Förbigå menyn

Sevärdheter och attraktioner

Sök intressanta attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”

Välj typ
Ta bort filter
  • Korsnäs hembygdsmuseum

    Kyrkobyvägen 32, Korsnäs

    Korsnäs hembygdsmuseum omfattar den s.k. landbondstugan (f.d. drängstugan under prästgården), smedjan, väderkvarnen, utställningar i loftsbyggnaden samt spannmålslånemagasinet beläget på andra sidan vägen. Det vackra gårdstunet fungerar som festplats och plats för hantverksdemonstrationer och lekar.
    I landbondstugan och loftsbyggnaden finns olika utställningar.

     

    +358 50 351 9488

    https://korsnas.hembygd.fi/pa_svenska/museet/

  • Kvarkens båtmuseum

    Åminnevägen 433, Malax

    Kvarkens båtmuseum är Finlands största båtmuseum och förevisar österbottniska bruksbåtar från tiden 1820-1993. Förutom båtar och fiskeredskap presenteras säljakt, flottning och skärgårdsliv.
    I samlingarna finns över 95 båtar, mer än 130 båtmotorer och ca 3000 andra föremål som anknyter till båtar, fiske, säljakt och skärgårdsliv. Föremålen presenteras i 15 byggnader i en kulturhistoriskt värdefull strandmiljö i Åminne i Malax.

    +358 6 365 1933

    https://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/75-kvarkens-batmuseum

  • Laihela hembygdsmuseum och Sparsamhetens museum

    Rudontie 234, Laihela

    Laihian Kotiseutumuseo

    Laihela hembygdsmuseum och Sparsamhetens museum är ett mångsidigt resemål för hela familjen. Museeets föremål och byggnader visar en typisk österbottnisk gård på 1800-talet. Laihelabornas ökända sparsamhet presenteras med humor genom välanvända föremål.

    Hembygdsmuseet finns i Rapilas hus som uppfördes 1827. Byggnaden står än idag på sin urprungliga plats och museet flyttade in på 1970-talet. Bondgården var i tiderna en välbärgad gård, till exempel har väggarna i tiderna varit målade och dekorerade med blomstermotiv.

    I museet finns över 5000 föremål och 16 olika byggnader, varav den äldsta är en sädesbod från 1731. Även föremålsbestånde sträcker sig till 1700-1800-talen. Ett av museets äldsta föremål är en brudstol med årtalet 1638 inristat i stolryggen.

    Ett av Finlands mest speciella museer är Sparsamhetens museum vars samlingar innehåller välanvända föremål och en rejäl dos humor. Laihelaborna är kända för sin sparsamhet och förmåga att töja ut varje slant. Laihela sägs skämtsamt vara Finlands Skottland, som också är känd för sin sparsamhet. Museiföremålen berättar också om livet förr och hur man tog till vara och sparade allt man kunde. Man använde till exempel alla delar på ett slaktat djur till olika ändamål eller en köttkniv som tjänat sitt syfte och blivit slö fick ny användning som t.ex. mattkniv.

    +358 40 501 8521

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/72-laihela-hembygdsmuseum-och-sparsamhetens-museum

    Facebook

  • Lillkyro hembygdsmuseum

    Kirkonsilta 6, Vähäkyrö

    Lillkyros hembygdsmuseum är inhyst i en gammalt lånemagasin invid Kyro älv. Utställningen berättar om livet förr och är uppdelad i olika teman, såsom barnafödsel, andligt liv, jordbruk och krigstid. Att Lillkyroborna varit företagsamma syns i samlingarna och museet presenterar ett brett perspektiv av Lillkyros historia.

