Olet täällä

6.11.2017 - 14:26

Rauhanvälityksen sanomaa Ahtisaari-päivillä Vaasassa

martti_ahtisaari_2015_tomas_whitehouse_CMI.jpg
Vaasa on tänä vuonna päätapahtumakaupunki Ahtisaari-päiville 15.11.2017. Seitsemättä kertaa vietettävien päivien tavoitteena on lisätä tietoutta rauhanvälityksestä ja sovinnon merkityksestä kouluissa ympäri Suomen. Vaasalaiskouluissa päästään harjoittelemaan riitojen ratkaisemista ja Vaasan yliopistolla järjestetään kaikille avoin seminaari.

Rauhannobelisti, presidentti Martti Ahtisaari ja Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n (Crisis Management Initiative) työntekijät vierailevat päivän aikana vaasalaisissa yläkouluissa ja lukioissa.

Ahtisaaren perustaman konfliktienratkaisujärjestön asiantuntijat kiertävät kouluilla kertomassa rauhanvälityksestä ja sovittelun merkityksestä. He myös ohjaavat oppilaita ratkaisemaan riitoja käytännön harjoitusten avulla.

- Kaksikielinen Suomi ja erinomainen peruskoulujärjestelmä ovat aina olleet lähellä presidentti Ahtisaaren sydäntä. Me CMI:ssä olemme erittäin iloisia, että juuri Vaasa on valikoitunut Suomen juhlavuotena Ahtisaari-päivien kohdekaupungiksi. Yhdessä saamme rauhanvälityksen ja sovinnonviestin leviämään läpi koko kaupungin”, kertoo CMI:n viestintä- ja varainhankintajohtaja Elina Lehtinen.

Kouluvierailuja tehdään Variskan, Vöyrinkaupungin ja Merenkurkun kouluihin, Vaasan lyseon lukioon, Savilahden yhtenäiskouluun, Vasa gymnasiumiin, Borgaregatans skolaan, Vasa Övningsskolaan ja Vasa Övningsskolas gymnasiumiin.

Yleisölle avoin seminaari Vaasan yliopistolla

Vaasan yliopistolla järjestetään klo 15.30–17 kaikille avoin seminaari, jonka ohjelmaan kuuluvat presidentin haastattelu sekä paneelikeskustelu. Tilaisuudessa presidentti Ahtisaarta haastattelee Pohjalaisen päätoimittaja Toni Viljanmaa.

Paneelikeskustelun aiheena on ”Konfliktinratkaisusta kansalaistaito”, ja siihen osallistuvat Irakin ja Lähi-idän asiantuntija Hussein al-Taee (CMI), Vaasan yliopiston professorit Pirkko Vartiainen ja Annukka Jokipii sekä Åbo Akademin PEACE-ohjelman opiskelija Elina Viitasaari. Moderaattorina toimii Vasabladetin pääkirjoitustoimituksen päällikkö Stig Nygård.

Tilaisuus on kaksikielinen ja yleisö saa esittää kysymyksiä paneelikeskustelun jälkeen. Seminaarin päätteeksi Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry luovuttaa sovinnonkyyhkyn ensi vuoden Ahtisaari-päivien isäntäkaupungille.

Yleisötilaisuus sekä CMI:n asiantuntijoiden kouluvierailut järjestetään vuosittain päätapahtumakaupungissa Ahtisaari-päivien yhteydessä. CMI järjestää Ahtisaari-päivät Ulkoministeriön tukemana.

Ahtisaari-päivät ovat myös osa Suomi100-juhlavuoden tapahtumia Vaasassa. Ahtisaari-päivästä voi viestiä sosiaalisessa mediassa tunnuksilla #ahtisaaripäivät #vaasa #sovinto #rauhanvälitys #riidatratkotaanpuhumalla.

Kuva: Martti Ahtisaari, 2015, kuvaaja: Tomas Whitehouse, kuvalähde: CMI.

Lisätietoja:
Ahtisaari-päivien koordinaattori (CMI) Suvi Tuuli, puh. 050 322 7157, suvi.tuuli@cmi.fi
Sivistystoimen johtaja (Vaasan kaupunki) Christina Knookala, puh. 040 5565 011, christina.knookala@vaasa.fi
Nuorisoasiainkoordinaattori (Vaasan kaupunki) Aino Niskala, puh. 040 162 9948, aino.niskala@vaasa.fi
Markkinointi- ja viestintäpäällikkö (Vaasan yliopisto) Tarja Gromov, puh. 040 520 3526, tarja.gromov@uva.fi

http://ahtisaaripaiva.fi/

Uusimmat