Du är här

15.3.2017 - 16:58

Snösörjan tas bort och brunnarna öppnas – snart är det dags att avlägsna sanden

Kirkkopuistikko kunnossapito
Gatuunderhållet är i full gång på gatorna och cykelvägarna i Vasa. Målet är att sanden ska avlägsnas genast när nattfrosten är förbi.

Gatuunderhållets jourhavande Björn Gustafsson berättar att just nu plogas snösörjan och isbildningen bort från gatorna och cykelvägarna i Vasa. – Vi har varit i gång sedan tidigt i morse. Vi gör allt vi kan för att så snabbt som möjligt kunna börja avlägsna sanden, berättar Gustafsson.

När vägarna tinar upp syns även tjälskadorna. Enligt Gustafsson har även gropar i vägar lappats i dag. Stora vattenansamlingar bildas just nu när snön smälter och brunnarna, dikena och marken ännu är frusna och vattnet därför inte absorberas.– Vi håller på och öppnar brunnar och trummor i diken för full maskin, berättar han.

Till första maj ska all sand vara avlägsnad

När nattfrosten är över kan vi börja avlägsna sanden. – Om det inte fryser till på nytt, kommer alla gator och cykelvägar i Vasa att vara putsade till första maj. För att förhindra damm i luften använder vi alltid vatten när sanden avlägsnas och därför måste det vara plusgrader, säger Gustafsson.

Det tar 3-4 veckor att avlägsna sanden i hela staden. En stadsdel åt gången putsas.

– Sanden avlägsnas först i centrum, sedan följer Brändö och Vasklot. I rättvisans namn har vi årligen varierat ordningen bland de övriga bostadsområdena, berättar Gustafsson.

När snön tas bort, dyker även skräp upp. – De första sommarjobbarna kommer i början av maj. De börjar sitt arbete med att plocka upp skräp invid huvudvägarna och cykelvägar, berättar Gustafsson.

Relaterade artiklar: 

Senaste