Ohita valikko
Ihmisiä toimistossa juttelemassa

Pohjanmaan sovittelutoimisto

Rikosasioiden sovittelu on maksuton palvelu, jossa rikoksesta epäilty ja rikoksen uhri voivat kohdata toisensa luottamuksellisesti puolueettoman sovittelijan välityksellä.

Sovittelussa käsitellään rikoksesta uhrille aiheutuneita henkisiä ja aineellisia haittoja sekä pyritään löytämään rikoksen osapuolia tyydyttävä ratkaisu haittojen hyvittämiseksi. Sovittelu voi kohdistua myös sellaisiin riita-asioihin, joissa ainakin yksi osapuoli on luonnollinen henkilö. Sovittelua säätelee Laki rikosasioiden ja eräiden riita-asioiden sovittelusta 1015/2005.

Sovittelun tarkoituksena on, että asianosaiset löytävät oman aktiivisuuden avulla keinoja rikos- ja riita-asioiden aiheuttamien ristiriitatilanteiden ratkaisemiseksi. Sovittelu on vapaaehtoista, luottamuksellista, maksutonta sekä puolueetonta.

Sovittelua koskevan aloitteen, jolla asia saadaan vireille, voi tehdä:
– osapuoli
– alaikäisen huoltaja tai muu laillinen edustaja
– täysi-ikäisen vajaavaltaisen edunvalvoja
– poliisi- tai syyttäjäviranomainen
– muu viranomainen

Mikäli haluat tehdä sovittelualoitteen, täytä Sovittelualoitelomake ja palauta se sähköpostitse tai postitse Pohjanmaan sovittelutoimistoon.

Toimialue

Vaasan kaupungilla on puitesopimus Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa sovittelupalveluiden tuottamisesta Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien 23 kunnassa.

Pohjanmaan sovittelutoimiston toimialueeseen kuuluvat seuraavat kunnat: Vaasa, Mustasaari, Laihia, Isokyrö, Vöyri, Maalahti, Närpiö, Korsnäs, Kristiinankaupunki, Kaskinen, Pedersöre, Pietarsaari, Uusikaarlepyy, Luoto, Kruunupyy, Kokkola, Toholampi, Kannus, Lestijärvi, Perho, Kaustinen, Veteli ja Halsua.

Suomessa on 18 sovittelun palveluntuottajaa joille valtio maksaa100% valtionkorvauksen sovittelutoiminnan aiheuttamista kuluista.

Sovittelijat

Sovittelijoina toimivat vapaaehtoiset henkilöt. Sovittelijat, joilla on vaitiolovelvollisuus, on saanut sovittelijatehtäväänsä erikoiskoulutuksen. Asianosaiset rikos- ja riita-asioissa voivat sovitella omalla paikkakunnallaan ja omalla äidinkielellään tai toimistossa Vaasassa tai Kokkolassa kahden puolueettoman sovittelijan läsnä ollessa.

Jos olet kiinnostunut toimimaan vapaaehtoisena rikos- ja riita-asioiden sovittelijana, ota yhteyttä Pohjanmaan sovittelutoimistoon.

Yhteystiedot

Ota yhteyttä

  • Vaasan toimipiste Korsholmanpuistikko 44, Vaasa

    Avaa kartta

Toimipisteet

Vaasan toimipiste
Korsholmanpuistikko 44 (1. kerros)
65100 Vaasa

Vastaava puh. 040 750 5349
Sovitteluohjaaja puh. 040 041 6306
Sovitteluohjaaja puh. 040 647 7314

Kokkolan toimipiste
Kaarlelankatu 74
67100 Kokkola

Sovitteluohjaaja puh. 040 582 7515