Förbigå menyn

Sevärdheter och attraktioner

Sök intressanta attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”

Välj typ
Ta bort filter
  • Gamla Vasa museum

    Köpmansgatan 10, Vasa

    Vanhan Vaasan museo

    Gamla Vasa museum är beläget i Wasastjernahuset, i stadsdelen Gamla Vasa. I museet kan man bekanta sig med Vasas historia före år 1852 års brand, som förstörde största delen av den dåvarande staden Vasa.

    I samband med museets biljettförsäljning finns till försäljning ett litet urval av kort, museibutiksprodukter och böcker som berättar om stadens historia.  I det välvda förrådsutrymmet på första våningen har inretts kaféet Falanders källare, där man sommartid kan njuta av kaffe, te och förfriskningar.

    +358 40 482 9816

    museoinfo@vaasa.fi

    https://www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/kultur-i-vasa-och-vasaregionen/vasas-museer/gamla-vasa-museum/

    Facebook

  • Kuntsi museum för modern konst

    Sandögatan 1, Vasa

    kesäinen kuva Kuntsin rannasta

    Kuntsi museum för modern konst är beläget på promenadavstånd från Vasa torg, på en vacker plats vid havet i Inre hamnen.

    Sitt namn har museet fått efter konstsamlaren, konsul Simo Kuntsi (1913-1984). Konstsamlingen som tillhör stiftelsen han grundade anses som en av de mest betydande samlingarna av modern och nutida konst i Finland. Donationer och deponeringar, såsom Lars Swanljungs (f. 1944) samling av nutidskonst, förstärker Vasas betydelse som konststad.

    Museets utställningsverksamhet baserar sig på växlande utställningar med modern och samtida konst samt på utställningar som presenterar de egna samlingarna. Kuntsis utställningar djupdyker i nutidskonstens fenomen och aktuella teman, och erbjuder förståelse av vår tids fenomen och material för att bygga upp identiteter med.

    Kuntsis utrymmen erbjuder goda möjligheter till att ordna evenemang. På Kuntsi ordnas speciellt tvärkonstnärliga uppvisningar och evenemang i samarbete med tredje sektorn och med publikgrupper.

    +358 40 183 0440

    kuntsi.info@vaasa.fi

    https://www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/kultur-i-vasa-och-vasaregionen/vasas-museer/kuntsi-museum-for-modern-konst/

    Facebook

  • Meteoria Söderfjärden

    Marenvägen 294, Vaasa

    Söderfjärdenin Meteoriihi

    Meteoria Söderfjärden är ett unikt besökscenter mitt i Finlands vackraste meteoritkrater

    • Avancerade utställningar om Söderfjärdens minst 520 miljoner år långa historia  –  från  meteoritnedslag till dagens jordbruks- och Natura-2000  område
    • Ett välutrustat astronomiskt observatorium med ett teleskop för studier av stjärnhimlen  miljoner ljusår ut i universum
    • Ett fågeltorn mitt på Finlands viktigaste tranrastplats  –  en cafeteria i gammal riemiljö
    • En modell av vårt solsystem, en modell Söderfjärdenkratern och en tidslinje TellusTimeLine
    • En energikällare –  egen produktion av förnybar energi  med sol och vind
    • En meteoritutställning och en utställning av historiska jordbruksredskap

    Till utställningen kan bokningar för grupper göras online.

    Enskilda besökare och mindre sällskap är välkomna under utställningens allmänna öppettider.

    Utställningen presenteras alltid av en certifierad kraterguide. Fågeltorn och uteutställning är gratis tillgängliga dygnet runt och året om.

    +358 50 556 5199

    meteoria@sundom.fi

    http://www.meteoria.fi/

    Facebook

  • Tikanojas konsthem

    Hovrättseplanaden 4, Vasa

    Tikanojas konsthem är ett konstmuseum beläget i Vasa centrum. I konsthemmet ordnas utställningar med äldre inhemsk och utländsk konst, kulturhistoriska temautställningar samt växlande utställningar med verk ur de egna samlingarna.

    Det pedagogiska greppet, och den museipedagogiska verksamhet som hänför sig till utställningarna innehar en central position på Tikanoja. Tikanojas konsthem är ett levande konstmuseum som också erbjuder tvärkonstnärlig verksamhet.

