Ohita valikko
Poika talvella

Höstvesi ja Runsor

Aamuinen näky, vauhdikkaasti ohi hurahtavat pyöräilijät, ovat yleensä työmatkalla Runsoriin. Runsorissa sijaitsee keskeinen energiaklusterin yritysalue. Retkikohde Pilvilampi on ulkoilijoiden suosiossa ympäri vuoden.

Höstvesi

Pilvilammen alueelta löytyy liikuntamahdollisuuksia moneen makuun. Pitkät latuverkostot mahtavine laavuineen ja majoineen hivelevät jokaisen luonnossa liikkujan silmää. Kesäisin luonnonkauniin lammen rannalle on mukava lähteä vaikkapa kävelyretkelle. Ja mikäli Golfkärpänen on puraissut, niin mahtavat väylät löytyvät ihan läheltä.

Höstveden kylässä on kallio, jossa on tiettävästi poltettu ainakin kaksi noituudesta syytettyä naista. Marketta Parkoinen ja Marketta Punasuomalainen kokivat tiensä pään vuonna 1658 mestauksessa Värnebackenilla ja sen jälkeen ruumiit vielä varmuuden vuoksi poltettiin

Runsor

Runsorissa toimii useita yrityksiä; keskeisin paikka on teollisuusalue Air Port Park, jossa sijaitsee Suomen energiaklusteriin kuuluvia huipputeknologian yrityksiä, kuten Mervento, Danfoss, Wärtsilä, The Switch, Prokon, VEO ym.

Runsorin eteläosassa Runsorin kylän takana sijaitsee Vaasan lentoasema (VAA/EFVA), joka on Suomen viidenneksi vilkkain lentokenttä.

Air Port Parkin lisäksi muita keskeisiä alueita Runsorissa ovat Kuninkaankartanon ja Risön alueet. Kuninkaankartanon rakennutti jo 1500-luvulla Kustaa Vaasa, ja se toimi myös armeijan muonavarastona ja mallitilana Pohjanmaan talonpojille. Nykyään Kuninkaankartanossa toimii ruotsinkielinen ammattiopisto, jonka 2012 valmistunut remontti ja yli 21 000 neliömetrin laajennus maksoi yli 30 miljoonaa euroa.

Vaasan kaupunki keskittää kaupungin kasvua eteläpuolelle Runsorin Risön alueelle, johon kuuluu myös Liisanlehdon teollisuusalue. Uusi vahvistettu osayleiskaavan mukaan Runsorin alueelle voi rakentaa useita kaupan suuryksiköitä.