Förbigå menyn

Sevärdheter och attraktioner

Sök intressanta attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”

Välj typ
Ta bort filter
  • Petalax hembygdsmuseum

    Petalax kyrktået, Malax

    Hembygdsmuséet står på kyrkbacken, mitt emot församlingshemmet. Muséet utgör en viktig del av de traditionella byggnader som hembygdsföreningen äger på kyrkbacken. Nedre våningen i muséet är inrett som en gammaldags bondstuga, med farstu, farstukammare, storstuga och kammare. På övre våningen finns samlingar av olika slags föremål.

    hembygdsforeningen@bykiston.fi

    http://www.bykiston.fi/museet/

  • Petalax kyrka

    Kyrktået 12, Petalax

    En träkyrka med korsformig grundform. Byggd 1805 med Nathanael Rönnblad från Pörtom som byggmästare. Klockstapeln i Petalax började byggas 1832 och byggmästare var Henrik (Heikki) Kuorikoski från Kaustby.

    +358 6 347 0274

    petalax.forsamling@evl.fi

    https://www.bykiston.fi/forr/kyrkan/

  • Prästgårdsmuseet i Korsnäs

    Kyrkobyvägen 30, Korsnäs

    Huset byggdes på 1830-talet och har senare fått en tillbyggnad. Museets vackra och stämningsfulla interiörer återspeglar ett prästhem kring sekelskiftet 1900. I stora salen, som pryds av ”Korsnäs-tapeten” i nytryck efter originalförlaga, kan dop och vigslar hållas samt konserter och uppläsningar anordnas. Museet är därmed verkligen ett levande museum. De övriga rummen är också tidsenligt inredda, ofta med möbler och föremål donerade av prästsläkter med anknytning till orten.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/77-prastgardsmuseet-i-korsnas

  • Pärlor i Kvarkens skärgård

    Kvarkens skärgård, Vaasa

    Flada

    Något av det mest unika i Kvarkens skärgård är De Geer-formationerna. Dessa märkliga ränder i landskapet ser du bäst från utkikstornet i Svedjehamn och längs vandringsleden som börjar nedanför tornet. Vill du istället se den yttre skärgårdens karga men vackra stenlandskap rekommenderar vi en båttur till Bergögaddarna eller Norrskärs fyr. Hur speciell naturen är här syns bra i fladorna, så pröva att upptäcka de speciella lagunerna med kajak exempelvis i Molpe.

    Svårt att välja bland alla fantastiska besöksmål i Kvarkens skärgård? Här hittar du smakprov på vad du kan se.

     

  • Pörtom kyrka

    Centrumvägen 12, Pörtom

    Pörtom kyrka började byggas år 1781 och stod klar för invigning i september 1783. Kyrktornet blev klart några år senare, 1790. Predikstolen i kyrkan är från 1818, och är byggd av Natanael Rönnlund.

    +358 6 220 4200

    portom.pastorskansli@evl.fi

    https://www.visitnarpes.fi/fi/pirttikylän-kirkko

  • Rejpelt Fädernegård

    Rejpletvägen 363, Vörå

    Rekipellon - Rejplet Fädernegård

    I fädernegården i Rejpelt får besökaren i inblick i livet på slutet av 1800-talet. I storstugan med en tidsenlig interiör kan man utforska lokalhistoriska föremål. Även flickboden med färggranna textilier är verkligen värt ett besök. En bit ifrån museet finns Munters torp som anknyter till Fänrik Ståhls säger.

    Fädernegården är en typisk österbottnisk parstuga som är byggd 1852. Stugan flyttades till området på 1950-talet och museiområdet är skapat som ett bondgårdstun med loft och bodar. Alla museibyggnader kommer från Rejpelt, med undantag för väderkvarnen som har flyttats hit från Korsnäs.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/29-rejpelt-fadernegard

  • Replot hembygdsmuseum

    Aleksanterinkatu 49, 65800 Korsholm

    På Alexandersgatan, mitt i Replot by, finns Replot hembygdsmuseum.
    I museets samlingar ingår allt som var typiskt för ett självhushåll i en skärgårdsby förr. Stugan är en typisk Replotstuga med möbler och föremål från 1700- och 1800-talet.

