Olet täällä

25.6.2015 - 10:43

Uimahallin pukukaappien oviin tuli kuvia

Uimahallin pukukaappi
Vaasan uimahallin pukukaappeihin ilmestyi ennen juhannusta autoja, kukkia ja pilviä. Kuvat ovat kivan näköisiä, mutta niillä on myös tärkeämpi tehtävä. Kuvien avulla esimerkiksi kehitysvammaisten on helpompi muistaa ja löytää oma kaappi.

Uimahallin pukukaappien ovissa on numerot. Avaimina toimivissa rannekkeissa ei kuitenkaan ole, joten oman kaapin numero täytyisi pitää mielessä. Monelle pelkästään kaapin numeron hahmottaminen voi olla vaikeaa. Selkeä kuva voi helpottaa asiaa paljon.

– Toive kuvista tuli kehitysvammaisen lapsen äidiltä keväällä. Kuvan avulla on helpompi muistaa, mihin kaappiin on jättänyt omat tavarat. Kuvat palvelevat kehitysvammaisten lisäksi muitakin, esimerkiksi heikkonäköisiä tai henkilöitä, joiden on vaikea hahmottaa tilaa, kertoo uimahallin palveluesimies Sari Kivelä.

 

Selkeä, siisti ja kestävä

 

Kuvat valittiin tarkasti yhdessä Förbundet De Utvecklingsstördas Välin eli FDUV:n kanssa. FDUV on Suomessa asuvien ruotsinkielisten kehitysvammaisten sekä heidän perheidensä edunvalvontajärjestö. Kuviksi valikoituivat kukka, aurinko, pilvet, sateenvarjo ja auto. Kuvat ovat laatan sisällä, joten niihin voi tarvittaessa vaihtaa uusia kuvia.

 – Mietimme ja suunnittelimme asiaa jonkin aikaa. Esimerkiksi tarroja emme halunneet, koska niitä on helppo repiä irti. Mietimme, mikä olisi siisti, kestävä ja edullinen vaihtoehto, Kivelä kertoo.

Kuvat laitettiin viiteen kaappiin sekä miesten että naisten puolelle. Toivomuksena oli, että kuvat laitetaan vierekkäisiin kaappeihin, jolloin esimerkiksi ryhmien on helpompi toimia.

 

Kaappeja ei varata

 

Jatkossakin tarvitaan ranneketta, jotta kaapin saa auki. Monelle oman kaapin löytäminen kuitenkin helpottuu kuvien vuoksi. Näin uimahallikäynnit saattavat muuttua omatoimisemmiksi. Uimahalli ei kuitenkaan voi taata, että kaapit ovat vapaana.

– Me emme voi varata kaappeja, vaan ne ovat kaikkien käytössä. Moni käyttää täällä usein samaa kaappia. Viime viikolla eräs rouva kertoi iloisena, että hänen kaappiinsa on ilmestynyt ihana kukan kuva. Toki toivomme, että ne jätetään vapaiksi niitä tarvitseville, Kivelä hymyilee.

 

Uimahalli on poikkeuksellisesti auki viikonloppuna 27.–28.6. kello 10–18 ja maanantaina 29.6. kello 9-14. Uimahalli jää huoltotauolle tiistaina 30.6. ja avaa ovensa jälleen maanantaina 3.8.

Aiheeseen liittyvät asiasanat: 

Uusimmat