    I museet berättar föremålen om allmogens vardag förr. Här finns fiskeutrustning, slädar, jordbruksredskap och även bleckslagarens verktyg finns bevarande. En speciell del av samlingarna är Finlands förmodligen äldsta barnmorskeutrustning och utställningen om barnafödande, komplett med en barnskötares uniform från 1950-talet, skallror, barnböcker och vaggor. I Lillkyrö tillverkades länge de tvättfat som ingick i moderskapsförpackningarna. Traktens första barnmorska, Hilja Solkela arbetade i Lillkyro 1927-1958.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/65-lillkyro-hembygdsmuseum

  • Makers' Gallery

    Kyrkoesplanaden 18, Vasa

  • Malakta konstverkstad

    Töckmovägen 48b, Malax

    Vi är ett oberoende produktionshus som fokuserar på förverkligandet av idéer och där konstnärer kan samlas, skapa och dela varandras idéer och arbeten. Malakta är en plats som erbjuder utrymmen för konstnärer inom olika områden och som produktionsbolag initierar innovativa projekt och produktioner.

    +358 50 587 5674

    https://www.malakta.fi

    Facebook

  • Myrbergsgården

    Bertby-Lålaxvägen 18, Vörå

    Myrbergsgården Vöyri

    Myrbergsgården i Vörå omfattar idag cirka 17 byggnader som flyttats till området från olika byar i Vörå. Förutom en bondgård finns här bland annat en fungerande smedja och en väderkvarn. Till museet hör också ett lånemagasin från år 1753, ett av de tre första i Österbotten.

    Museets textilsamling är en av de finaste i hela landskapet med sammanlagt ca 6000 olika textilier. I flickboden hänger vackra lakan, kläder och täcken på rad. Materialet är oftast halvylle och rött är den dominerande färgen i trakten, även om gröna och vita inslag också går att finna. Genom att studera textiliernas färger och mönster kan man se hur material och färger förändrats från slutet av 1700-talet fram till nutid. Största delen av textilierna i museet är från senare delen av 1800-talet. Samlingen innehåller såväl kompletta festdräkter som bäddtextilier.

    +358 50 468 5542,+358 50 5721827

    http://www.myrbergsgarden.hembygd.fi

  • Mårtes Gårdsmuseum

    Uppbyggted 71, Korsholm

    Mårtes Gårdsmuseum – Huset byggdes år 1844 och fungerar idag som ett gårdsmuseum. Här kan ni se några av byns äldsta Björköskåp, byns första radio och gamla textilier, men också modernare inslag som visar hur huset utvecklats med sina ägare genom århundradena. På gården förevisas även Motormuseet, Soldatens Stuga, Jordbruksutställning och Matboden, samt våra utställningar om Skyddskåren, Skolan och 1800-talskläder.

    I motormuséet finns något för alla motorintresserade. De äldsta föremålen är från sent 1920-tal medan de nyaste som tar plats i vår samling är från 1980-talet. Största delen är icke-restaurerade utställningsföremål, men en hel del fungerar fortfarande. Här kan du se mopeder, motorcyklar, snöskotrar, båtmotorer, motorsågar med mera.

    Soldatens stuga – Den lilla stugan på höger sida strax innan du kommer till Mårtes gårdsmuseum är Björkö hembygdsmuseum. Den är byggd år 1791 och är kanske främst känd för att den ryska kosackmajoren Kiseleff bodde här år 1809 under finska kriget.

    Museerna är öppna sommartid.

    I Båoden (boden) kan du se blomstermålade björköskåp och skickligt snidade fästmansgåvor. Björköskåp förekommer inte i andra delar av landet. Utformningen och blomstermålningen är karakteristisk för skärgården. Snickare och målare utformade skåpen och utvecklingen har fortgått från 1850-talet till mitten på 1900 talet.

    +358 44 324 5730

    martesgardsmuseum@gmail.com

    https://bjorkomuseum.hembygd.fi/

    Facebook

  • Petalax hembygdsmuseum

    Petalax kyrktået, Malax

    Hembygdsmuséet står på kyrkbacken, mitt emot församlingshemmet. Muséet utgör en viktig del av de traditionella byggnader som hembygdsföreningen äger på kyrkbacken. Nedre våningen i muséet är inrett som en gammaldags bondstuga, med farstu, farstukammare, storstuga och kammare. På övre våningen finns samlingar av olika slags föremål.

