Tietoa koronaviruksesta

Tietoa koronaviruksesta

Ohita valikko

Vallit

Näköala valleilta etelään Kuninkaankartanon puistoon päin. Kuva Christine Bonn 2004.

Vallit sijaitsevat Kauppiaankadun eteläpäässä, Mustasaaren kirkkoa vastapäätä. Valleille kulkeva tie on jyrkkä, joten se ei sovi aivan jokaisen kivuttavaksi. Auton voi pysäköidä Mustasaaren kirkon tai Vanhan Vaasan museon parkkipaikalle. Vallit toimivat nykyään viheralueena, josta on komeat näkymät lähiympäristöön. Kasvillisuus luo rauhallisia ja suojaisia oleskelutiloja vallien laelle. Mustasaaren kirkko näkyy valleilta puukujanteen päästä idässä, lännessä ja etelässä levittäytyy viljelymaisema, jonka keskellä on Kuninkaankartanon puisto.

Vanhan Vaasan valleiksi kutsutaan loivapiirteistä kumparetta, jolle Korsholman linna 1300 -luvulla rakennettiin. Vallit liittyvät välittömästi Hovioikeudenpuistikon kävelyakseliin Kauppiaankadun toisella puolella. Entisaikojen ristiretkeläisten muistoksi valleille on pystytetty kiviristi. Muistomerkin suunnitteli vaasalainen puutarhuri Willy Nykopp vuonna 1894. Vallien alapuolella Hovioikeudenpuistikon puolella sijaitsi 1700–1800 -luvuilla Korsholman puutarha, jossa pääosin viljeltiin hyötykasveja säännönmukaisissa kasvipenkeissä. Korsholman puutarha kuului maaherralle, jonka talo rakennettiin Korsholman linnan tilalle, missä kiviristi tänä päivänä sijaitsee. Entisen puutarhan paikalla on nykyään peltoja.

Vallit ovat hyvä ulkoilukohde ympäri kasvukauden. Talvella valleille kannattaa kivuta ulkoilijoiden tekemiä polkuja pitkin, sillä näköalat ovat kiipeämisen arvoisia. Kumpareen laelta ei tosin näe enää yli Vanhan Vaasan, kuten piirustuksen opettaja J.G. Hedmanin vuoden 1851 laveerauksen aikaan, jolloin kukkula oli vielä puuton. Vallien kasvillisuudesta näyttävimpiä ovat vanhat jalot lehtipuut sekä ulkomaiset havupuut.

J.G. Hedmanin laveeraama näkymä valleilta Vanhan Vaasan keskustaan ja Hovioikeudentalolle. Kuva Pohjanmaan museo.