    +358 50 350 4375

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/56-replot-hembygdsmuseum

  • Replot kyrka

    Replots kyrka, Kyrkvägen 58, Replot

    Gustav Adolfs kyrka i Replot kyrkby är från år 1781 och står på den s.k. Skieppskattsbacken. Kyrkan är byggd som en långkyrka med ett brant tak. På 1840-talet fick kyrkan sin altaruppsats och predikostol från Sankta Maria kyrkan i Gamla Vasa, vilka därmed räddades från branden 1852.

    +358 6 352 0005

    https://www.kyrktorget.se/replot

  • Replotbron

    Replotvägen 1, Korsholm

    Raippaluodon silta on Suomen pisin silta.

    Låt Replotbron leda dig till Kvarkens skärgård och världsarvets norra del!

    Bron är 1045 meter lång, vilket gör den till Finlands längsta bro. Parkera bilen på parkeringen vid Berny’s restaurang intill brofästet och promenera upp till brons högsta punkt och beundra utsikten därifrån. I samma byggnad som restaurangen finns också Världsarvsporten, där du kan bekanta dig med världsarvet och få tips på olika besöksmål inför din tur i skärgården.

    Bron, som dagligen betjänar tusentals trafikanter, invigdes den 27 augusti 1997 av Finlands president Martti Ahtisaari och Islands president Ólafur Ragnar Grimsson. Bron ersätter de färjor som tidigare gick mellan fastlandet och skärgården. Den segelfria höjden under bron är 26 meter och pylonerna reser sig 82,5 meter över havsytan.

    Bild: Esa Siltaloppi/ES Visuals

  • Roparnäs kyrka

    Kungsvägen 1, Vasa

    Arkitekt Aarno Ruusuvuori har planerat kyrkan, som invigdes är 1964. Byggnadsmaterialet utgörs av betong och leca-block. Altarbordet och dopfunten är av siciliansk marmor och bänkarna av rumänsk ek. Bakom altarbordet finns ett enkelt järnkors. Predikstolen är gjuten i betong. Knagasal-orgeln har 20 register. De tre kyrkklockorna är tillverkade i Tyskland.

    https://www.vaasaevl.fi/

  • Saltkaret

    Svedjehamn, Korsholm

    Utsiktstornet Saltkaret erbjuder vackra vyer av moränryggarna

    Det ståtliga utkikstornet i tjära når upp till 20  m ö h. Från utkiksplattformen öppnas en magnifik vy över De Geer-moränernas vida område. Den unika moränskärgården är ett bevis på istidens enorma kraft i Kvarken.

    Området som kan skådas från tornet är ett utmärkt exemplar på De Geer- moränområden i Finland. Tornet gläder också många fågelintresserade eftersom många av de typiska skärgårdsfåglarna som t.ex. sothönor, tärnor och havsörnar rör sig i detta område. Utkikstornet i trä är ett bra rastställe för människor på utflykt. Det ligger nämligen i början på naturstigen Bodvattnet runt och Björkö – Panike vandringsled. Det finns också en ramp för rörelsehindrade/barnvagnar till utkikstornets första våning.

    Köranvisning till Saltkaret:

    Utkikstornet ligger i Svedjehamn, som hör till Korsholms kommun, ca. 40 km från Vasa mot nordväst. När man kommer från Vasa kör man på väg 724 mot Replot ca. 21 km. Från Replot fortsätter man rakt på vägen 7240 (Replotvägen/ Björkövägen) ca. 20 km, tills vägen tar slut och man anländer till Svedjehamns fiskehamn.

    I Svedjehamn finns en parkeringsplats där man kan lämna sin bil. Utkikstornet är synligt redan från hamnen. Bredvid parkeringsplatsen finns en info-skylt över Björkö – Panike vandringled samt Forststyrelsens infopunkt som håller öppet sommartid. Utkikstornet är beläget i början på denna vandringsled, ca. 600 meter från parkeringplatsen. Vägen till utkikstornet måste gås till fots.

    Kartor och tydligare information kan hittas på Utflyktskarta.fi-tjänsten.

    Latitud: 63.360304
    Longitud: 21.301319

    Facebook

  • Slagfältet i Oravais

    Slagfältsvägen 130, Oravais

    På slagfältet i Oravais avgjordes Finlands öde i september 1808. I dag kan du ta del av historiska fakta på ett annorlunda sätt. Vi har nämligen valt att levandegöra vår historia.

