Ohita valikko
Vaasasta maailman onnellisin kaupunki

Vaasasta maailman onnellisin kaupunki

Vaatimattomia kaupunkeja on Suomi täynnä, mutta Vaasa ei ole yksi niistä. Me uskomme, että hyvä elämä on sitä, että uskallamme olla rohkeasti ylpeitä itsestämme ja kehtaamme näyttää sen myös muille. Meille onnellisuus ei ole sanahelinää, vaan elämän helppouden, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja koetun tyytyväisyyden yhdistelmä, jota Vaasa tuottaa aktiivisesti asukkailleen.

”Me maailman onnellisimmat”

Sebastianin podcast Me maailman onnellisimmat

Sebastianin johdolla pohditaan vaasalaista onnellisuutta syvällisemmin

Maailman onnellisin ihminen, muusikko, tuottaja ja vaasalainen Sebastian Da Costan henkilöhaastatteluissa tavataan vaikuttavia, suomalaisille tuttuja henkilöitä onnellisuuden äärellä. Teemaa tarkastellaan monesta vinkkelistä, ammentaen erityisesti vieraan omista arvoista ja kokemuksista. Vieraiden kanssa käydään koskettavaa ja rehellistä keskustelua elämäntarinoista, onnellisuudesta sekä vaasalaisuudesta. Pääset kuulemaan pintaa syvemmältä, tunnettujen vieraiden elämän käännekohtiin ja tilanteisiin, joista on opittu ja edetty tähän hetkeen.

Mikä on heidän nykyinen käsityksensä onnellisuudesta ja kuinka he siihen vaikuttavat? Miten aika Vaasassa on vaikuttanut heihin, ja miten he kantavat vaasalaisuutta sydämessään? Mitä ydin vaasalaista he voisivat opettaa myös muille suomalaisille tai maailman kansalaisille?

Tuorein jakso: jakso 10. vieraana Kuningas Pähkinä

Extra-jakso vieraana Kari Uusikylä

Jakso 9. vieraana Jarkko Jussila

Jakso 8. vieraana Anne Kukkohovi

7. jakso vieraana Heidi Foxell

6. jakso vieraana Monika Lindeman

5. jakso vieraana Kari Uusikylä.

4. jakso: vieraana Kati Sirkola.

3. jakso: vieraana Kai Hahto.

2. jakso: vieraana Beata Rodas.

1. jakso: vieraana Vesku Jokinen.

Podcast lähetetään radio-ohjelmana Radio Helsingin maanantain keskipäivässä klo 11. Ohjelmat saatavilla podcasteinä tältä sivulta heti lähetyksen jälkeen

Radio Helsingin taajuudet ovat Helsingissä 89,7, Turussa 89,3, Tampereella 106,8 ja Oulussa 90,9 MHz.

Kuuntele Radio Helsinkiä selaimen kautta

Sebastianin taustaa:

Syksyllä 2021 Maria Veitola tutustui kolmeen onnelliseen vaasalaiseen, joista valittiin yleisöäänestyksen perusteella maailman onnellisin, Sebastian da Costa. Sebastian on asunut lähes koko elämänsä Vaasassa, saapuen perheensä kanssa Vaasaan ollessaan vain muutaman kuukauden ikäinen vauva. Hän on ammatiltaan muusikko, tuottaja ja musiikinopettaja.

“Olen 2015 tehnyt oman elämän kanssa käännöksen, ja aloin miettiä omaa hyvinvointiani. Silloin osui käsiini Don Miguel Ruiz – Tie takaisin paratiisiin -kirja. Nyt tässä hetkessä on hienoa ajatella omaa matkaani tähän hetkeen,” kertoi Sebastian syksyllä tultuaan valituksi maailman onnellisimmaksi ihmiseksi.

