Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Sevärdheter och attraktioner

Sök intressanta attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”

Välj typ
Ta bort filter
 • Laihela hembygdsmuseum och Sparsamhetens museum

  Rudontie 234, Laihela

  Laihian Kotiseutumuseo

  Laihela hembygdsmuseum och Sparsamhetens museum är ett mångsidigt resemål för hela familjen. Museeets föremål och byggnader visar en typisk österbottnisk gård på 1800-talet. Laihelabornas ökända sparsamhet presenteras med humor genom välanvända föremål.

  Hembygdsmuseet finns i Rapilas hus som uppfördes 1827. Byggnaden står än idag på sin urprungliga plats och museet flyttade in på 1970-talet. Bondgården var i tiderna en välbärgad gård, till exempel har väggarna i tiderna varit målade och dekorerade med blomstermotiv.

  I museet finns över 5000 föremål och 16 olika byggnader, varav den äldsta är en sädesbod från 1731. Även föremålsbestånde sträcker sig till 1700-1800-talen. Ett av museets äldsta föremål är en brudstol med årtalet 1638 inristat i stolryggen.

  Ett av Finlands mest speciella museer är Sparsamhetens museum vars samlingar innehåller välanvända föremål och en rejäl dos humor. Laihelaborna är kända för sin sparsamhet och förmåga att töja ut varje slant. Laihela sägs skämtsamt vara Finlands Skottland, som också är känd för sin sparsamhet. Museiföremålen berättar också om livet förr och hur man tog till vara och sparade allt man kunde. Man använde till exempel alla delar på ett slaktat djur till olika ändamål eller en köttkniv som tjänat sitt syfte och blivit slö fick ny användning som t.ex. mattkniv.

  +358 40 501 8521

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/72-laihela-hembygdsmuseum-och-sparsamhetens-museum

  Facebook

 • Lillkyro hembygdsmuseum

  Kirkonsilta 6, Vähäkyrö

  Lillkyros hembygdsmuseum är inhyst i en gammalt lånemagasin invid Kyro älv. Utställningen berättar om livet förr och är uppdelad i olika teman, såsom barnafödsel, andligt liv, jordbruk och krigstid. Att Lillkyroborna varit företagsamma syns i samlingarna och museet presenterar ett brett perspektiv av Lillkyros historia.

  I museet berättar föremålen om allmogens vardag förr. Här finns fiskeutrustning, slädar, jordbruksredskap och även bleckslagarens verktyg finns bevarande. En speciell del av samlingarna är Finlands förmodligen äldsta barnmorskeutrustning och utställningen om barnafödande, komplett med en barnskötares uniform från 1950-talet, skallror, barnböcker och vaggor. I Lillkyrö tillverkades länge de tvättfat som ingick i moderskapsförpackningarna. Traktens första barnmorska, Hilja Solkela arbetade i Lillkyro 1927-1958.

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/65-lillkyro-hembygdsmuseum

 • Myrbergsgården

  Bertby-Lålaxvägen 18, Vörå

  Myrbergsgården Vöyri

  Myrbergsgården i Vörå omfattar idag cirka 17 byggnader som flyttats till området från olika byar i Vörå. Förutom en bondgård finns här bland annat en fungerande smedja och en väderkvarn. Till museet hör också ett lånemagasin från år 1753, ett av de tre första i Österbotten.

  Museets textilsamling är en av de finaste i hela landskapet med sammanlagt ca 6000 olika textilier. I flickboden hänger vackra lakan, kläder och täcken på rad. Materialet är oftast halvylle och rött är den dominerande färgen i trakten, även om gröna och vita inslag också går att finna. Genom att studera textiliernas färger och mönster kan man se hur material och färger förändrats från slutet av 1700-talet fram till nutid. Största delen av textilierna i museet är från senare delen av 1800-talet. Samlingen innehåller såväl kompletta festdräkter som bäddtextilier.

  +358 50 468 5542,+358 50 5721827

  http://www.myrbergsgarden.hembygd.fi

 • Mårtes Gårdsmuseum

  Uppbyggted 71, Korsholm

  Mårtes Gårdsmuseum består av en gård i typisk Björköstil. På området, i Båoden, finns även försäljning av konstverk och hantverk tillverkade i skärgården, ett motormuseum, snickeri, karderi och spinneri, samt skärgårdens sista väderkvarn. I motormuseet finns gamla bilar, mopeder, motorcyklar m.m.
  Museet drivs av Björkö fornminnesförening sedan 1992. Museet är öppet sommartid.
  Guidade turer i området kan även bokas hos Björkö fornminnesförening.