    Här kan du få se Österbottens regemente göra exercis i tidsenliga uniformer. Du kan delta i evenemang året om, eller bara ta dig en titt på området. När som helst kan du betrakta minnesstoden, Lotta Svärdsstenen och ta del av informationen som finns på skyltarna.

    Vid slagfältet finns ett museum och restaurangen Ädelbragd. Båda håller öppet enligt överenskommelse. Restaurangen ordnar även temamiddagar.

    Under sommaren håller museet och sommarkaféet öppet i juli.

     I Oravais avgjordes Finlands öde. Besök oss redan idag!

    https://www.oravais1808.fi/

    Facebook

  • Solf kyrka

    Västersolfvägen 12, Solf

    Korskyrka i trä från 1786. Altaruppsats från 1696.

    +358 6 344 2206

    https://www.solfsforsamling.fi/

  • Sommaröhallen

    Sommarösundvägen 260, Korsholm

    Sommaröhallen

    Sommaröhallen drivs av Södra Vallgrund byaråd. I Sommaröhallen är en trivsam och välfungerande försäljningshall där regionens hantverkare och småföretagare kan sälja sina produkter.

    +358 6 3527 830

    https://www.sodravallgrund.fi/sommarohallen/

    Facebook

  • Statyer i Lillkyro

    Lillkyro

    Bläckplåt, jättefötter, historiska figurer och allt naturnära. Upplev Lillkyros rötter och anda i form av skulpturer och konstverk.

    https://geoinfo.vaasa.fi/sovellukset/vahakyromatkailu/

  • Statyer och minnesmärken i Laihela

    Laihela

    Statyerna och minnesmärkena i Laihela finns samlande på en kartapplikation. Bilderna och textern har sammanställts av Österbottens museum.

    https://geoinfo.vaasa.fi/sovellukset/StatyeriOsterbotten/?page=Laihela

  • Statyer och minnesmärken i Vasa

    Vasa

    talvi

    Kartapplikationen över Vasas minnesmärken och statyer ger användarna mera information om minnesmärkena och med hjälp av färdiga rutter kan användarna bekanta sig med objekten, som finns i olika stadsdelar. Applikationen har förverkligats i samarbete med vice ordföranden för invånarföreningen i centrala Vasa, Aimo Nyberg, och uppgifterna i applikationen är baserade hans bloggtexter.

    Applikationen innehåller totalt ca 150 statyer och minnesmärken samt sju färdigt planerade rutter, med hjälp av vilka du kan bekanta dig med objekten, som finns i olika stadsdelar.

    https://geoinfo.vaasa.fi/sovellukset/StatyeriOsterbotten/?page=Vasa

  • Storkyro gamla kyrka

    Museotie 3, Storkyro

    Isonkyrön vanha kirkko

    Den gamla kyrkan är byggd i slutet av medeltiden och dess äldsta del är sakristia. Kyrkans väggar pryds av 114 kalkmålningar. Kyrkan är för tillfället stängd p.g.a. restaurering.

    https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/matkailija/historia-ja-kulttuuri/vanha-kirkko/

  • Storkyro hembygdsmuseum

    Museotie 163, Storkyro

    Isonkyron Kotiseutumuseo

    Storkyro hembygdsmuseum är inrett med allmogeföremål från 1800-talets andra hälft. Bruksföremål står framme som om husfolket bara gått ut och arbetat och lämnat hemmet över dagen. Besökaren stiger snarare in i en miljö från 1800-talet än i en utställning.

    Museet kännetecknas av två traditionella österbottniska hus i en och en halv våning. De är placerade tillsammans med uthusbyggnader enligt gammal tradition så att en inbyggd innergård bildas. Huvudbyggnaden, Piuholas hus, är från 1768 och flyttad till området från Kuivila by. Byggnaderna representerar byggnadstraditioner från 1700- och 1800-talet. Även föremålen i museet härstammar från samma tidsperiod.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/69-storkyro-hembygdsmuseum-och-karolinska-centret

  • Storkyro huvudkyrka

    Ruusupurontie 31, Storkyro

    Den nuvarande huvudkyrkan, stod färdig år 1877.

    +358 6 471 5800

    isonkyron.seurakunta@evl.fi

    https://www.isonkyronsrk.fi/