Olet täällä

Tietoa kaupungista

Markus sai kesätöistä kipinän unelma-ammattiin

Kun Markus Mikkola haki ensimmäistä kesätyöpaikkaansa 16-vuotiaana, ei hän vielä tiennyt, mitä haluaisi tehdä isona. Kesäpesti vanhusten ulkoiluttajana kuulosti mukavalta hommalta, jossa sai viettää aikaa ihmisten kanssa ja samalla nauttia kauniista kesäsäästä. Myöhemmin kokemukset kesätöistä osoittautuvat tärkeiksi matkalla omaan unelma-ammattiin – sairaanhoitajaksi.
Markus Mikkola_4.4.2019_630

Markus otettiin ensimmäisessä kesätyöpaikassaan, kaupungin sairaalan osastoilla, lämpimästi vastaan. Ylimääräisille käsipareille oli tarvetta, ja Markuksesta tuntui, että omasta työpanoksesta oli iloa niin muille hoitajille kuin vanhuksillekin. 

- Tehtäviini kuului ulkoiluttamisen lisäksi esimerkiksi lukea asiakkaille lehtiä ja järjestää pieniä retkiä. Erityisesti mieleeni on jäänyt aurinkoinen kesäpäivä, kun mummot halusivat mennä syömään mansikoita torille. Niitä he sitten syöttivät innokkaasti myös minulle, Markus hymyilee.

Markuksen mielestä kesätöihin kannattaa mennä aidosti omana itsenään. Reippaus ja se että, ottaa työn tosissaan, auttavat työyhteisöön sopeutumisessa. 

- Meno uuteen työpaikkaan on aina jännittävää. Yksin asioita ei kuitenkaan tarvitse pohtia, vaan kokeneemmat työkaverit ovat tukena aina, kun apua tarvitsee, Markus muistuttaa.

Ei pelkkää puuron keittämistä

Lukion jälkeen Markus hakeutui yliopistoon lukemaan nykysuomea ja viestintää. Pian hän huomasi kaipaavansa käytännönläheisempää alaa ja haki sairaanhoitajaopintoihin Vaasan ammattikorkeakouluun.

- Oli kiva huomata, että kesätöistäni vanhusten parissa oli hyötyä. Teoriaa oli helpompi opiskella, kun olin jo saanut jonkinlaista käsitystä työstä sekä ymmärrystä, miten erilaisia asiakkaita hoitotyössä voi kohdata, Markus sanoo.

Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen Markus pääsi tekemään hoitajan kesäsijaisuutta kotihoitoon. Aluksi Markus kiersi asiakkaiden luona ja tutustui heihin kokeneemman hoitajan opastuksella. Perusteellisen perehdytyksen jälkeen työpäivät kuluivat pyöräillen ympäri Vaasan keskustaa – hoitotarvikkeet repussa. 

Markus sai kesän aikana vierailla monenlaisissa kodeissa, joissa vastassa oli hyvin erilaista apua vaativia vanhuksia. 

- Moni luulee, että työ kotihoidossa on pelkkää puuronkeittelyä. Oikeasti työ on todella monipuolista, ja jokainen päivä on erilainen. Nyt kun minulla on hoitoalan opintoja suoritettuna, pääsen tekemään myös perushoitoa ja saan samalla arvokasta kokemusta, Markus kertoo. 

Töitä opintojen vastapainoksi

Markus on tehnyt työtä kotihoidossa kahdessa vuorossa; aamuisin tai iltaisin. Yövuoroja hänellä ei ole, mikä on Markuksen mielestä työn positiivinen puoli. Jos kotikäynnillä tulee kysyttävää, on apua saatavilla puhelimen päässä. Myös hoitosuunnitelmat ja työohjeet löytyvät kännykästä. 

Kysyntää osaajille riittää niin paljon, että töitä on mahdollista tehdä opintojen ohella. Markus on tehnyt hoitajan sijaisuuksia kesätöiden lisäksi myös muina loma-aikoina. 

Nyt 24-vuotiaana Markuksesta tuntuu, että oma ala on löytynyt.

- Suosittelen työtä sellaiselle, joka haluaa auttaa ihmisiä. Tässä työssä näkee konkreettisesti joka päivä, että omasta tekemisestä on aidosti hyötyä, ja se tekee tästä niin palkitsevaa.     

Hoitajien kesätyöhaku kestää 2.5.2019 saakka. Hakeminen tapahtuu Kuntarekry-sivuilla osoitteessa www.kuntarekry.fi