Du är här

Om Vasa

Waltti-kort

Waltti matkakortti Vaasa
Waltti-resekortet

Vad är Waltti-resekortet?
Waltti-resekortet är landsomfattande och med kortet kan man även åka buss i andra städer som använder Waltti-systemet.

Var kan man köpa resekortet?
Köp ditt kort via nätet eller från ett serviceställe:
- Wasa Citybus kontor, Övre Torget 4 (Rewell Center) http://www.wasacitybus.fi 
- Medborgarinfon, Biblioteksgatan 13 https://www.vaasa.fi/sv/producenter/samservice-vasa-medborgarinfo
- Samservice Lillkyro, Lillkyrosvägen 11 www.vaasa.fi/sv/servicestalle/samservice-lillkyro
- R-kioskerna (endast laddning av kort, inte försäljning), Rewell Center, Handelsesplanaden, Vöråstan, Dragnäsbäck och Roparnäs
- Waltti-nätbutik kauppa.waltti.fi/sv

Ett nytt kort kostar 5 euro. Korten återinlöses ej.

På Waltti-kortet laddas säsonger eller en summa
Waltti är ett personligt kort och på detta laddas säsonger eller en summa för bussresor.
Mer information under Biljetter och försäljningsställen

Hur fungerar nätbutiken Waltti?

En ny nätbutik har öppnats och där går det snabbt och enkelt att ladda resekortet, laddningen kan ske med hjälp av enbart resekortets nummer eller genom att ett användarkonto registreras. Flera kort kan anslutas till ett konto och korten är alltid användbara genast och kan laddas direkt. Användningen av Waltti-butiken har utvecklats både för mobil och dator. I den nya nätbutiken går det inte att köpa nya resekort men en länk till den tjänsten finns på första sidan. Produkten som laddas via nätet överförs två timmar efter laddningen till kortet. Produkten aktiveras på kortet när kortet används i bussen första gången efter laddningen.

Nätbutiken Waltti är en för alla Waltti-områden gemensam nätbutik, där du kan beställa ett personligt resekort eller ett resekort för ett barn under 17 år som bor i samma hushåll som du själv och som inte har någon identifieringstjänst. Om du beställer ett resekort för ett minderårigt barn, ska ett nytt lösen skapas för det. I fortsättningen kan du spara och ange det beställda resekortet på ditt eget lösen, och då är det möjligt att sköta samtliga kort som finns i samma hushåll med ett enda lösen. Resekortet och den biljettprodukt som är uppladdad på det postas till den angivna adressen inom 7-14 dygn efter beställningen.

Produkter som laddas via nätet överförs två timmar efter laddningen till kortet. Produkten aktiveras på kortet när kortet används i bussen första gången efter laddningen.

Obs!Via den gamla adressen nettilataukset.waltti.fi är det numera enbart möjligt att beställa ett nytt kort (och ladda enbart det). Möjligheten att ladda mera och alla andra egenskaper har fallit bort och i och med det tyvärr även den information som kunderna har matat in. För inloggning i den nya nätbutiken krävs nytt lösen, det är också möjligt att ladda ett kort utan att vara inloggad. När du är inloggad kan du lägga till familjens/hushållets kort med ett lösenord på samma sätt som i den gamla nätbutiken.

Hjälp till nätbutiken

Hur ska jag välja zoner?
När du reser inom Vasa, förutom Lillkyro, välj zon A-A. När du reser till Lillkyro, välj zon A-C. Säsongbiljetter gäller inte utanför den valda zonen men med värde som är laddat på ett kort kan man resa från en zon till en annan. När du ska resa från en zon till en annan med en värdebiljett, informera chauffören om saken, varvid chauffören väljer zonerna och debiterar rätt belopp för värdebiljetten.

Varför aktiveras en nätladdning inte alltid genast i bussen?
Är betalningen slutförd? När en laddning har lyckats sänds ett kvitto på laddningen till din e-post när betalningen är gjord. 
Har kortet laddats efter klockan 22.00? Det är möjligt att uppgifterna inte är uppdaterade i inkasseringsapparaten på busslinjen genast på morgonen utan att de uppdateras först på ändhållplatsen.
Kortet kan vara sönder eller så kan ett kort med ett annat nummer än det som är i användning ha laddats.
Observera att ett köp via nätladdning måste aktiveras på kortet inom 30 dagar från köpögonblicket

Mobilapp för Waltti-kortavläsning
Som Waltti-kund kan du nu om du så vill ta i bruk en mobilapp för avläsning av Waltti-kortet. Med den kan du snabbt och behändigt kontrollera hur länge resekortet Waltti och engångskortet är i kraft.

Waltti-kortläsarappen är gratis och den kan laddas ner från Google Play.
Applikationen fungerar i telefoner och surfplattor med NFC-egenskap och Android-operativsystem. (NFC = Near Field Communication = närfältskommunikation). 
När du med en telefon med NFC-egenskap rör vid Waltti-kortet, visar Waltti-kortläsaren gällande perioder, det återstående värdet, den senaste värdebiljetten samt de föregående resorna med resekortet.

Med applikationen kan du även sända kvitto på den senaste värdebiljetten till din egen e-post.

Applikationen avläser enbart Waltti-rese- och engångskort.
 

Waltti-biljetter kan användas enligt följande:
I Vasa lokaltrafik kan man åka buss med Waltti-biljetter i Vasas interna trafik på linjerna 1-5 och 7-15 och på specialturerna E1-E4. Waltti-kortet kan även användas i servicebussarna 1, 2 och 3.

Waltti-biljetter används inte

  • Handikappservicens transporter

I fråga om dessa används fortfarande nuvarande biljetter/kort.  

Läs mera www.waltti.fi !