Olet täällä

Koe Vaasa

Tilojen vuokraus

TaiKonin tilojen vuokraus

TaiKonin tilat sijaitsevat Kasarmi 11:ssä Vaasan keskustassa osoitteessa Itäinen Kasarmintori 7-9. Vaasan kaupungin omistama rakennus peruskorjattiin Vaasan kaupungin taiteen perusopetuksen käyttöön 2011-2012.

TaiKonin tiloja voi vuokrata esimerkiksi:
- Teatteri- ja tanssityöpajoihin
- Kursseihin ja luentoihin
- Seminaareihin ja kokouksiin

TaiKon Kasarmi 11 teatterisali

Tilat

Kasarmi 11:ssä on kahdeksan 60-70 m² kokoista tupaa.

Teatteri- ja tanssisalit
Kolme tupaa on muokattu esittäviä taiteita (tanssi, teatteri, sirkus) silmällä pitäen. Näissä n. 70 m² tuvissa on tanssimatto, äänentoistojärjestelmä, teatterivaloja, sermejä ja tuvasta riippuen peitettävissä olevat peilit yhdellä tai kahdella seinällä. Yksi näistä luokista, blackbox, on varustettu laskevalla katsomolla ja videotykillä. Blackboxin suurin sallittu henkilömäärä on 60, muiden tupien 40 henkilöä.

Luokkatilat pöydillä
Neljä tupaa on varustettu visuaalisia taiteiden ajatellen, mutta ne sopivat myös esimerkiksi kokouskäyttöön. Näistä luokkahuoneista löytyy tietokone, dokumenttikamera ja videotykki. Yhdessä huoneessa on lisäksi sähköpiano.

Keramiikkaluokka
Keramiikkaluokasta löytyy korkeussäädettävät pöydät ja keramiikkauuni, jota voi vuokrata myös erikseen.

Keittiö ja wc:t
Rakennuksessa on 24 m²:n keittiö, jossa on jääkaappipakastin, uuni liedellä, kahvin- ja vedenkeitin sekä mikroaaltouuni.
Rakennuksessa on 7 wc:tä, joista kaksi on isompaa liikuntarajoitteisille sopivaa. Toisesta näistä löytyy potta ja hoitopöytä. Rakennuksessa on myös suihkukaappi.

Esteettömyys
Rakennuksessa on otettu huomioon esteetön kulkeminen. Pyörätuolilla sisään pääsee rakennuksen eteläpuolen (Artellikuja) kivijalassa olevan oven kautta. Kaksi vessoista on suunnattu liikuntarajoitteisille.

Pysäköinti
Pysäköintipaikkoja autolle on Kasarminaukiolla ja Artellikujalla.

Vuokraus

Vuokrahinnat, kyselyt ja varaukset
Tuntiveloitus: 32,60 € (alv. 0%) / 40,42 € (alv. 24%)
Päiväveloitus (enintään 8 t): 87,70 € (alv. 0%) / 108,75 € (alv. 24%)
Freelancer-taiteilijat sekä kulttuuri- ja taidealan yhdistykset -50%. Kaupungin sisäinen taksa: 17 €/tunti ja 44 €/päivä
Keramiikkauunin vuokrahinta 12 €/poltto.
Varatun tilan peruutus tehtävä viimeistään viisi (5) työpäivää ennen tilaisuutta, muuten veloitetaan 17 €. Hinnat per luokkahuone.
Vapaita tiloja voi alustavasti katsoa tästä linkistä.

Taiteen perusopetuksen virastomestari
puh. 040 179 9681 / taikon@edu.vaasa.fi

kasarmi-11-kuvataideluokat-tupa-4

Kasarmi 11:n historiaa

Kesällä 1878 Suomen senaatin hyväksymän uuden asevelvollisuuslain perusteella perustettiin suomalainen kansallinen 5000 miehen armeija, jonka muodostaisi kahdeksan tarkk'ampujapataljoonaa sijoitettuna läänien pääkaupunkeihin.
Vaasaan sijoitettavan kolmannen tarkk'ampujapataljoonan kasarmialueen mittaaminen ja paaluttaminen aloitettiin Vaasassa 27.9.1879. Miehistökasarmiksi Vaasan tarkk'ampujapataljoonan ensimmäiselle komppanialle rakennettu rakennus numero 11 rakennettiin vuosina 1879-1881. Komppaniakasarmit oli mitoitettu sadalle miehelle siten, että 8:ssa tuvassa oli majoituspaikat 13 miehelle.
Koko toisen maailmansodan aikana Vaasan kasarmialuetta käytettiin kenttätykistön aliupseerien ja miehistön koulutuksessa. Talvisodan aikana Vaasa joutui venäläisten pommikoneiden hyökkäyksen kohteeksi kuusi kertaa.
Rannikkopatteristo, joka vuonna 1952 oli sijoitettu Suomenlinnaan nimellä Vaasan rannikkopatteristo, siirrettiin Vaasaan vuonna 1964. Patteristo käsitti esikuntapatterin ja neljä muuta patteria, joista yksi toimi aliupseerikouluna.
Vaasan rannikkopatteristo lakkautettiin 1998.

Kasarmialue suojelukohteena
Tarkk'ampujapataljoonien kasarmit rakennettiin yleensä kaupunkien kaavoitettujen alueiden ulkopuolelle. Ajan mukaan kaupungit ovat kasvaneet ja 1950-luvulla todettiin monien kasarmialueiden olevan kaupunkien laajenemisen tiellä, mikä johti siihen, että osia kasarmialueista ovat saaneet väistyä muun rakennuskannan tieltä. Myös monissa jäljellä olevissa rakennuksissa on tehty muutoksia, jotka enemmän tai vähemmän muuttavat rakennusten tai alueiden alkuperäistä luonnetta.
Verrattuna useimpien tarkk'ampujapataljoonien uudelleenrakentamiseen, Vaasan kasarmialuetta voidaan pitää positiivisena poikkeuksena. Tänä päivänä Vaasan kasarmialue siisteine rakennuksineen, täysikasvuisten puiden ja istutusten ympäröimänä, näyttää suurin piirtein sellaiselta kuin August Boman (1826-1883) sen suunnitteli vuonna 1879.

Kasarmi 11 vm 1879

Rakennuksessa on harmaakiviperusta, runko on veistetyistä hirsistä, julkisivussa on vaakalaudoitus ja klassisia pilasteriaiheita ja poikkipäätyjä. Rakennuksen lämmitys hoidettiin alunperin 29 tulisijalla. Vuonna 1968 rakennus liitettiin kaukolämpöverkkoon.

Kasarmin 11:n historiaan käytetty lähteenä Pohjanmaan museon raporttia
Katarina Andersson: Vaasan kasarmialue
Rakennushistoriallinen selvitys.
Ykkös Offset, 2006. ISBN: 952-5057-24-0, ISSN: 0785-3491