundervisning i Hamnparken från och med år 2004.

Hamnparkens daghem är ett språkbadsdaghem med två grupper: Delfinerna och Pingvinerna.

I språkbadet i svenska använder lärarna och barnskötarna inom småbarnspedagogiken svenska som undervisningsspråk, och barnen kan använda både finska och svenska.

I Hamnparkens daghem genomförs också digitala färdigheter och energifostran.

– Vi har bland annat deltagit i Vasas småbarnspedagogiks energiska utmaning och i tävlingar som Luma-centret i Österbotten har ordnat. De har inspirerat både barnen och oss vuxna att utveckla olika slags projekt med anknytning till utvecklandet av de digitala färdigheterna och energifostran, berättar läraren inom småbarnspedagogiken Sarita Houtsonen.

Barn från daghemmet Hamnparken sjunger vid 70-årsfirandet 16.11.2023

Setterbergs och Wredes hem, tull och daghem

Den underbara byggnaden, som är känd som Setterbergs hus, stod klar i slutet av 1850-talet. Stadsarkitekten Carl Axel Setterberg lät uppföra den som hem för sig själv.

Efter Setterberg har huset ägts av bl.a. guvernören och friherre Carl Gustaf Wrede, vars yngsta dotter Mathilda var känd som fångarnas vän och som välgörare. I byggnaden har även stadens tull varit verksam.

Vasabornas minnen från Hamnparkens daghem:

Minns att vi hade våravslutning och uppträdde med Törnrosa. Jag var Törnrosa men jag sov tydligen så hårt så prinsen tänkte inte få mig uppväckt. Det här var på 80-talet och Mikael var barnträdgårdslärare.

 

Minns sandlådan där inne.

 

Bästa dagiset jag har jobbat(vikarierat/praktiserat) på med de bästa jobbkompisarna och de härligaste barnen då det var språkbadsgrupp. Härlig byggnad med många skrymslen och vrår, en skrämmande vind och ett härligt kafferum i källaren bredvid köket. Jag har bara fina minnen därifrån.

 

Minns ”gung-båten” i stora salen, målningen på väggen, utklädningskläderna som man hade brått till efter maten (eftersom det endast fanns en eftertraktad klänning). Det var på hamnparken som jag tänkte det är så roligt på dagis så att jag tror jag vill bli en dagistant. Ganska rolig upptäckt också många år efter förskoleåret var när jag upptäckte att min man fanns med på samma dagisfoto.

Vad då språkbad?

  • Språkbadet börjar när barnet är fem år och fortgår under hela den grundläggande utbildningen.
  • Syftet är att erbjuda finskspråkiga barn en möjlighet att få starka kunskaper i svenska.
  • Ansökningstiden till småbarnspedagogikens språkbad är årligen i januari.
  • I januari 2024 kan man ansöka om plats i språkbadet för barn födda år 2019.