VaasaCast

VaasaCast Tommi Helminen

VaasaCast nostaa keskiöön kaupunkilaisia puhuttavia ilmiöitä

Tommi Helminen vie vaasalaiset niiden ajankohtaisten ilmiöiden pariin, joissa kohtaavat mielenkiintoiset ihmiset, rohkeat ideat ja uudet näkökulmat. VaasaCastissa selvitetään, mitä kaupungilla tapahtuu ja mistä vaasalaiset puhuvat juuri nyt ja kuulemme kiinnostavia keskusteluita, henkilöhaastatteluja, kulttuuria, urheilua, tapahtumavinkit ja paljon muuta.

Tuorein jakso: Uusimmassa jaksossa sukelletaan syksyn kulttuuritarjontaan. Jaksossa vieraana on kaupunginteatterin teatterijohtaja Seppo Välinen ja kaupunginorkesterin intendentti Mia Huhta.


 

S2 E2: Uuden jakson aiheena on opiskelijaelämä Vaasassa ja Vaasa Campus Festival.

S2 E1: Vieraana kaavoitusarkkitehti Oliver Schulte-Tigges.

 

 

Jakso 12. Vieraana  Mailattarien puheenjohtaja Miia Äkkinen ja Vaasan Palloseuran operatiivinen johtaja Satu Nieminen.

 

Jakso 11: Vieraana Visit Vaasan toimitusjohtaja Max Jansson.

 

Jakso 10: Vieraana Ylellä työskentelevä tapahtumatuottaja Erno Kulmala ja Strömsön juontaja Elin Skagersten-Ström.

Jakso 9: Vieraana on Strömsö-ohjelman yksi ensimmäisistä juontajista, Matias Jungars. Mukana myös Nicke Aldén, ohjelman nykyinen juontaja.

Jakso 8: vieraana Vaasan kuorofestareiden tuottaja Ilkka Nyqvist, ja kesäkävelykadusta kertoo liikennejärjestelypäällikkö Jori Löfbacka.

Jakso 7: Tällä viikolla Tommin vieraana suunnittelupäällikkö Jyri Mursula, joka kertoo Onkilahteen rakennettavasta Pyöräbaanasta. Jaksossa myös tapahtumakoordinaattori Max Bäckman kertoo maailman ensimmäisestä bändimaratonista Vaasassa, Feasta Band Maratonista, joka järjestetään ensi viikolla!

6. jakso: Kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakso kertoo kuinka keskustan rantaviivan suunnittelussa on tärkeää, että ihmisillä on siellä edelleen viihtyisää ja turvallista kävellä ja viettää vapaa-aikaa rakkaalla reitillä. Kuulemme myös tulevista kaavamuutoksista, joka mahdollistaa uusia palveluita rannan tuntumaan. Mukana myös Top 3 menovinkit viikonlopulle!

5. jakso: Kuulemme joukkoliikennesuunnittelija Anastassia Backlundia, joka kertoo heinäkuussa aloittavasta Liftistä eli Vaasan seudun uudesta alueellisesta joukkoliikenteestä.

4. jakso: Jaksossa Antti Kaskiluoto kertoo, mitä vappuohjelmaa opiskelijakunta VAMOK on keksinyt opiskelijoille. Kuulemme myös Torikauppiaat ry:n Pia Ingolta sunnuntaina järjestettävästä vapputorista. Lisäksi Sandra Marins kertoo Graffittilandian kuulumisia.

3. jakso: Jaksossa kuullaan liikunnanohjaaja Henry Söderlund, Vaasan uimahallin esimiestä, Jarkko Tuovista sekä liikuntapalveluista Minna Suihkosta ja Johanna Rantamäk. Mukana myös Timo Kangasluoma, jonka kanssa juteltiin Vaasassa viikonloppuna järjestettävistä voimamieskilpailusta. 

2. jakso: Vieraina ovat Vaasan kaupunginkirjaston palvelupäällikkö Anna Pakka ja Taikonin apulaisrehtori Mia Wiik.

1. jakso: vieraana Vaasan kaupungin viestintäpäällikkö Leena Forsén, sekä kaksi asukasta Mona Granholm ja Topias Katajamäki.

Jaksot ovat myös kuultavissa Radio Vaasan taajuuksilla 99,5 MHz perjantai-iltapäivissä.