    petalaxhembygd@gmail.com

    http://www.bykiston.fi/museet/

  • Prästgårdsmuseet i Korsnäs

    Kyrkobyvägen 30, Korsnäs

    Huset byggdes på 1830-talet och har senare fått en tillbyggnad. Museets vackra och stämningsfulla interiörer återspeglar ett prästhem kring sekelskiftet 1900. I stora salen, som pryds av ”Korsnäs-tapeten” i nytryck efter originalförlaga, kan dop och vigslar hållas samt konserter och uppläsningar anordnas. Museet är därmed verkligen ett levande museum. De övriga rummen är också tidsenligt inredda, ofta med möbler och föremål donerade av prästsläkter med anknytning till orten.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/77-prastgardsmuseet-i-korsnas

  • Rejpelt Fädernegård

    Rejpletvägen 363, Vörå

    Rekipellon - Rejplet Fädernegård

    I fädernegården i Rejpelt får besökaren i inblick i livet på slutet av 1800-talet. I storstugan med en tidsenlig interiör kan man utforska lokalhistoriska föremål. Även flickboden med färggranna textilier är verkligen värt ett besök. En bit ifrån museet finns Munters torp som anknyter till Fänrik Ståhls säger.

    Fädernegården är en typisk österbottnisk parstuga som är byggd 1852. Stugan flyttades till området på 1950-talet och museiområdet är skapat som ett bondgårdstun med loft och bodar. Alla museibyggnader kommer från Rejpelt, med undantag för väderkvarnen som har flyttats hit från Korsnäs.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/29-rejpelt-fadernegard

  • Replot hembygdsmuseum

    Aleksanterinkatu 49, 65800 Korsholm

    På Alexandersgatan, mitt i Replot by, finns Replot hembygdsmuseum.
    I museets samlingar ingår allt som var typiskt för ett självhushåll i en skärgårdsby förr. Stugan är en typisk Replotstuga med möbler och föremål från 1700- och 1800-talet.

    replotmuseiforening@gmail.com

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/56-replot-hembygdsmuseum

  • Slagfältet i Oravais

    Slagfältsvägen 130, Oravais

    På slagfältet i Oravais avgjordes Finlands öde i september 1808. I dag kan du ta del av historiska fakta på ett annorlunda sätt. Vi har nämligen valt att levandegöra vår historia.

    Här kan du få se Österbottens regemente göra exercis i tidsenliga uniformer. Du kan delta i evenemang året om, eller bara ta dig en titt på området. När som helst kan du betrakta minnesstoden, Lotta Svärdsstenen och ta del av informationen som finns på skyltarna.

    Vid slagfältet finns ett museum och restaurangen Ädelbragd. Båda håller öppet enligt överenskommelse. Restaurangen ordnar även temamiddagar.

    Under sommaren håller museet och sommarkaféet öppet i juli.

     I Oravais avgjordes Finlands öde. Besök oss redan idag!

    https://www.oravais1808.fi/

    Facebook

  • Stella Polaris museet

    Kyrkvägen 23, Närpes

    Operation Stella Polaris var en hemlig operation i samband med slutet av Fortsättningskriget, med syfte att flytta känsligt underrättelsematerial från Finland till Sverige så att det inte skulle hamna i Sovjetunionens händer. Operationen hade sin bas i den lilla fiskebyn Nämpnäs i Närpes, varifrån arkivet skeppades till svenska hamnar. Till minne av detta har man rest ett monument i form av en sten på Österfjärdsvägen i Nämpnäs.

    I Öjskogsparken finns Stella Polaris museet, som är byggt kring underrättelseoperationen som ger vi bakgrunden till och berättar historien om Operation Stella Polaris. Museet är till viss del interaktivt och vi visar även ett antal unika radioapparater från tiden.

    +358 45 231 5282

    narpeshembygd@gmail.com

    http://narpes.hembygd.webbhuset.fi/sv/besok_oss/stella_polaris/

    Facebook

  • Storkyro hembygdsmuseum

    Museotie 163, Storkyro

    Isonkyron Kotiseutumuseo

    Storkyro hembygdsmuseum är inrett med allmogeföremål från 1800-talets andra hälft. Bruksföremål står framme som om husfolket bara gått ut och arbetat och lämnat hemmet över dagen. Besökaren stiger snarare in i en miljö från 1800-talet än i en utställning.

