Olet täällä

6.10.2015 - 13:33

Ensimmäiset esteettömyystarrat on jaettu vaasalaisiin liikkeisiin

Esteettömyystarra kaupan ikkunassa
Esteetön Vaasa -tarra myönnetään liikkeille ja palveluille, joiden tiloissa esteettömyys on huomioitu. Ensimmäisinä tarran ovat saaneet Amarillo, Clas Ohlson, Hemtex, Instrumentarium, Kultajousi, Life, Ninja, Salkari, Specsavers, Top Sport, Zoomi Kuvakaupat, Cafe Hermes, Dressman XL, Fransmanni ja Pentik.

Monta tapaa huomioida esteettömyys

Esteettömyystarran saaneet liikkeet ovat huomioineet esteettömyyden monin tavoin. Tilat ovat muun muassa tarpeeksi isot, jotta niihin pääsee esimerkiksi pyörätuolin kanssa.

- Osalla liikkeistä on tiloja kahdessa kerroksessa. Liikkumisen kerrosten välillä pitää onnistua esimerkiksi hissiä käyttäen, jotta yritys saa esteettömyystarran, sanoo Vaasan kaupungin vammais- ja esteettömyysasiamies Tiina Mäki.

Esteetön liiketila huomioi myös kuulo- ja näkövammaiset, sillä kovasta melusta tai huonosta valaistuksesta on heille haittaa. Lisäksi henkilökunnan palvelualttius oli yksi tarran saamisen kriteereistä.

- Esimerkiksi näkövammaisen ostaessa vaatetta myyjän on hyvä kuvailla ja antaa asiakkaiden koskettaa vaatteita, Tiina Mäki kertoo.

 

Hyötyä myös ikääntyville

Esteettömät liiketilat eivät hyödytä ainoastaan pientä joukkoa, vaan niistä on hyötyä myös ikääntyville, sillä iän myötä liikkuminen vaikeutuu ja näkö sekä kuulo heikkenevät.

Nyt tarroja on vain keskustan alueen yrityksissä, mutta Esteetön Vaasa -tarran voivat saada myös keskustan ulkopuolella sijaitsevat liikkeet. Toiveena on, että mahdollisimman moni yritys parantaisi liiketilojensa esteettömyyttä. Yritykset voivat tehdä omaehtoisia hakemuksia saadakseen esteettömyystarran.

- Esteettömyystarra tulisi pitää ylpeästi esillä heti liikkeen ulko-ovessa, Mäki sanoo.

Aiheeseen liittyvät asiasanat: 

Uusimmat