Du är här

15.3.2017 - 16:58

Snösörjan tas bort och brunnarna öppnas – snart är det dags att avlägsna sanden

Kirkkopuistikko kunnossapito
Gatuunderhållet är i full gång på gatorna och cykelvägarna i Vasa. Målet är att sanden ska avlägsnas genast när nattfrosten är förbi.

Gatuunderhållets jourhavande Björn Gustafsson berättar att just nu plogas snösörjan och isbildningen bort från gatorna och cykelvägarna i Vasa. – Vi har varit i gång sedan tidigt i morse. Vi gör allt vi kan för att så snabbt som möjligt kunna börja avlägsna sanden, berättar Gustafsson.

När vägarna tinar upp syns även tjälskadorna. Enligt Gustafsson har även gropar i vägar lappats i dag. Stora vattenansamlingar bildas just nu när snön smälter och brunnarna, dikena och marken ännu är frusna och vattnet därför inte absorberas.– Vi håller på och öppnar brunnar och trummor i diken för full maskin, berättar han.

Till första maj ska all sand vara avlägsnad

När nattfrosten är över kan vi börja avlägsna sanden. – Om det inte fryser till på nytt, kommer alla gator och cykelvägar i Vasa att vara putsade till första maj. För att förhindra damm i luften använder vi alltid vatten när sanden avlägsnas och därför måste det vara plusgrader, säger Gustafsson.

Det tar 3-4 veckor att avlägsna sanden i hela staden. En stadsdel åt gången putsas.

– Sanden avlägsnas först i centrum, sedan följer Brändö och Vasklot. I rättvisans namn har vi årligen varierat ordningen bland de övriga bostadsområdena, berättar Gustafsson.

När snön tas bort, dyker även skräp upp. – De första sommarjobbarna kommer i början av maj. De börjar sitt arbete med att plocka upp skräp invid huvudvägarna och cykelvägar, berättar Gustafsson.

Relaterade artiklar: 

Senaste

Siilot wwwesasiltaloppifi
24.3.2017
Vasa stad har beslutat inhägna Vasakvarnens silor i enlighet med rekommendationerna i konditionsutredningen i anslutning till detaljplanearbetet. ...
Nostalgia 2017
22.3.2017
Samtidigt som den självständiga nationen Finland ser dagens ljus, föds Sampo, Aino, Lotta och Sven. Året är 1917 och inledningen på en energisk resa...