    Museet kännetecknas av två traditionella österbottniska hus i en och en halv våning. De är placerade tillsammans med uthusbyggnader enligt gammal tradition så att en inbyggd innergård bildas. Huvudbyggnaden, Piuholas hus, är från 1768 och flyttad till området från Kuivila by. Byggnaderna representerar byggnadstraditioner från 1700- och 1800-talet. Även föremålen i museet härstammar från samma tidsperiod.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/69-storkyro-hembygdsmuseum-och-karolinska-centret

  • Storkyro krigsmuseum

    Lukkarinmäentie 1, Isokyrö

    isonkyrön asemiesmuseo

    I Storkyros krigsmuseum finns föremål och historier från Finlands alla olika krig. Utmärkande är kanonparken där nio olika sorters kanoner står utställda.

    I krigsmuseet kan man via föremål och guidning bekanta sig med klubbkriget, hakkapeliterna, karolinerna, det ryska kriget 1808-1809, första världskriget, inbördeskriget 1918 och andra världskriget 1939-1945. I vitrinerna finns soldatuniformer med hjälmar, gevär och andra tillbehör uppställda. Här kan man få se hur klubbkrigets män var klädda, en rotesoldat med sin fru, en fänriks soldatuniform från 1918, en överstelöjtnant i festdräkt och Lotta uniformen från andra världskriget.

    Till museets pärlor hör parken med nio olika moderna kanoner. Här finns till exempel en infanteriets kanon från 1936, en fältkanon från 1938 och kanoner från Ryssland, Finland, Shweiz och Sverige. En av de äldsta pjäserna är en rysk, hästdragen fältkanon från 1902. Pjäserna är dock inte längre i brukbart skick och har desarmerats.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/70-storkyro-krigsmuseum

  • Stundars museiby

    Stundarsvägen 5, Korsholm

    Stundars är en stor museiby och friluftsmuseum i byn Solf, ca 15 kilometer söder om Vasa. På Stundars kan du uppleva  hur livet såg ut på mormors mormors tid. Så väldigt mycket hände, under det halva århundrade från 1870 till 1920 vi berättar om.

    Kom och se var de österbottniska förfäderna sov, åt och skrattade – hur rymdes de månne i de korta högsängarna? Kanske vi tvättar byk på gammalt vis när du är på besök, eller kanske vi har kokat pannkaffe över bykelden och du får smaka? Eller kanske du bara vill ströva runt i den fridfulla museibyn och nästan, nästan höra de gråa väggarna viska? På museiområdet finns ca 70 byggnader, bl.a. lanthandel, skola, bondgård och hantverkarstugor.

    Sommarsäsongen: Under sommarsäsongens öppettider är dörrarna till museistugorna, utställningarna och lekmiljöerna öppna. Då finns kunnig personal i museibyn som kan berätta om och visa hur livet tedde sig på den österbottniska landsbygden för mer än ett århundrade sedan. Det finns mycket spännande att upptäcka på Stundars! Varje dag under sommarsäsongen ordnas olika aktiviteter och guidade rundturer i museibyn. Att delta i dem ingår i inträdet.

    Njut av den historiska miljön året runt: Du är även välkommen att utforska museibyn året om. Stundars museiområde erbjuder en ypperlig promenadstig genom historiska miljöer, bland bondgårdar, byskolor och backstugor. Via Stundars område kommer du även lätt till Söderfjärdens vandringsled, för att kunna utforska de forna våtmarkerna i meteoritkratern och besöka fågeltornet. Dessutom ingår vår promenadstig i pilgrimsleden St Olav Ostrobothnia. Välkomna att njuta av promenad till hundvänliga Stundars.

    Museitorsdagar: Under torsdagarna året om ordnas guidningar och annat program på museet kl 12-15, enligt annonsering. Närmare program hittar du i vår kalender och på Facebook och Instragram. Under museitorsdagarna är inträdet gratis. Museitorsdagarna har paus under sommaren.