  +358 50 53 22 470

  bjorkomuseum@hembygd.fi

  https://bjorkomuseum.hembygd.fi/

  Facebook

 • Petalax hembygdsmuseum

  Petalax kyrktået, Malax

  Hembygdsmuséet står på kyrkbacken, mitt emot församlingshemmet. Muséet utgör en viktig del av de traditionella byggnader som hembygdsföreningen äger på kyrkbacken. Nedre våningen i muséet är inrett som en gammaldags bondstuga, med farstu, farstukammare, storstuga och kammare. På övre våningen finns samlingar av olika slags föremål.

  hembygdsforeningen@bykiston.fi

  http://www.bykiston.fi/museet/

 • Prästgårdsmuseet i Korsnäs

  Kyrkobyvägen 30, Korsnäs

  Huset byggdes på 1830-talet och har senare fått en tillbyggnad. Museets vackra och stämningsfulla interiörer återspeglar ett prästhem kring sekelskiftet 1900. I stora salen, som pryds av ”Korsnäs-tapeten” i nytryck efter originalförlaga, kan dop och vigslar hållas samt konserter och uppläsningar anordnas. Museet är därmed verkligen ett levande museum. De övriga rummen är också tidsenligt inredda, ofta med möbler och föremål donerade av prästsläkter med anknytning till orten.

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/77-prastgardsmuseet-i-korsnas

 • Rejpelt Fädernegård

  Rejpletvägen 363, Vörå

  Rekipellon - Rejplet Fädernegård

  I fädernegården i Rejpelt får besökaren i inblick i livet på slutet av 1800-talet. I storstugan med en tidsenlig interiör kan man utforska lokalhistoriska föremål. Även flickboden med färggranna textilier är verkligen värt ett besök. En bit ifrån museet finns Munters torp som anknyter till Fänrik Ståhls säger.

  Fädernegården är en typisk österbottnisk parstuga som är byggd 1852. Stugan flyttades till området på 1950-talet och museiområdet är skapat som ett bondgårdstun med loft och bodar. Alla museibyggnader kommer från Rejpelt, med undantag för väderkvarnen som har flyttats hit från Korsnäs.

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/29-rejpelt-fadernegard

 • Replot hembygdsmuseum

  Aleksanterinkatu 49, 65800 Korsholm

  På Alexandersgatan, mitt i Replot by, finns Replot hembygdsmuseum.
  I museets samlingar ingår allt som var typiskt för ett självhushåll i en skärgårdsby förr. Stugan är en typisk Replotstuga med möbler och föremål från 1700- och 1800-talet.

  +358 50 350 4375

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/56-replot-hembygdsmuseum

 • Storkyro hembygdsmuseum

  Museotie 163, Storkyro

  Isonkyron Kotiseutumuseo

  Storkyro hembygdsmuseum är inrett med allmogeföremål från 1800-talets andra hälft. Bruksföremål står framme som om husfolket bara gått ut och arbetat och lämnat hemmet över dagen. Besökaren stiger snarare in i en miljö från 1800-talet än i en utställning.

  Museet kännetecknas av två traditionella österbottniska hus i en och en halv våning. De är placerade tillsammans med uthusbyggnader enligt gammal tradition så att en inbyggd innergård bildas. Huvudbyggnaden, Piuholas hus, är från 1768 och flyttad till området från Kuivila by. Byggnaderna representerar byggnadstraditioner från 1700- och 1800-talet. Även föremålen i museet härstammar från samma tidsperiod.

  +358 6 471 3084, +358 400 947 275

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/69-storkyro-hembygdsmuseum-och-karolinska-centret

 • Storkyro krigsmuseum

  Lukkarinmäentie 1, Isokyrö

  isonkyrön asemiesmuseo

  I Storkyros krigsmuseum finns föremål och historier från Finlands alla olika krig. Utmärkande är kanonparken där nio olika sorters kanoner står utställda.

  I krigsmuseet kan man via föremål och guidning bekanta sig med klubbkriget, hakkapeliterna, karolinerna, det ryska kriget 1808-1809, första världskriget, inbördeskriget 1918 och andra världskriget 1939-1945. I vitrinerna finns soldatuniformer med hjälmar, gevär och andra tillbehör uppställda. Här kan man få se hur klubbkrigets män var klädda, en rotesoldat med sin fru, en fänriks soldatuniform från 1918, en överstelöjtnant i festdräkt och Lotta uniformen från andra världskriget.

  Till museets pärlor hör parken med nio olika moderna kanoner. Här finns till exempel en infanteriets kanon från 1936, en fältkanon från 1938 och kanoner från Ryssland, Finland, Shweiz och Sverige. En av de äldsta pjäserna är en rysk, hästdragen fältkanon från 1902. Pjäserna är dock inte längre i brukbart skick och har desarmerats.