    Tikanojas konsthem föddes ur handelsmannen i Vasa, kommerserådet Frithjof Tikanojas (1877-1964) kärlek till konsten. Tikanojas konsthems samling innehåller en fantastisk och för finländska förhållanden ganska sällsynt samling av utländsk konst, vars tonvikt ligger på fransk målningskonst från 1800-talet och början av 1900-talet.

    +358 40 182 8702

    museoinfo@vaasa.fi

    https://www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/kultur-i-vasa-och-vasaregionen/vasas-museer/tikanojas-konsthem/

    Facebook

  • Tropiclandia nöjesbad och vattenpark

    Sommarstigen 1, Vasa

    Äventyrsbadet Tropiclandia har allt som familjens vattendjur kan önska: häftiga vattenrutschbanor, vågor, vattenfall, bubbelpooler, exotiska bastun, och alltid härlig värme! Vattenparkområdet utomhus har många olika vattenrutschbanor, två barnpooler, bubbelpool, terrass och gott om plats att sola.

    +358 20 796 1300

    info.tropiclandia@puuhagroup.com

    https://www.tropiclandia.fi/sv/

    Facebook

  • Österbottens museum

    Museigatan 3, Vasa

    Pohjanmaan Museo

    Österbottens museum är beläget i Marieparken, under 15 minuters promenadavstånd från Vasa torg. Museet grundades 1895 och det erbjuder upplevelser, information och inspiration inom områdena kulturhistoria, lokalhistoria, naturvetenskap och konst.

    På museet visas tre långvariga utställningar som bygger på de egna samlingarna. På utställningen Terranova presenteras naturen och världsarvet i Kvarken. Vasa 400 introducerar besökaren i Vasa stads historia, från det år då staden grundades ända fram till 1920-talet. Utställningen hyllar även den rika österbottniska folkkonsten och skärgårdskulturen. På Hedmanska våningen visas silver, keramik, antikviteter och konst från både Finland och utlandet. Därtill ordnas det årligen 3–5 tillfälliga utställningar på museet.

    +358 40 865 1933

    museoinfo@vaasa.fi

    https://www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/kultur-i-vasa-och-vasaregionen/vasas-museer/osterbottens-museum/

    Facebook

  • Aava Kertun Kotitila - besöksgård

    Österändsvägen 92, Södra Vallgrund

    aavakertun kotitila

    Aava Kerttus besöksgård  befinner sig i Södra Vallgrund, 32 km från Vasa, i världsarvsområdet. Gården har både traditionella, och mer sällsynta husdjur.

    På besöksgården kan du tillbringa en avkopplande dag och njuta av äkta landsbygds miljö med en kopp kaffe, eller delta i borstning och skötsel av djuren. Du kan boka en utflykt för grupper året runt eller besöka gården privat under sommarens öppettider.

    +358 45 671 9358

    anna.salmi@aavakertunkotitila.fi

    https://www.aavakertunkotitila.fi/hem/

    Facebook

  • ART CENTER TORNI

    Storalånggatan 66, Vasa

    Ateljé Torni

    Vasa Konstklubb driver ART CENTER TORNI, en konstgalleria, som startades år 2006. Den unika gallerian finns i andra våningen i en gammal vacker byggnad och består av tre ljusa gallerirum.

    I Torni finns förutom galleriutrymmen en ateljé där Konstklubben arrangerar olika konstkurser och ett mysigt kafferum Café Torni, där man kan avnjuta en kaffestund omgiven av konst.

    Verksamheten i Torni sker året runt och består av konstutställningar, konstkurser och konstnärsbesök. Med tre veckors mellanrum byts utställningarna i gallerian och utrymmena är oftats bokade ett år framåt.

