Olet täällä

Koe Vaasa

Usein kysyttyä

Taidemusiikin konsertti on vertaansa vailla oleva musiikkielämys, jossa kuulija saa mahdollisuuden irrottautua arjesta, stressistä ja kiireistä ja uppoutua kokonaan musiikin virtaukseen. Konserttietiketti voi jännittää kokematonta kävijää, mutta ei syytä huoleen! Konsertit ovat avoimia kaikille, eikä sinun tarvitse miettiä, sovitko joukkoon. Tässä joitain hyödyllisiä tietoja koskien konserteissa käymistä.

Tarvitseeko minun laittautua konserttia varten?
Ei tarvitse. Voit tulla konserttiin aivan omana itsenäsi ja saat myös pukeutua aivan kuten haluat. Konsertteihimme ovat tervetulleita kaikki! Perinteisesti sinfoniakonsertti on ollut odotettu juhlallinen tapahtuma, josta syystä myös muusikot ja kapellimestari pukeutuvat usein frakkeihin. Myös juhlavampi pukeutuminen on siis täysin hyväksyttävää.

Saako konserttiin tulla kesken esityksen?
Ovet suljetaan konsertin alkaessa, eikä musiikin aikana ole toivottavaa tulla saliin, sillä tämä saattaisi häiritä esitystä. Yleensä konsertissa on kuitenkin väliaika, jolloin voit saapua konserttiin kuuntelemaan sen toisen puoliskon.

Saanko puhua ystävälleni konsertissa?
Ihmiset tulevat konserttiin kuuntelemaan musiikin ammattilaisten huolella hiomaa huipputasoista musiikkitaidetta. Tätä on syytä kunnioittaa kuuntelemalla rauhallisesti tuottamatta muiden kuuntelunautintoa häiritseviä ääniä. Samasta syystä sinun tulisi aina sulkea matkapuhelimesi ennen konsertin alkua. Tällöin musiikin hienovaraisimmatkin vivahteet pääsevät oikeuksiinsa.

Milloin minun täytyy taputtaa?
Yleensä taputetaan vasta koko teoksen esityksen jälkeen, eli esimerkiksi neliosaisen sinfonian päätyttyä kokonaan. Lisäksi taputetaan aina kun muusikot, kapellimestari ja mahdollinen solisti astuvat lavalle. Klassisen musiikin teoksissa on hyvin usein useampia osia, joten voit tarkkailla tilannetta esimerkiksi seuraamalla kapellimestaria, muuta yleisöä tai tarkistamalla teoksen osat käsiohjelmasta. Jos kuitenkin innostut taputtamaan jonkun yksittäisen osan jälkeen, tämä ei missään tapauksessa ole väärin, vaan todennäköisesti vain ilahduttaa esiintyjiä!