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/70-storkyro-krigsmuseum

 • Stundars museum och kulturcentrum

  Stundarsvägen 5, Korsholm

  Stundars

  Stundars i Korsholm är ett stort museum och ett levande kulturcentrum. På museiområdet finns 70 byggnader, bl.a. lanthandel, skola, bondgård och hantverkarstugor. Hos oss får du uppleva hur livet kunde te sig kring sekelskiftet 1900 på den svensk-österbottniska landsbygden. På Stundars finns butik, café och en högklassig beställningsrestaurang. Vi ordnar även konstutställningar och kulturevenemang.

  +358 6 344 2200

  info@stundars.fi

  http://www.stundars.fi/

  Facebook

 • Tikanojas konsthem

  Hovrättseplanaden 4, Vasa

  Tikanojas konsthem är ett konstmuseum beläget i Vasa centrum. I konsthemmet ordnas utställningar med äldre inhemsk och utländsk konst, kulturhistoriska temautställningar samt växlande utställningar med verk ur de egna samlingarna.

  Det pedagogiska greppet, och den museipedagogiska verksamhet som hänför sig till utställningarna innehar en central position på Tikanoja. Tikanojas konsthem är ett levande konstmuseum som också erbjuder tvärkonstnärlig verksamhet.

  Tikanojas konsthem föddes ur handelsmannen i Vasa, kommerserådet Frithjof Tikanojas (1877-1964) kärlek till konsten. Tikanojas konsthems samling innehåller en fantastisk och för finländska förhållanden ganska sällsynt samling av utländsk konst, vars tonvikt ligger på fransk målningskonst från 1800-talet och början av 1900-talet.

  +358 40 182 8702

  museoinfo@vaasa.fi

  https://vasastadsmuseer.fi/tikanoja-konsthem/museum/tikanoja-presentation/

  Facebook

 • Vasa arbetarmuseum

  Frihetsvägen 27, Vasa

  Vaasan työväenmuseo

  Vasa arbetarmuseum grundades år 1991. Museet har två permanenta utställningar och temautställningarsom byts ett par gånger om året. I utvecklingsplanen för Vasa arbetarmuseum fokuserar man på att utveckla museet till ett mångsidigt informationscentrum för arbetarrörelsens tradition och historia. Museet erbjuder bland annat skolklasser studiepaket.

  +358 6 321 5805

  vaasan.tyovaenmuseo@netikka.fi

  http://www.saunalahti.fi/labourm/Svenska/museum.htm

  Facebook

 • Vasa bil- och motormuseum

  Kvarngatan 18, Vasa

  Vaasan auto- ja moottorimuseo

  På Vasa bil- och motormuseum förevisas fordon från 1900-talets alla årtionden. Kom och bekanta dig med Vasas bredaste utbud av både äldre och nyare bilar. På museet förevisas även ett stort urval av produkter från Vasas många motorfabriker samt olika temautställningar.

  Vasa bil- och motormuseum öppnade sin dörrar 1981. På museet finns motorer och bilar ända från 1900-talets början till moderna tider. Trafik- och fordonshistorien förevisas genom restaurerade bilar och andra fordon, såsom en hästdragen ambulansvagn från 1909.

  Olika brandbilar och brandutrustning ingår också i samlingarna och för att inte glömma cykeln som fordon. Genom museets dryga samling av cyklar kan man bekanta sig med cykelns historiska utveckling. I samlingarna finns även lådbilar, snöskotrar, motorcyklar och mopeder.

  +358 44 569 2690

  vvasry@gmail.com

  http://www.vaasanveteraaniautoseura.fi/

  Facebook

 • Vasa Konsthall

  Senatsgatan 1, Vasa

  vaasan taidehalli

  Vasa konsthall är ett utrymme för växlande utställningar och är beläget på första våningen i Vasa stadshus. Konsthallen har fritt inträde och det är lätt att sticka sig in där när man rör sig i innerstan. I konsthallens aula finns till salu ett litet urval av böcker, kort och museibutiksprodukter.

  I Vasa konsthall ordnas årligen 6–7 utställningar som presenterar nya konstformer eller experimenterande konst, den visuella konstens gränssnitt, formgivning, arkitektur samt aktuella kulturfenomen. I centrum av de utställningar som baserar sig på Vasa stads museers samlingar finns teman som presenterar Vasas kultur och som bygger upp och förstärker stadens urbana identitet.

  I anknytning till Vasa konsthall verkar Fotogalleri Ibis.

