Olet täällä

Tietoa kaupungista

Yleistietoa Vaasasta

Vaasa on yli 67 000 asukkaan voimakkaasti kasvava kaupunki ja Pohjanmaan suurin taloudellinen keskus. Vaasan kaupunki muodostaa Vaasan seudun yhdessä kuuden naapurikuntansa kanssa. Vaasan seudulla asuu yli 114 000 asukasta. Seutu kuuluu maan voimakkaimmin kasvaviin ja parhaiten menestyviin seutuihin. Vuonna 2015 julkaistussa suhteellisessa elinvoimaisuusvertailussa Vaasa sijoittui Suomen toiseksi elinvoimaisimmaksi kaupungiksi. 2000-luvulla seudun väkiluku on kasvanut lähes 9 000 asukkaalla ja työpaikkojen määrä noin 5 500:lla. Vähäkyrö liittyi kuntaliitoksella Vaasaan 1.1.2013.

Lisää tietoa Vaasan kaupungista ja seudusta löytyy Vaasa kaupunkiseutuvertailussa – aineistopaketista täältä.

Vaasan ja koko seudun suotuisaa kehitystä on vauhdittanut se, että Vaasan seutu on Pohjoismaiden suurin energiaosaamisen keskittymä, joka työllistää suoraan noin 11 000 ihmistä. Keskittymän suurimmat yritykset ovat Wärtsilä, ABB ja Vacon. Yhteensä energiakeskittymään kuuluu yli 140 yritystä. Energiakeskittymän tuotteista ja palveluista 80 prosenttia menee vientiin. Vähänkyrön elinkeinorakenteen pääpaino taas on ollut palveluissa sekä teollisuudessa, jossa on keskitytty puu- ja metalliteollisuuteen. Tervajoen taajama on kasvanut Pohjanmaan autokaupan keskukseksi. Maatalous on erikoistunut viljanviljelyyn ja sikatalouteen.

Vaasa on kaksikielinen kaupunki. Vaasalaisista 69,5 prosenttia on suomenkielisiä ja noin 22,6 prosenttia ruotsinkielisiä. Muunkielisten osuus kaupungin väestöstä on 7,9 prosenttia. Lisää tilastotietoa Vaasasta ja Vaasan seudulta löydät Vaasan tilastosivuilta.

Vaasassa opiskelumahdollisuudet ovat erinomaiset. Vaasassa on opiskelupaikkaa etsivälle mistä valita: kuudessa korkeakouluyksikössä on tarjolla yli 30 eri alan tutkintoa suomen, ruotsin ja englannin kielellä. Yhdessä Suomen suurimmista opiskelijakaupungeista Vaasassa on yli 13 000 korkeakouluopiskelijaa. Ammatillisessa koulutuksessa Vaasassa on noin 4 000 opiskelijaa.

Vaasa tarjoaa hienoja ja monipuolisia asumismahdollisuuksia. Kaupungissa voi asua niin urbaanisti kuin luonnonläheisesti. Vähässäkyrössä tiheä asutus on keskittynyt Kyrönjoen molemmin puolin. Kaupungin suhteellisen pienen koon ansiosta työpaikkojen ja palveluiden saavutettavuus on erinomainen, asuitpa missä päin kaupunkia tahansa. Usealla asuinalueella työpaikat ja palvelut ovat kävely- tai pyöräilyetäisyydellä.

merimaisema Ann Brit Pada

Vaasassa vapaa-ajanviettomahdollisuudet ovat mitä parhaimmat. Meri on myös lähellä, ja se tarjoaa upeita elämyksiä ympäri vuoden. Kaupungin edustalla levittäytyy Merenkurkun saaristo, joka luokiteltiin maailmanperintökohteeksi vuonna 2006. Vaasa on myös monipuolinen kulttuurikaupunki, joka tarjoaa kulttuuria kaikenikäisille sekä suomeksi että ruotsiksi. Vähäkyrö tunnetaan parhaiten pläkkyrihistoriastaan. Tuotteista fyrry eli pläkkipellistä tehty puhallettava lelu teki Vähästäkyröstä "Fyrrykyröön", jona se tunnetaan tänäkin päivänä.

 

Vaasan yleisesite 2016

Vaasa - Pohjolan energiapääkaupunki