Olet täällä

1.2.2019 - 17:21

Kuntsilla esitellään Swanljungin kokoelman taiteilijoiden uudempia teoksia

Kari Cavén: Lintunen (2018)
Kuntsin modernin taiteen museon ensimmäisessä kerroksessa avautuu 2. helmikuuta näyttely Cavén, Jylhä, Karjula, Retulainen. Näyttelyssä esitellään näiden neljän Swanljungin kokoelmaan kuuluvan suomalaisen taiteilijan tuotantoa ja se on avoinna 2.6. saakka.

Näyttelyn taiteilijat Kari CavénPekka JylhäPasi Karjula ja Anna Retulainen ovat hyvin edustettuina Swanljungin kokoelmassa ja he ovat olleet merkityksellisiä keräilijälle. Näyttelyssä nähdään taiteilijoiden uusimpia teoksia, joista osa on ensimmäistä kertaa julkisesti esillä. Taiteilijoiden ja taiteenkeräilijä Lars Swanljungin yhteyttä valaistaan nostamalla kokoelmateoksia uudempien teosten rinnalle. Nostojen kautta tuodaan esiin kokoelman vahvuuksia ja luonnetta sekä sitä, että Swanljungin kokoelma on edelleen kiinni ajassa ja ajankohtainen.

Kuvanveistäjä Kari Cavénin (1954) teokset ovat leikkimielisiä ja kekseliäitä. Hän on opiskellut Vapaassa taidekoulussa, Taideteollisessa korkeakoulussa ja Suomen taideakatemian koulussa. Cavén on erikoistunut materiaalien kierrättämiseen, ja usein hän löytääkin teostensa materiaalit kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista. Cavén valittiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi 1985 ja vuonna 2014 hän sai Pro Finlandia –mitalin sekä vuonna 2018 Suomen Taideyhdistyksen elämäntyöpalkinnon.

Kuvanveistäjä Pekka Jylhän (1955) kookkaat ja näyttävät veistokset kehittyvät ideasta, jota materiaali työskentelyn kuluessa seuraa. Hän on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa, Kuvataideakatemiassa ja Ruotsin kuninkaallisessa taideakatemiassa. Jylhä on saanut Pro Finlandia –mitalin vuonna 2008 sekä taiteilijaprofessorin arvonimen vuonna 2012. Hänen tunnetuimpia töitään on Urho Kekkosen muistomerkki Helsingissä.

Kuvataiteilija Pasi Karjula (1964) edustaa kokoelman kokeellista puolta. Karjula on opiskellut Kankaanpään taidekoulussa sekä Kuvataideakatemiassa Helsingissä ja hänet tunnetaan puuveistoksista, käsitteellisistä teoksista sekä suurista installaatioista. Karjula on saanut Suomen Taideyhdistyksen William Thuring –palkinnon vuonna 2006 sekä Tapperien taideseuran kuvataidemitalin vuonna 2009.

Taidemaalari Anna Retulaisen (1969) maalaukset edustavat abstraktia ekspressionismia. Hän ei ole kiinnostunut ihmisten maalaamisesta, vaan hän kuvaa ajatuksia ja tunteita ilman ihmisen kuvaa. Retulainen on näyttelyssä Swanljungin kokoelman kuvataiteen ja naistaiteilijoiden edustaja.

Retulaisen teospari ”Kaksi polkua” sijoitettiin Presidentinlinnaan joulukuussa 2018. Uusimpia presidenttimuotokuvia lukuun ottamatta Retulaisen maalaukset ovat linnan ainoat nykytaideteokset.

Tapahtumia

Näyttelyn ilmaispäivä pidetään Ystävänpäivänä 14.2. Myös Kansainvälisenä museopäivänä 18.5. on ilmainen sisäänpääsy.

Kuntsin modernin taiteen museon toisessa kerroksessa avautuu samaan aikaan Swanljungin kokoelmaa esittelevä näyttely Odysseia – matka taiteessa, joka on esillä 2.2.2020 saakka.

 

Kuva: Kari Cavén: Lintunen (2018)

Uusimmat