    För dagis- och skolgrupper: Under vårar, höstar och i juletid besöks Stundars av tusentals dagisbarn och skolelever. I museibyn kan vi skräddarsy program enligt gruppens egna behov, intressen och läroplaner. Vi har ett stort utbud av lärorika museipedagogiska aktiviteter att kombinera för att skapa den bästa tänkbara upplevelsen för barn och unga.

    För grupper: Stundars är också en populär och inspirerande miljö att ordna möten, arbetsplatsens rekreationsdag, seminarier, kurser och andra program i. Vill man ha förfriskningar, allt från eftermiddagskaffe till trerättersmiddag, ska man först ta kontakt med Restaurang Hemmer för att boka utrymme och bestämma meny. Stundars kan sedan erbjuda ett brett och lite annorlunda utbud av programpunkter, guidningar, tävlingsmoment eller upplevelsepaket för att göra dagen extra intressant och lärorik.

    Läs mer om vårt utbud på hemsidan.

    +358 6 570 99000

    info@stundars.fi

    https://stundars.fi/besok-oss/

    Facebook

  • Terranova - Österbottens museums naturvetenskapligasamlingar

    Museokatu 3, Vaasa

    Terranova är Österbottens museums naturvetenskapliga basutställning. Ordet ”Terranova” är latin och betyder nytt land, av vilket det årligen i Kvarken föds 9 mm till som en följd av landhöjningen.

    I Terranova presenteras Kvarkens och Vasatraktens natur från istiden ända fram till nutiden. Besökaren kan förundra sig över fenomenet landhöjning och dess följder, bekanta sig med Kvarkens vackra skärgård och dess djur med alla sinnena.

    Terranova har också äran att presentera ett unikt naturarvsmål: Kvarkens skärgård skrevs 2006 in som Finlands tills vidare enda naturmål i Unescos världsarvsförteckning. Den bildar ett enhetligt naturarvsmål tillsammans med Höga kusten i Sverige. Området fick världsarvsstatus därför att den landhöjning som har följt på istiden syns bäst här i hela världen.

    +358 40 865 1933

    museoinfo@vaasa.fi

    https://www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/kultur-i-vasa-och-vasaregionen/vasas-museer/samlingar/osterbottens-museums-samlingar/

    Facebook

  • Vasa arbetarmuseum

    Frihetsvägen 27, Vasa

    Vaasan työväenmuseo

    Vasa arbetarmuseum grundades år 1991. Museet har två permanenta utställningar och temautställningarsom byts ett par gånger om året. I utvecklingsplanen för Vasa arbetarmuseum fokuserar man på att utveckla museet till ett mångsidigt informationscentrum för arbetarrörelsens tradition och historia. Museet erbjuder bland annat skolklasser studiepaket.

    +358 6 321 5805

    vaasan.tyovaenmuseo@netikka.fi

    https://vaasantyovaenmuseo.fi/sv/

    Facebook

  • Vasa bil- och motormuseum

    Kvarngatan 18, Vasa

    Vaasan auto- ja moottorimuseo

    På Vasa bil- och motormuseum förevisas fordon från 1900-talets alla årtionden. Kom och bekanta dig med Vasas bredaste utbud av både äldre och nyare bilar. På museet förevisas även ett stort urval av produkter från Vasas många motorfabriker samt olika temautställningar.

    Vasa bil- och motormuseum öppnade sin dörrar 1981. På museet finns motorer och bilar ända från 1900-talets början till moderna tider. Trafik- och fordonshistorien förevisas genom restaurerade bilar och andra fordon, såsom en hästdragen ambulansvagn från 1909.

    Olika brandbilar och brandutrustning ingår också i samlingarna och för att inte glömma cykeln som fordon. Genom museets dryga samling av cyklar kan man bekanta sig med cykelns historiska utveckling. I samlingarna finns även lådbilar, snöskotrar, motorcyklar och mopeder.

    +358 44 569 2690

    vvasry@gmail.com

    https://vaasanautomuseo.fi/sv/

    Facebook