Kuuntele Radio Vaasaan selaimen kautta

Tommin taustaa:

Tommi Helminen on vaasalaissyntyinen jalkapallointoilija, jolle radion tuottaminen on ollut aiemmin myös ammatti.

− On hienoa lähteä tuottamaan Vaasan kaupungin kanssa vaasalaisille jotain uutta ja erilaista podcastin kautta. Tarkoitus on tuottaa helposti kulutettava sisältöä, joka on esimerkiksi kaverisi kävelylenkeillä. Podcast-jaksoja ilmestyy aina vuoden loppuun saakka, joten otan mielelläni vastaan kuulijoiden aihetoiveita kaupungin some-kanavilla, tiivistää Tommi.

 

Onnellisuuskyselyn tulokset 2021

Vaasan onnellisuus 74/100

Vuoden 2021 lopulla toteutetun Vaasan onnellisuuskyselyn mukaan asukkaiden onnellisuus on toivotusti lisääntynyt. Verkossa toteutettuun Vaasan onnellisuuskyselyyn vastasi kaikkiaan 1081 vaasalaista. Edellisen vuoden kyselyssä vastaajia oli 478. Asteikolla 0–100 vaasalaisten onnellisuutta kuvaava luku on 74. Vuoden 2020 kyselyssä onnellisuusluku oli 73.

Lue onnellisuuskyselyn tulokset 2021

Onnellisuuskyselyn mukaan enemmistö (77 prosenttia) vaasalaisista luottaa tilanteen palautuvan pandemian jälkeen entiselleen. Kielteisten kokemusten määrä on hieman vähentynyt. Sen sijaan odotus pitkäaikaisista kielteisistä vaikutuksista on lisääntynyt.

Vuosittainen onnellisuuskysely selvittää ja mittaa paitsi vaasalaisten kokeman onnellisuuden tasoa myös asukkaiden tyytyväisyyttä kaupungin tarjoamiin palveluihin. Kyselyssä 67 prosenttia arvioi kaupungin kehittyvän tällä hetkellä parempaan suuntaan.

Vaasasta maailman onnellisin kaupunki

Onnellisuusprofessori Markku Ojanen käyttää nimitystä “onnellisuusvarkaat” asioista, jotka heikentävät ja vaikeuttavat ihmisten onnellisuutta. Kuormittavimmat tekijät liittyvät usein lähipiiriin.

– Vaasan kyselyn mukaan vaasalaisten pahimpia onnellisuusvarkaita ovat edelleen sairaudet ja vammat, liiallinen herkkyys ihmisten teoille ja puheille, raskaat menetykset ja nykyajan kulttuurin tehokkuuspaineet, Ojanen kertoo.

Onnellisuustutkija Ojanen on tukena ja asiantuntijana Vaasan edistäessä asukkaiden onnellisuutta. Ojanen muistuttaa, että toiveikkuus ja optimismi ovat ihmiselle luontaisia voimavaroja, jotka auttavat selviytymään vaikeuksista.

– Ne ovat onnellisuutta suojaavia asioita. Siksi onnellisuuden tunteita ei tulisi häpeillä, vaikka ympärillä olisi surua ja kärsimystä. Myönteisyys saa ihmiset pitämään huolta itsestään. Onnellinen ja hyvinvoiva jaksaa auttaa myös muita, hän korostaa.

Taustaa ja tietoa tutkimuksesta: 

Tutkimus toteutettiin kaikille avoimena verkkokyselynä 1.–17.12.2021 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kyselyyn vastasi 1081 vaasalaista kaikista ikäryhmistä. Tutkimus toteutettiin nettikyselynä, joten kyseessä ei ole satunnaisotos. Vertailu kaupunkilaisia kuvaaviin keskeisiin taustamuuttujiin (koulutus, ikä ja ammatti) kuitenkin osoitti, että tulokset edustavat hyvin vaasalaisia.

Ikäjakaumaltaan vastaajien jakauma kuvaa melko hyvin vaasalaisten ikäjakaumaa. Naiset sen sijaan olivat kyselyssä yliedustettuina, mikä on normaalia avoimissa kyselytutkimuksissa. Kyselyn aihe saattoi olla myös sellainen, joka kiinnosti enemmän naisia.