    +358 40 852 5111

    torniart@gmail.com

    https://vaasantaidekerho.com/

    Facebook

  • Bergö

    Bergö, Malax

    Välkommen till en unik och naturskön skärgårdsö i kvarken. Bergö har drygt 480 invånare och öns totala yta är ca 3,15 km2. På Bergö lever du ett med naturen. Här kan du simma, promenera, cykla, fiska samt njuta av den storslagna naturen och de många pittoreska båthusen. Överallt du går, möts du av det stora Bottenhavet. Här är det skönt att koppla av!

    https://www.bergö.fi/

    Facebook

  • Bergö hembygdsmuseum

    Hamnfladavägen 36a, Malax

    Bergö hembygdsmuseum

    En kort färjfärd från fastlandet finns skärgårdssamhället på Bergö där ett mångsidigt museum berättar om öns tidigare invånare och leverne.
    Hembygdsmuseet var ursprungligen en klockargård från 1856. Förutom klockargården finns även ett härbre kvar som tillhör gårdens ursprungliga byggnaderna. Under senare tid har äldre byggnader flyttats till gården, bl. a. ett fisketorp från 1850-talet och en traditionell stocklada med halm- och vasstak.

    +358 400 165 685

    pererik.berglund@netikka.fi

    http://www.bergo.hembygd.fi/svenska/

  • Bergö kyrka

    Bergö nyvägen 8, Malax

    Kyrkan är uppförd åren 1800 – 1802 av byamännen på egen hand och ursprungligen till bönehus. Kyrkan vilar på en stenfot av kilad sten. Taket har från början varit täckt av brädor, senare med pärtor, men är numera belagd med målad plåt. Altartavlan är målad 1919 av konstnär Teodor Schalin.

    +358 6 343 0025

    https://bergoforsamling.webnode.com/

  • Besöksmål i yttreskärgården

    Kvarken

    Merenkurkun ulkosaaret ovat karuja mutta kauniita.

    Den unika skärgårdens tusentals öar är fulla av kontraster; på bara några hundra meter kan landskapet ändra från vindpinade klippor och karga skär till frodiga skogar och lummiga vikar. Ensliga fyrar och övergivna lotsstationer minner om livet förr, medan många av de små fiskestugorna numera är uppskattade sommarstugor. En sevärdhet är det rika fågellivet i Kvarkens skärgård.

    Under somrarna ordnas världsarvskryssningar till Mickelsörarna och Valsörarna, då guider avslöjar öarnas hemligheter. Även skärgårdsföretagare erbjuder båtutflykter till den yttre skärgården.

    Läs mer om besöksmålen i yttreskärgården!

  • Björkö kyrka

    Läsarted 9, Björkö

    Björköby kyrka är byggd år 1859 och fick namnet Maria efter Alexander II:s gemål. Läktaren byggdes år 1907 och den första orgeln införskaffades ett par år senare. Innan byn fick en egen kyrka, användes läsarstugan som gudstjänstlokal. I kyrkan finns bl.a. ett votivskepp och en gammal allmogeljusstake.

  • Bleckslagarmuseet

    Merikaarrontie 5, Lillkyro

    Bleckslagartraditionen i Lillkyro går långt tillbaka i tiden och är vida känd i Österbotten. I Bleckslagarmuseet har den gamla hantverkstraditionen väckts till liv. Besökaren får se hur och med vilka verktyg metallföremålen blir till. Med lite tur få man även se en äkta bleckslagare i arbete.

    Bleckslagartraditionerna går tillbaka ända till 1700-talet i Lillkyro. Hantverket kom till Finland från Tyskland i början av 1700-talet då man nyligen hade upptäckt stora tenngruvor i England. På 1890-talet fanns det 35 bleckslagare i Lillkyrö socken och några decennier senare var antalet privata bleckslagare uppe i 100 till antalet. Största delen var backstugusittare eller drängar som tröttnat på jordbrukssysslorna. Ännu på 1950-talet avgick minst en fullastad tågvagn med bleckslagarnas produkter i veckan från Lillkyros station.

    +358 6 325 8400

    yhteispalveluvahakyro@vaasa.fi

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/68-bleckslagarmuseet

    Facebook

  • Brages friluftsmuseum

    Sandviksparken, Vasa

    Bragegården

    I naturskön omgivning, på gångavstånd från Vasa centrum, ligger Brages friluftsmuseum.

