Ohita valikko
ilmakuva

Pohjanmaan hyvinvointialue

Pohjanmaan hyvinvointialueen muodostaa kolmetoista Pohjanmaan kuntaa, jotka järjestävät vuoden 2022 alusta lähtien sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä erikoissairaanhoidon alueellaan. Pohjanmaan hyvinvointialue on välivaihe, jolla valmistaudutaan valtakunnalliseen sote-uudistukseen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kaikki palvelut järjestävät yhdessä Vaasan kaupungin lisäksi Kristiinankaupunki, Kaskinen, Närpiö, Maalahti, Laihia, Mustasaari, Vöyri, Uusikaarlepyy, Pietarsaari, Pedersöre ja Luoto. Korsnäs on mukana perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyössä.

– Meillä kaikilla kunnilla on sama tavoite; varmistamme asukkaillemme tasalaatuiset ja toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa. Yhdessä meillä on suuremmat hartiat, eli enemmän henkilöstöä huolehtimassa asukkaista. Autamme toinen toisiamme, kertoo sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Jukka Kentala.

Valmistelutyössä on huomioitu muun muassa hallintosääntöön tulevat muutokset, kartoitettu kiinteistöjä sekä niiden hallintaa. Lisäksi on tehty selvityksiä esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimeen liittyvistä tukipalveluista. Yksi meneillään olevista hankkeista liittyy yhteisiin asiakas- ja potilastietojärjestelmiin. Valmistelu ja täytäntöönpanon suunnittelu tehdään valmiiksi vuoden 2021 aikana.

Pohjanmaan hyvinvointialueen ja valtakunnallisen sote-uudistuksen käytännön ero on siinä, että valtakunnallisessa uudistuksessa Pohjanmaan hyvinvointialueeseen liitetään myös Pohjanmaan pelastuslaitos. Muutoin Pohjanmaan hyvinvointialue täyttää hallituksen asettamat vaatimukset maakunta-alueille.

Vuonna 2022 valmistuva H-talo suunnitellaan yhdessä asiakkaiden kanssa

Gerbyn, Kirkkopuistikon, Ristinummen ja Tammikaivon terveysasemien hoitajien ja lääkäreiden vastaanottotoiminta siirtyy syksyllä vuonna 2022 uuteen H-taloon Vaasan keskussairaalan alueelle. Vähänkyrön terveysasema jatkaa toimintaansa Vähässäkyrössä.

H-taloon siirtyvät myös sukupuolitautien poliklinikka, Vaasan opetusterveyskeskus sekä osa mielenterveys- ja päihdepalveluista. Hyvinvointikuntayhtymän muodostuttua vahvistuu muiden toimintojen mahdollinen siirtyminen H-taloon. Vaasan kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta siirtyy noin 150 henkilöä uuteen H-taloon.

Tavoitteena on tarjota asiakkaille ja henkilöstölle Suomen parasta laatua. Suunnittelussa on mukana asiakasraateja, potilasyhdistyksiä sekä henkilöstön edustajista koottuja työryhmiä. Myös esteettömyys on huomioitu suunnittelussa.

Valmistuttuaan H-talo on älykäs sairaalarakennus, jossa on nykyaikaiset ja laadukkaasti tehdyt tilat sekä valmiudet tulevaisuuden teknologian hyödyntämiseen. Digitalisaation ja etäyhteyksien avulla palvelut tuodaan tasapuolisesti asiakkaiden lähelle, asuinkunnasta riippumatta. Myös erilaisia sovelluksia testataan.

H-talo yhdistää erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon maakunnallisia sekä yksityisiä palveluita, kuten apteekin, kahvilan, ravintolan.

Seuraa valmistelua

www.vaasankeskussairaala.fi/hyvinvointialue
www.bothniahigh5.fi