Olet täällä

7.1.2019 - 10:20

Lapset halaavat, kun heillä on hyvä olla

Lillemor Gammelgård kuva/foto: Malin Åbrandt
Vaasan kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Lillemor Gammelgård jää tänä keväänä ansaitulle eläkkeelle lähes 43 vuoden työuran jälkeen. Kasvatusalan rautainen ammattilainen on vuosien varrella nähnyt alan suuren muutoksen, mutta lämpimimmät muistot jäävät lasten halauksista ja hyvistä työkavereista.

Virallinen eläkkeelle lähtö tapahtuu 1.5.2019, mutta lomien vuoksi työt saivat jäädä jo vuoden 2018 lopussa.

Gammelgård aloitti työuransa harjoittelijana Malmögården daghemissa. Valmistuttuaan lastentarhanopettajaksi vuonna 1976, sai hän töitä Gerby daghemistä, joka oli Mustasaaren kunnan ensimmäinen päiväkoti.

- Ensimmäinen vanhempainilta oli jännittävä. Illan loputtua vanhemmat kyselivät, kuinka vanha olen, ja vastasin närkästyneenä että ”olen jo 22 vuotta ja kuukauden päästä 23!”, Gammelgård naurahtaa.

”He va hurja juttu!”

Gammelgård valitsi varhaiskasvatuksen aikoinaan alakseen, koska tykkäsi tehdä töitä käsillään.

- Missään muualla ei ole niin ihanaa olla töissä kuin päiväkodissa, lapset tulevat spontaanisesti halaamaan, kun heillä on hyvä olla. Lapset myös ovat rehellisiä ja sanovat asiat suoraan, nauraa saa paljon.

Gammelgårdilla oli aikoinaan päiväkotityössä vihko, jonne hän kirjoitti ylös lasten hauskoja sanomisia. Näitä luettiin vanhempainilloissa vanhemmille.

- Kerran eräs pieni poika kysyi, että mikä minun nimeni on. Kerroin että Lillemor, ja poika vastasi ”He va hurja juttu!”

Varhaiskasvatus osa opetuksen ketjua

Omien lasten kasvettua Gammelgård jatkoi opintoja oman työnsä ohella ja valmistui kasvatustieteen maisteriksi vuonna 2003.

- Omat tyttäreni olivat ylpeitä, että näinkin vanha ihminen voi opiskella, hän nauraa.

Uusilla papereilla oli hyvä hakea uutta työtä, kaupungin sisällä toki. Seuraavaksi Gammelgård toimikin kasvatus- ja opetusvirastossa suunnittelijana.

- Mukavinta oli järjestää koulutuksia ja vierailuja. Opin senkin, että koulutuksen sisältö ei aina ole se tärkein asia vaan se, millaista pullaa on kahvitauolla tarjolla.

Vuonna 2011 Gammelgård aloitti nykyisessä virassaan Vaasan kaupungin varhaiskasvatusjohtajana. Hän on nähnyt vuosien varrella alalla isoja muutoksia, joista yksi suurimmista oli varhaiskasvatuksen siirto opetushallituksen alaisuuteen.

- Varhaiskasvatus nähdään tänä päivänä osana opetuksen ketjua, ja vanhemmat ymmärtävät, että päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa on töissä koulutettuja ammattilaisia. Me emme vain leikitä ja laulata, vaan noudatamme lain mukaista varhaiskasvatussuunnitelmaa.

Ruuankasvatusta ja kalastusta

Vaasan kaupungin varhaiskasvatuksessa on noin 700 työntekijää.

- Minulla on mahtavat työkaverit! Olen ylpeä henkilökunnastamme, joka tuottaa erittäin laadukasta varhaiskasvatusta.

Gammelgård kertoo oppineensa työvuosiensa aikana, että aina täytyy tehdä parhaansa ollakseen hyvä johtaja.

- On oltava rehellinen, oikeudenmukainen ja tehtävä parhaansa joka päivä. Ja muistaa, että kaikki ovat samanarvoisia, harjoittelijasta johtajaan.

Tammikuussa alkavalla pitkällä lomalla ja tulevalla eläkkeellä Gammelgård yrittää rauhoittua, mutta lupaa myös ottaa uusia tehtäviä vastaan, jos mielekkäitä tulee eteen. Vapaa-aika kuluu kasvihuoneella ja saaristomökillä kalastaessa.

- Ruuan kasvattaminen ja puutarha ovat intohimoni. Rakastan myös istuttaa puita siemenistä ja seurata niiden kasvua.

Aivan kuten varhaiskasvatuksen ammattilainen seuraa lapsen kasvua työssään.

Aiheeseen liittyvät asiasanat: 

Uusimmat