  +358 40 182 3839

  museoinfo@vaasa.fi

  https://vasastadsmuseer.fi/vasa-konsthall/museum/vasa-konsthall/

  Facebook

 • Vasa Krigsveteranmuseum

  Kyrkoesplanaden 22, Vasa

  vaasan sotaveteraanimuseo

  Vasa Krigsveteranmuseum förevisar krigshistoria, allt från Finska kriget till fortsättningskrigets slut. Det finns rikligt med material ända från jägarrörelsen, frihetskrigets olika skeden och från skyddskårs- och Lotta Svärdrörelserna. Museets samlingar består huvudsakligast av vapen, medaljer, uniformer och krigsmateriel. Utöver ordinarie utställning har museet årligen varierande specialutställningar.

  +358 6 312 9894

  pefant@hotmail.com

  https://www.vaasansotaveteraanimuseo.fi/

 • Vasa sjöfartsmuseum

  Sundsgatan 23, Vasa

  vaasan merimuseo

  Vasa var i tiderna en betydande rederi- och sjöfartsstad. I Vasa sjöfartsmuseum visas den lokala sjöfartstraditioner från skeppsbyggandet på 1800-talet till dagens kryssningsfartyg. Glimtar av sjöfartslivet förr fås genom en mängd spännande föremål, miniatyrmodeller, fynd från skeppsvrak och fotografier.

  Vasa sjöfartsmuseum finns på stranden vid Brändö sund. Platsen var i 150 år centrum för Vasa yttre hamn och skeppsbyggeri. Stranden kantades av köpmännens bodar och magasin på 1800-talet och i början av 1900-talet och museet är inrymt i ett av dessa saltmagasin. Skeppsredaren Wolff lät bygga saltmagasinet i mitten av 1800-talet och byggnaden har bevarats väl tack vare saltets konserverande effekt. På området finns totalt fyra ursprungliga hamnmagasin varav ett förmodligen är från slutet av 1700-talet och hitflyttat från Gamla Vasa.

  +358 6 312 0511, +358 40 096 6000

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/86-vasa-sjofartsmuseum

 • Verner Rasmus museum

  Haviståkersvägen 92, Vörå

  Verner Rasmus museum

  Verner Rasmus museum är ett speciellt museum med en unik samling porslinföremål. En spännande blandning av allmogemöbler, lantbruksverktyg, böcker och porslin gör museet till mångsidigt besöksmål.

  Verner Rasmus var en bonde som levde i Vörå åren 1901-1988. Tillsammans med sina tre syskon Viktor, Arvid och Aina bodde han på hemgården Arvidsgården, som hade uppförts 1913. Han levde sitt liv i Vörå förutom några år i Kanada 1927-31. Jordbruket gav hans levebröd, men Verner Rasmus var även amatörmusiker, snickare, målare och en samlare.

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/54-verner-rasmus-museum

 • Världsarvsporten

  Replotvägen 2, Korsholm

  Besökscentret Världsarvsporten invid Replotbron är öppet dagligen kl 10-16 i maj månad och kl 10-18 under sommaren. I sommar kan man för första gången bekanta sig med den nya utställningen Weichsel, som berättar om den senaste istiden och dess inverkan på vårt landskap. Utställningen är avgiftsbelagd.

  Huvudutställningen Weichsel och infopunkten Littorina i aulan berättar historien om världsarvet – hur istiden, landhöjningen, vågor och is under tusentals år har påverkat vårt skärgårdslandskap och människornas liv i det. Informationen i aulan är alltid tillgänglig när restaurangen Berny’s är öppen.

  I anslutning till Världsarvsporten finns även konstgalleriet Arte Mare. Aktuell utställning i Arte Mare är Peter Borotinskijs målningar i augusti-september.

  +358 50 3466 200

  info@kvarken.fi

  http://www.kvarken.fi/varldsarvsporten/

  Facebook

 • Öjskogsparkens friluftsmuseum

  Kyrkvägen 23, Närpes

  Öjskogsparken

  Öjskogsparken är ett friluftsmuseum med ett 20-tal historiska museibyggnader. Huvudbyggnaden Bengtsgården är en 1700-tals bondgård med välbevarad interiör. Övriga byggnader är Hagas lanthandel, skolstugan, Apoteksmuseet, växthusmuseet samt övriga bodar, en ria, en väderkvarn och härbren. Sommartid finns en guide på plats i parken och där ordnas en hel del olika evenemang. Det är Närpes Hembygdsförening som upprätthåller hembygdsmuseet Öjskogsparken och som står också för en hel del evenemang under sommaren. Man brukar bl.a. ordna en exkursion under Vilda blommornas dag, olika berättarcaféer och en hembygds- och emigrantdag. Besök något av hembygdsföreningens evenemang, lyssna till intressanta historier och njut av atmosfären i den gamla gårdsmiljön.

  Under de tider som guide inte finns på plats så ordnas guidning enligt överenskommelse. Det finns också en restauranglokal för uthyrning.

  +358 40 505 5377

  narpeshembygd@gmail.com

  https://ojskogsparken.fi/sv/start/