Du är här

Om Vasa

Kultur, kreativitet och teamarbete

Marko ja/och Nelli
Nelli Salonen och Marko Lehto arbetar som kulturassistenter på Vasa stad under ett par månaders tid. Nelli studerar till kulturproducent i yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors och Marko å sin sida film och media på Queen Margaret University i Edinburgh. Sommarjobbet kulminerar i Konstens natt som ordnas i augusti.

Varför sökte ni sommarjobb hos oss?

Nelli: Jag kommer ursprungligen från Vasa och jag önskade göra något nyttigt för Vasa och Vasanejden ur kulturellt perspektiv. Jag har alltid önskat göra kulturarbete för den egna staden.
Marko: Även jag kom tillbaka till min hemstad över sommaren och önskade göra något som berör kultur, kreativitet och underhållning. 
Nelli: Ja och så har Konstens natt även i övrigt varit ett fint minne från barndomen, så det är trevligt att få arbeta i samband med dess arrangemang.

Vad har du gjort på sommarjobbet?

Marko: Ganska långt förbereder vi detta evenemang från en dag till annan. Vi går igenom anmälningar och kontaktar deltagarna.
Nelli: Arbetet omfattar alla möjliga uppgifter. Vi går igenom praktiska behov, då alla uppträdande har så många olika behov. Därtill har vi planerat kommunikationen för Konstens natt. I synnerhet kommunikation genom sociala medier och webbsidor, så programmet inte alls uppkommer i tryckt format. 

Vad har varit det bästa?

Marko: Variationen i arbetet. Det finns mycket att göra, men uppgifterna är mycket varierande. 
Nelli: Det är aldrig tråkigt! Det är intressant att se Konstens natt ur stadens perspektiv, då man annars känner till konceptet.
Finns det någonting som har överraskat?
Marko: Vi har byggt upp kommunikationen på sociala medier ganska mycket under sommarens lopp.
Nelli: Nu då samma koncept har funnits nästan 30 år förväntar sig många fortfarande tidningsannonser. Nu borde alla hänvisas till webbsidorna.

Har någonting varit tråkigt?

Marko: Det har funnits mycket väntetid före vissa saker framskrider.
Nelli: Jo, i synnerhet då det är semestertid.
Marko: Och inte är ju väntetiden tråkig, utan det är mer en spänning att tiden kommer att ta slut.

Vad har ni lärt er?

Marko: Jag har lärt mig hur många olika trådar man kan hålla i sina händer. Det är så många ärenden som måste finnas i tankarna. Detta fungerar dock bra i team, då det går att få stöd från andra och då man även kan påminna den andra. 
Nelli: Det var bra sagt.

Skulle du rekommendera jobbet till andra?

Marko: Detta har nog varit det bästa sommarjobbet som jag har haft. Jag har fått utföra kreativt arbete.
Nelli: Om den kulturella branschen och produktionssidan intresserar, är detta jobb ett mycket gott exempel på dessa. Detta är ett ganska stort projekt, även ur stadens synvinkel. Det här även ett bra ställe att börja karriären i fråga om projektarrangemang.