Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Sevärdheter och attraktioner

Sök intressanta attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”

Välj typ
Ta bort filter
 • Öjskogsparkens friluftsmuseum

  Kyrkvägen 23, Närpes

  Öjskogsparken

  Öjskogsparken är ett friluftsmuseum med ett 20-tal historiska museibyggnader. Huvudbyggnaden Bengtsgården är en 1700-tals bondgård med välbevarad interiör. Övriga byggnader är Hagas lanthandel, skolstugan, Apoteksmuseet, växthusmuseet samt övriga bodar, en ria, en väderkvarn och härbren. Sommartid finns en guide på plats i parken och där ordnas en hel del olika evenemang. Det är Närpes Hembygdsförening som upprätthåller hembygdsmuseet Öjskogsparken och som står också för en hel del evenemang under sommaren. Man brukar bl.a. ordna en exkursion under Vilda blommornas dag, olika berättarcaféer och en hembygds- och emigrantdag. Besök något av hembygdsföreningens evenemang, lyssna till intressanta historier och njut av atmosfären i den gamla gårdsmiljön.

  Under de tider som guide inte finns på plats så ordnas guidning enligt överenskommelse. Det finns också en restauranglokal för uthyrning.

  +358 40 505 5377

  narpeshembygd@gmail.com

  https://ojskogsparken.fi/sv/start/

 • Österbottens museum

  Museigatan 3, Vasa

  Pohjanmaan Museo

  Österbottens museum är beläget i Marieparken, på cirka 15 minuters promenadavstånd från Vasa torg. Museet grundades år 1895 och det fungerar som Vasa stads historiska museum samt som Österbottens naturvetenskapliga museum. Museets centrala verksamhetsområden är kulturhistoria, konst och naturvetenskap.

  I Österbottens museum ordnas årligen ungefär 3–5 växlande utställningar. Förutom de växlande utställningarna visas också tre permanenta samlingsutställningar som berör museets centrala verksamhetsområden. På Hedmanska våningen visas antikföremål och konst, Vasa 400 är en stadshistorisk utställning och utställningen Terranova presenterar Kvarkens natur och världsarv. Museet erbjuder upplevelser för besökare i alla åldrar och information och impulser för undervisningen i kulturhistoria, lokalhistoria, naturvetenskap samt konst.

  Österbottens museums centrala samarbetspartner är Föreningen för Österbottens historiska museum rf, Hedmanska stiftelsen, Vasa konstförening, Ostrobothnia Australis rf  och Bröderna Gröndahls stiftelse.

  +358 6 325 3800

  museoinfo@vaasa.fi

  https://vaasankaupunginmuseot.fi/sv/osterbotten-museum/

  Facebook