Tietoa koronaviruksesta

Tietoa koronaviruksesta

Ohita valikko

Paikalliset dokumenttielokuvat Isoviha ja Kun painuvi päät valkokankaalla Ylistarossa

Artikkelin kategoriat: Elokuvat

Lauantaina 22.2.2020 Napuen taistelun muistopäivän päätteeksi on vielä luvassa kaksi historiallista paikallisdokumenttia

Lauantaina 22.2.2020 Napuen taistelun muistopäivän päätteeksi on vielä luvassa ohjelmaa Ylistarossa, kun Elokuvateatteri Matin-Tupa esittää Juha Rinnekarin dokumenttielokuvat Isoviha ja Kun painuvi päät. Elokuvat voi nähdä samalla lipulla. Elokuvien lopuksi vapaata keskustelua ja paikalla on itse ohjaaja. Paikalla on myös Napuen perinne ja tykit -ryhmä. He esittelevät paikalle tuotua mustaruutitykkiä karoliiniunivormuihin pukeutuneina. Mukana myös Napuen Mamsellit.

Elokuvaesitys alkaa Elokuvateatteri Matin-Tuvassa klo 20.00.

Isoviha

Dokumentissa kerrotaan, millaiset syyt johtivat 1700-luvun Suureen Pohjan sotaan ja kuinka taistelut laajenivat lopulta Euroopasta Etelä-Pohjanmaalle, Isoonkyröön. Tämän taistelun surkeaa lopputulosta seurasi terrori siviiliväestöä kohtaan, ja se levisi Pohjanmaalta koko Suomeen. Tänä päivänä tuo terrori kantaa nimeä Isoviha.
Dokumentti kertoo ihmiskohtaloista hengenvaarallisella aikakaudella, ja naisten sekä lasten sitkeydestä rakentaa elämää miesten kuoltua.
Dokumentissa on äänessä Kustaa H. J. Vilkuna, Heikki Ylikangas, Risto Knaapi, Kalervo Mielty, Eila Tuominen ja Matti Loukola.
Kesto: 75 min.

Kun painuvi päät

Kun painuvi päät -dokumenttielokuva kertoo Suomen vuoden 1918 sodasta. Sisällissota, vapaussota, kansalaissota, veljessota, punakapina – tällä sodalla on monta nimeä.
Dokumentissa seuraamme valkoisten lapualaisjoukkojen sotaretkeä Etelä-Pohjanmaalta, Hämeen kautta Karjalaan. Matti ”isä” Laurilan suojeluskuntajoukko lähtee matkaan Lapualta ja asettuu Vilppulaan, punaisten ja venäläisten joukkojen hyökkäyksen eteen. Siihen punakaartilaisten eteneminen pysähtyy. Vilppulassa lapualaiset torjuvat muiden valkoisten joukkojen kanssa punaisten ja venäläisten hyökkäyksiä. Lapualaiset siirtyvät Ruovedelle, Pekkalan kartanoon, missä käydään iso taistelu, pääosin venäläisistä koottua matruusien joukkoa vastaan. Alivoimaiset lapualaiset torjuvat tämänkin hyökkäyksen. Sen jälkeen lapualaiset kohtaavat punaiset Länkipohjan rajussa taistelussa. Tässä taistelussa lapualaisia kaatuu paljon. Pian koittaa Tampereen piiritys ja veriset taistelut kaupungin hallinnasta.
Sota päättyi. Mutta kuinka Suomi selvisi siitä?
Elokuvassa on haastateltavina Heikki Ylikangas, Vesa Määttä, Aimo Minkkinen, Tauno Mäkelä, Marcus Hackman, Jorma Sirkkala, Kaarlo Ouni ja Markku Rauhalahti.
Kesto 92 minuuttia 47 sekunttia