Olet täällä

23.10.2018 - 11:26

Ammattikorkeaan suoraan lukiokurssimenestyksellä

Opiskelijat
Vaasan lyseon lukion abiturientit voivat hakea Vaasan ammattikorkeakouluun uudessa erillishaussa suoraan tiettyjen oppiaineiden opintomenestyksen perusteella.

Ensi keväänä alkava erillishaku on lajissaan Suomen ensimmäinen.

- Kuvittele miltä tuntuisi, jos tietäisit jo abivuoden jouluna, että saat jatko-opiskelupaikan? Tuleva kevät ja kirjoitusten kiireet näyttäytyisivät hyvin erilaisina, pohtii Vaasan ammattikorkeakoulun rehtori Tauno Kekäle.

Kaikkiin koulutuksiin varataan erillishakua varten vähintään viisi aloituspaikkaa. Sosiaali- ja terveysalan koulutuksiin pitää kurssimenestyksen lisäksi suorittaa lain määräämä pakollinen soveltuvuuskoe.

Valintaperusteet määräytyvät kullakin koulutusalalla hyödyllisen osaamisen mukaan. Mikäli hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, asetetaan hakijat järjestykseen kyseisten kurssien arvosanojen keskiarvon perusteella.

- Valintakriteerit viestivät, että kaikkien ei tarvitse olla huippuja: tavallinen, koulussa hyvin pärjäävä nuori on se, josta korkeakoulut ja työelämä ovat kiinnostuneita, Vaasan lyseon lukion rehtori Jaakko Perttu muistuttaa.

Pidetään osaajat Vaasassa

Uusi lukiolaki tulee voimaan elokuussa, joten Vaasan ammattikorkeakoulu ja Vaasan lyseon lukio ovat uuden yhteistyön myötä edelläkävijöiden joukossa Suomessa. Jaakko Pertun mukaan myös lukiolaiset vanhempineen ovat ottaneet tiedon erillishausta myönteisesti vastaan.

- Haluamme varautua tuleviin osaamistarpeisiin, ja yhteistyö tukeekin hienosti Vaasan kaupungin energiakoulutusstrategiaa. Pitkän tähtäimen tavoitteena on, että saamme pidettyä nämä osaajat Vaasassa. Heille on seudun työelämässä valtava kysyntä, Perttu lisää.

Valintaperusteet aloittain:

  • Liiketalouden alan koulutukset: Taloustiedon kurssi arvosanalla 8 ja kaksi yrittäjyyden kurssia läpäistynä.
  • Tekniikan alan koulutukset: Pitkä matematiikka tai lyhyt matematiikka, lyhyen matematiikan arvosanavaatimus vähintään 8. Lisäksi kolme fysiikan kurssia.
  • Sosiaali- ja terveysalan koulutukset:
    • Sairaanhoitajan koulutuksessa yksi psykologian kurssi arvosanalla 8 ja kolme terveystiedon kurssia vähintään arvosanalla 8.
    • Sosiaalialan koulutuksessa kaksi psykologian kurssia arvosanalla 8.
    • Molemmissa koulutuksissa pakollinen soveltuvuuskoe.

Uusimmat

18.4.2019
Avoimen varhaiskasvatuksen toimintaa karsitaan Vaasassa säästövaatimusten vuoksi. Kuningattarenpolun avoin päiväkoti lakkautetaan ja Gustavsborgin avoimen päiväkodin tiloista luovutaan 1.6.2019...