Olet täällä

29.11.2018 - 13:46

Onkilahden rantaan pystytettiin kaksi taideteosta

Taideteos Myrskyn jälkeen
Vaasan kaupungille luovutettiin keskiviikkona 28.11.2018 kaksi julkista taideteosta. Teokset Myrskyn jälkeen (2004) ja Kuupeili (tehty 1999, paljastettu 2001) ovat taiteilijoiden Marianne Kanckosin, Åke Rodasin ja Stig Rönnin käsialaa. Teokset on pystytetty kaupunkilaisten ihasteltaviksi Onkilahden puistoon, Palosaaren puoleiselle rannalle.

Molemmat taideteokset on rakennettu lahjoituksena saadusta metalliromusta. Rönn kertoo, että Kuupeili syntyi alkujaan interaktiivisena taideteoksena Vaasan Taiteiden yössä vuonna 1999.

- Meillä oli materiaalina erimuotoisia metallinpaloja. Yleisö sai päättää, mihin kohtaan teosta metallinpalat kiinnitetään ja me sitten Mariannen ja Åken kanssa hitsasimme palaset paikoilleen.

Teos oli muutaman vuoden esillä syntysijoillaan Korsholmanpuistikolla, Vaasan taitelijakerhon tilojen edessä. Myöhemmin teos siirrettiin Raippaluodossa sijaitsevan Berny’s ravintolan pihapiiriin. Teoksen jatko-osa Myrskyn jälkeen syntyi vuonna 2004.

- Teoksessa voi nähdä erilaisia merellisiä hahmoja, kuten merenneidon ja kalaa suussaan kantavan lokin. Teoksen tarkoitus on ruokkia katsojan mielikuvitusta, Rönn kuvailee.

Teokset pystytettiin kaupunkilaisten iloksi 

Teokset jouduttiin siirtämään pois Berny´s ravintolan pihapiiristä uuden Merten talon rakentamisen myötä. Teoksille piti etsiä uusi koti, joten taitelijat päättivät luovuttaa teokset Vaasan kaupungille kaupunkilaisten ihasteltaviksi.

- Teokset palasivat nyt ikään kuin takaisin kotiin, Rönn hymyilee.

Myös Viheralueyksikön viheraluehortonomi Leila Roininen on tyytyväinen uusiin teoksiin.

- Innostuin heti, kun kuulin teoksista. Olimme tekemässä samoihin aikoihin kunnostustöitä Onkilahden rannassa ja Myrskyn jälkeen sopi hienosti mukaan suunnitelmiin. Myös Kuupeilille löydettiin sopiva sijoituspaikka vähän matka päästä, Roininen kertoo.

Ennen teosten pystyttämistä, teokset kunnostettiin ja maalattiin Viheralueyksikössä Juhani Norrgårdin ja Maaret Lagusin toimesta. Pystytykseen ovat osallistuneet Turkka Saarinen, Juha Haapala ja Tomas Djupsjöbacka.

Taideteos Kuupeili

 

Aiheeseen liittyvät asiasanat: 

Uusimmat