Olet täällä

3.12.2018 - 9:27

Kaupunki ja yrittäjät keskustelivat sote-tilanteesta ja sivistystoimesta

Yrittäjien aamukahvit 2018
Kaupungin ja Vaasan Yrittäjien kuukausittaiset aamukahvitilaisuudet jatkuivat 29.11. teemoilla sosiaali- ja terveydenhuollon palvelukonsepti sekä sivistystoimen palvelut yrittäjien näkökulmasta. Kyseessä oli vuoden kolmas ja viimeinen kaupungin ja yrittäjien aamukahvitilaisuus.

Sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Jukka Kentalan mukaan uudistuksessa on paljon asioita, jotka elävät yhä. Valtakunnallisesti maakuntauudistus on merkittävä, kun organisaatioiden toiminnot siirtyisivät 18 maakuntaan. Julkisen hallinnon puolella on mm. 190 sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatiota. Maakuntauudistus on tärkeä palvelujen laadun ja saatavuuden yhtenäistämisen kannalta.

− Muutosjohtajat ovat sitä mieltä, että maakuntauudistus halutaan hoitaa ja hoidetaan maaliin. Mikäli se ei onnistu tai viivästyy, Pohjanmaalla on myös toinen valmistelu käynnissä, kertoo Kentala.

Pohjanmaan sote-palvelut yhteen

Pohjanmaalla kartoitetaan myös vapaaehtoisen integraation mahdollisuutta. Keinot maakuntauudistuksen tekemiseen löytyvät, mutta uudistus edellyttää lakien hyväksymistä nykyisen hallituksen taholta ennen 15.3.2019. Mikäli maakuntauudistus ei toteudu tai viivästyy, Pohjanmaan sote-palvelut pyritään joka tapauksessa integroimaan. Tehtäviä siirtyisi 25 organisaatiolta yhteen maakuntaan.

− Naapurikunnat ovat jo lähteneet tekemään integraatiota, mikä luo omat paineensa. Integraatiolla on tarve myös Pohjanmaan alueella, ja se auttaa tekemään maakunnasta yhtenäisemmän, Kentala tarkentaa.

Yrittäjien keskuudessa heräsi myös uteliaisuus siitä, onko uudistuksen tarkoituksena panostaa palvelujen laatuun. Tämä kysymys nousi pinnalle erityisesti pienyrittäjien toiveesta, että uudistuksen myötä pyrittäisiin turvaamaan myös pienten toimijoiden elinkeino. Palvelujen laatu ja asiakaslähtöisyys ovat kuitenkin etusijalla. Kaksikielisyys tulisi jatkossa ottaa entistä paremmin huomioon.

Palveluseteli- ja vuokrapäiväkodit ovat tätä päivää

Sivistystoimen talouscontroller Miia Äkkisen mukaan varhaiskasvatuksessa haetaan palveluntuottajia ja rakentajia palvelusetelipäiväkodeille. Palvelusetelipäiväkodeissa on ajatuksena se, että palvelun tuottaja tai yrittäjä saa jokaisesta asiakkaasta tietyn korvauksen. Lisäksi haetaan rakentajia kunnan omiin päiväkoteihin, jotka toteutetaan vuokrapäiväkoti-mallilla.

− Palvelusetelipäiväkodit ja vuokrapäiväkodit ovat nykypäivää. Kaikkea ei tarvitse eikä pystykään omistamaan, tarkentaa Äkkinen.

Vaasassa palvelusetelijärjestelmä otettiin käyttöön elokuussa 2018, ja ensimmäinen palvelusetelipäiväkoti on rakentumassa Pukinjärvelle. Gerbyn asuinalueelle on rakentumassa uusi päiväkoti, jonka kaupunki aikoo vuokrata varhaiskasvatuskäyttöön kilpailuttamaltaan rakentajalta.

Kaikki koulut noudattavat yhteistä opetussuunnitelmaa. Vaasan kaupunkiin on laadittu myös erityinen energiakoulutusstrategia, jota noudatetaan varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen asti.

Kaupungin ja Yrittäjien aamukahvitilaisuudet jatkuvat ensi vuonna. Kutsut tilaisuuksiin lähetetään Vaasan Yrittäjien kautta. Yrittäjät ottavat vastaan myös ehdotuksia tulevien tilaisuuksien teemoista.

Uusimmat