    Museet består av en gårdshelhet med intressanta allmogebyggnader och interiörer från 1800-talets svenska Österbotten. Till museets permanenta utställningar hör den österbottniska brudstugan (Lappfjärd), flickornas loft med färggranna textiler och sälskyttemuseet. På området finns en kopia av en jungfrudans.

    +358 44 012 7166

    info@vasabrage.fi

    https://vasabrage.fi

    Facebook

  • Brinkens hembygdsmuseum

    Museivägen 13, Malax

    Brinkenin museo

    Vid Brinkens museiområde finns 20 byggnader. Orregården, en genuin bondgård byggd 1879, visar en unik helhet med bondgårdens föremål och uthus bevarade i ursprunglig miljö. Här finns även familjen Orres restaurerade trädgård. Övriga byggnader är flyttade till området från olika delar av Malax. Tufvasgården, tidigt 1800-tal, loftsbyggnad, bodar, härbre, lador och en fäbod enhet finns på området, likaså ett nybyggt arkiv.

    mmf.brinken@gmail.com

    http://museum.malax.fi/

    Facebook

  • Brändö kyrka

    Kapteeninkatu 14-16, Vasa

    Brändö kyrka i jugendstil är ritad av A. W. Stenfors och byggd 1910. Kyrkan totalrenoverades invändigt 1988 och fasaderna 2001. I kyrksalen och på orgelläktaren finns det 400 sittplatser.

    +358 44 480 8403

    https://www.vasaevl.fi/

  • Stadståget Lilliputti

    Vasa

    Lilliputti kör igen på sommaren 2024! Ruttkörningar 24.6.-4.8.2024. Avgångsplatsen ligger framför restaurang Niska, betalningen sker direkt till tåget.

    Boka Lilliputti-tåget för gruppens privata bruk!
    Perfekt för t.ex dagisgrupper, pensionärsorganisationer och TYKY-grupper.

    Förfrågningar/reservationer: info.tropiclandia@puuhagroup.com

    +358 20 796 1300

    info.tropiclandia@puuhagroup.com

    https://www.tropiclandia.fi/sv/lilliputti_tag/

    Facebook

  • Dragnäsbäck kyrka

    Gerbyntie 27, Vasa

    Dragnäsbäcks kyrka har planerats av arkitekt Gösta Bergman och blev färdig 1961. Altaret och predikstolen är av ek. Altaret pryds av ett enkelt furukors. Under korset finns en ikon av Erland Forsberg med Kristi uppståndelse som motiv. Den mekaniska Heinrich-orgeln har 10 register. Kyrkan rymmer 120 personer.

    +358 44 480 8403

    https://www.vaasaevl.fi/

  • Finlands biblioteksmuseum

    Huvudbiblioteket | Vasa stadsbibliotek, Biblioteksgatan 13, Vasa

    Suomen Kirjastomuseo

    Det första biblioteket i Finland grundades i Vasa redan 1794. Biblioteksmuseet ger en mångsidig bild av bibliotekens historia både genom föremål, böcker och bilder. Historiska boksamlingar samsas med tillfälliga utställningar i museet.

    Finlands första bibliotek har sitt ursprung i Läse-Biblioteket som grundades 1794 av några personer från Vasa hovrätt ”för eget nöje och tidsfördrif”. Stadens övriga invånare fick också använda sig av biblioteket mot en liten avgift. Biblioteket hade en bred samling av både böcker och kartor, men även porträtt och kopparstick fanns i samlingarna. Konstverken lånades dock knappast ut i någon större utstäckning, men de utgjorde grunden till ett litet artotek. Läse-Biblioteket var verksamt ända fram till 1845 tills de ryska censurbestämmelserna tvingade museet att stänga sina dörrar. I museet finns idag 30 verk från det ursprunliga Läse-Biblioteket.

    När Läse-Biblioteket upphörde sin verksamhet blev Vasaborna utan bibliotek i fem år. Lektor Oskar Rancken tog tag i saken 1850 och det nya biblioteket var verksamt till början av 1900-talet. Kvarvarande volymer från denna samling hittades på 1930-talet på Brändö biblioteks vind. Volymerna bands in med svarta läderryggar och därför kallas samlingen det Svarta Biblioteket.

    http://www.kirjastomuseo.fi/sv/om_museum