Kyselyn tulokset analysoi onnellisuutta tutkiva emeritusprofessori Markku Ojanen. Kysely toistetaan vuosittain, jotta voidaan seurata asukkaiden onnellisuuden kehittymistä.

Asukkaiden onnellisuusvinkkejä

Onko sinulla joitain mielestäsi hyvin toimivia keinoja, joita käytät silloin, kun olet alakuloinen ja kaipaat piristystä? Mitä keinoja silloin käytät?

”Juttelu, rentoutusharjoitukset, muut mielen harjoitteet, harrastukset, huomion kiinnittäminen toisten auttamiseen tai siihen, mitä voin tehdä tilanteessa.”

”Ulkoilu, ulkoilu ja ulkoilu! Vaasa ja lähialueet tarjoavat upeat puitteet ulkoiluun ja luonnossaliikkumiseen. Vielä ei onneksi ole kaikkia metsäpolkuja pilattu ”helppokulkuisiksi”. ;)”

”Meditointi, ulkoilu ja ystävien & perheen kanssa ajan viettäminen.”

”Musiikin kuuntelu, luonnossa liikkuminen, yhteys rakkaisiin ihmisiin, rukous, taide, eläimet, lukeminen tai hauskan sarjan katsominen.”

”Ulkoilu, saaristossa olo ja veneily, mökkeily saaristossa, hyvä ruoka ja urheilu.”

”Lähden lenkille säällä kun säällä. Kuuntelen musiikkia. Meri ja metsä ovat rauhoittavia elementtejä. Parasta on lähteä nauttimaan Suomen raikkaasta ilmasta, aina tulee hyvä mieli.. Useimmiten olenkin hyvällä tuulella.”

”Lähden lenkille, neulon tai kuuntelen äänikirjaa tai luen.”

”En pelkää alakuloisuutta, se kuuluu elämään vaihtelevina annoksina. Silloin istun ja luen hyvää kirjaa, käyn maleksimassa kirjastossa tai käyn nuorten aikuislapsieni kanssa kahvilla tai ruokaostoksilla ja tiedän, että tunne häipyy ennen pitkää.”

”Lukeminen, musiikin kuuntelu, ystävien kanssa tapaaminen tai muu yhteydenpito. ”

”Oma aika, jotain kivaa hemmottelua.”

”Luen, käyn kävelyllä tai telttailemassa. Tapaan kavereita. Millon mitäkin, mikä tuntuu juuri silloin parhaalta.”

”Vietän aikaa läheisten kanssa. Asioiden ääneen puhuminen auttaa. Ulkoilu ja hengittäminen. Ystävien tapaaminen.”

Maria ja maailman onnellisimmat

Maria Veitolan kanssa etsimme maailman onnellisimman ihmisen

Toukokuussa 2021 Vaasa julkaisi maailman onnellisimman ihmisen etsintäkuulutuksen.115 ilmoittautuneen ja ilmiannetun joukosta valittiin kolme finalistia. He saivat vieraakseen toimittaja Maria Veitolan ja vierailuista koottiin kolmiosainen videosarja Maria & maailman onnellisimmat.

Maria & maailman onnellisimmat -videosarja
Onnellisuustutkija Markku Ojanen

Markku Ojasen onnellisuusluento

Kaikille Vaasan seudun asukkaille suunnattu luento, jonka aiheena on onnellisuus. Psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen on pitkän linjan onnellisuuden tutkija. Hän on väitellyt tohtoriksi vuonna 1975 ja koko uran ajan tutkimusalana on ollut onnellisuus.

Onnellisuusluento

Lue lisää onnellisuusteoistamme 

Kaupungin tuottamilla palveluilla on tärkeä rooli asukkaiden onnellisuuden edistämisessä, sillä kaupungin ydintehtävänä on asukkaiden hyvinvointi. Laaja kulttuuritarjonta, liikuntapalvelut, luontopolut ja koulutus ovat konkreettisia esimerkkejä palveluista, jotka vaikuttavat asukkaiden onnellisuuteen.