Olet täällä

Viitakerttunen

Koe Vaasa

Viitakerttunen

Acrocephalus dumetorum
 

luontovaasa_viitakerttunen_oksalla_jn.jpg
Viitakerttunen on Suomen taitavimpia laululintuja. Kuva Jan Nyman

 

Yleistä. Viitakerttunen on Suomessa kaakkoinen uudistulokas, joka on levinnyt maahamme vasta 1900-luvulla. Nykyisin lajin levinneisyyden pohjoisraja kulkee Oulun läänin eteläosassa. Viitakerttusen pesimäkanta on Suomessa harva. Niitä pesinee Suomessa keskimäärin vain noin 7000 paria.

  • Pituus 13 cm
  • Pesä ripustettu kasvillisuuden varaan horsma- tai vadelmatiheikköön
  • Muuttaa talveksi Lähi-Itään ja Aasiaan
  • Ravintona hyönteiset ja hämähäkit

 

Elinympäristö. Viitakerttunen pesii puoliavoimilla pensasmailla, joissa aluskasvillisuuden lajeina on vadelmaa, horsmaa ja angervoa. Tällaisia alueita löytyy peltojen reunoista, laskuojien varsilta sekä joutomailta.

Esiintyminen Vaasassa. Viitakerttunen esittää taidokasta soidinlauluaan pääosin öisin. Tämä hankaloittaa lajin havaittavuutta. Lisäksi laulukausi on lyhyt. Se kestää toukokuun loppupuolelta kesäkuulle, tosin parittomiksi jääneet koiraat saattavat olla äänessä vielä heinäkuussa. Tämän vuoksi viitakerttusen osalta lajin levinneisyys Vaasassa on oletettavasti puutteellinen. Selvitysruutuja, jolla viitakerttunen havaittiin, oli noin 20. Havainnot painottuvat kaupungin eteläpuolelle Vanhan Vaasan laakson kanaalin tuntumaan, reheville pensaikkoisille alueille.

luontovaasa_viitakerttunen_-_busksangare_-_blyths_reed_warbler.jpg
luontovaasa_pesimaindeksi_legenda.jpg