Olet täällä

13.12.2018 - 13:20

Lars Swanljung lahjoitti nykytaiteen kokoelmansa Vaasan kaupungille

Lars Swanljung ja Tomas Häyry_foto Mia Lindqvist
Taiteenkeräilijä Lars Swanljung jatkaa vaasalaista keräilijäperinnettä lahjoittamalla kokoelmansa synnyinkaupunkiinsa. Lahjoitus vahvistaa Kuntsin modernin taiteen museon asemaa yhtenä keskeisenä nykytaiteen museona Suomessa. Teoksia on kokoelmassa yli 800 ja kokoelma karttuu yhä.

Lars Swanljung aloitti keräilyn 1980-luvulla. Ensimmäiset hankinnat olivat amerikkalaista poptaidetta Roy Lichtensteinilta ja Jim Dinelta. Myöhemmin keräily keskittyi pohjoismaiseen ja suomalaiseen nykytaiteeseen. Swanljungilla on ollut kyky havaita lupaavia nuoria taiteilijoita ja rohkeutta luottaa omaan näkemykseensä.

Kokoelma Swanljung vahvistaa Vaasan kaupungin museoiden kokoelmiin entuudestaan kuuluvaa pohjoismaista taidetta ja on tärkeä osa museoiden nykytaiteen kokoelmaa. Osa kokoelmasta on ollut talletettuna Kuntsin modernin taiteen museoon vuodesta 2007 lähtien.

Lahjoituksen yhteyteen kuuluu arkistoaineisto, joka käsittää taiteeseen ja kokoelman teoksiin sekä keräilyyn liittyviä dokumentteja. Kokoelmaa hallinnoi Vaasan kaupungin museot, joihin kuuluvat Kuntsin modernin taiteen museon lisäksi Tikanojan taidekoti, Pohjanmaan museo, Vaasan taidehalli ja Vanhan Vaasan museo.

Lahjoitusta juhlistetaan ensi vuonna Kuntsin modernin taiteen museossa järjestettävässä näyttelyssä. Näyttely avautuu helmikuussa ja on avoinna koko vuoden.

 

Kuvassa Lars Swanljung ja Tomas Häyry, kuva: Mia Lindqvist

Aiheeseen liittyvät asiasanat: 

Uusimmat

Lampaita niityllä
20.5.2019
Vaasan kaupungin viheralueyksikkö hankki viime keväänä ensimmäistä kertaa kesälampaita maisemanhoitajiksi Vanhaan Vaasaan. Kokeilu toimi niin hyvin, että lampaita hankittiin kesätöihin myös tänä...