Ohita valikko

Erikoisopastuksia Stundarsissa

Sotilastorppaopastus ja rakennuskonservaattori paikalla

Sotilastorppaopastus ja rakennuskonservaattori paikalla

Tervetuloa erikoisopastukselle museon vanhimpaan rakennukseen, 1700-luvulta peräisin olevaan Sotilastorppaan. Opas Karl David Långbacka kertoo, kuinka sotilas Närpeksen Kompanjan Ruodussa nro 128 asui ja eli elämäänsä torpassaan. Sotilas viljeli maapalstaansa rauhan aikana, mutta millaista oli sotilaan lesken tulevaisuus, jos puoliso ei palannutkaan kotiin sodasta tai yksinkertaisesti karkasi?

Ruotujakolaitos oli armeijan järjestelmä, minkä tarkoitus oli vahvistaa Ruotsin valtakunnan miehistöä. Kolmesta viiteen taloa ylläpitivät yhden sotilaan ruotua. Talot järjestivat yhdessä sotilaalle torpan ulkorakennuksineen, puolen hehtaarin maapalstan, joka sijaitsi yleensä kylän maiden ulkopuolella. Pohjanmaalla ruotujakolaitos säilyi pitkään aina vuoteen 1733 saakka, mutta miksi? Sotilaat muodostivat vähitellen uuden yhteiskuntaluokan ja loivat kokonaan uuden nimenkäyttötavan, jota edelleen tänä päivän käytetään. Kun sotilas ei ollut armeijakomennuksella, oli hän velvollinen työskentelemään tavallista päiväpalkkaa vastaan ruotunaapuriensa luona.

Sotilastorppa on siirretty Stundarsiin Runsorista ja sen rakennushistoria on hyvin kiinnostava. Talossa on esimerkiksi avoimet seinänvieruspenkit, tulisija, jossa on harmaakivinen liesipenkki ja joitain ainutlaatuisia 1700-luvun esineitä kuten ”pottatuoli” ja kehto.

Sotilastorpan erikoisopastus alkaa klo 12 ja klo 14 museoalueen sisäänkäynnin luota.

Rakennuskonservaattori Anni Lehtimäki kertoo perinteisten pohjalaistalojen ulkomaalauksesta. Tutustumme museoalueella esimerkiksi perinteiseen punamultaan, sen valmistamiseen, maalaukseen ja ominaisuuksiin. Opit tuntemaan rakennusten ulkomaalauksen ja väritysten historiaa. Samalla voit kysyä vinkkejä oman talosi maalaamiseen.