Du är här

Om Vasa

Intresse för staden

Otto ja Ella
Vasa stad och dess historia lockade de unga studenterna Otto Gao och  Ella Nybäck till arbetet som museiguide. Enligt ungdomarna fungerar sommararbetet som en språngbräda mot framtida karriärdrömmar och hjälper vid valet av utbildningsställe. 

Varför sökte ni sommarjobb hos oss?

Otto: Jag hade hört ganska mycket positiv respons om staden som arbetsgivare och också annars intresserade verksamheten som organisation. Också arbetets ovanliga och ganska speciella karaktär lockade. 

Ella: Jag var mycket intresserad av att jobba på museum och staden verkade också annars att vara ett bra val då det gäller sommararbetsplatser. 

Vad har ni gjort under sommarjobbet?

Otto: Ganska många guidningar har vi lett runtom i museet. Sedan hör det också till vår arbetsbeskrivning att sköta allmän övervakning och försäljningen i caféet. 

Ella: Ja och sedan har man förstås lite varit tvungen att sätta sig in regionens historia, så att man kan berätta om den!

Vad har varit det bästa här?

Otto: Arbetskamrater i min egen ålder, de har alla varit toppen!

Ella: Kanske det visade förtroendet och friheten att agera självständigt, de har varit ganska roliga.  

Har någonting varit tråkigt? Vad?

Otto: Kanske sådana stunder, då det inte har funnits några kunder på en längre tid. Då har man nästan blivit förslöad ibland. 

Ella: Allting har egentligen nog varit ganska roligt. Svårt att hitta något som verkligen skulle ha varit tråkigt. Emellanåt har man känt sig otillräcklig som om man inte har uträttat tillräckligt, men det beror inte egentligen på att det skulle vara tråkigt. 

Finns det någonting som har överraskat? Vad?

Otto: Antalet kunder! Till exempel då jag kom första dagen var det barnens dag och här var det mera folk än jag någonsin hade trott. 

Ella: Säkert det hur mycket man litar på oss här, det kom litet som en överraskning. Vi hade en mycket bra introduktion och efter det har vi ganska långt fått sköta arbetet själv. Förstås har vi sedan fått hjälp om det har behövts, men ganska självständigt har vi ändå fått arbeta. 

Vad har ni lärt er?

Otto: Nåja åtminstone gamla Vasas historia! Inte visste jag just någonting om den innan jag kom hit. 

Ella: Verkligen lärt oss Vasas historia!

Otto: Och sedan naturligtvis kommit in i det här arbetet och lärt oss det. 

Skulle ni rekommendera jobbet till andra? Varför?

Otto: Absolut! Det har varit superbra arbetsklimat här och jag har också annars trivts bra. 

Ella: Ja! Samma här. För sociala personer med  intresse för historia så passar det här som hand i handske.