Ohita valikko

Öjberget

Pirunpelto Öjbergetillä. Kuva Jan Nyman.

Vaasan Öjberget sijaitsee kaupungin eteläpuolella noin 10 kilometrin etäisyydellä keskustasta Sundomin kylässä. Alue kuuluu osana kallioiseen metsäselänteeseen, jota ympäröivät peltoalueet. Tyypilliset kasvit Öjbergetillä ovat mänty ja puolukka. Öjberget on pinta-alaltaan noin 270 hehtaaria ja sen eteläpuolella sijaitsee Söderfjärdenin laaja meteoriittikraatteri. Talvisin Öjbergetin laskettelukeskuksessa on rinteitä lasketteluun ja tiheä latuverkosto hiihtämiseen. Kesäisin alueen vaellus- ja lenkkipolut ovat kaupunkilaisten ahkerassa käytössä. Öjbergetin laella on näkötorni ja vaellusreitin varrella sijaitsee Vaasan ainoa kivikauden aikainen muinaisjäännös.

Öjberget on pääasiassa havumetsäaluetta. Tämä näkyy alueen pesimälinnustossa. Lajistoon kuuluvat mm. pyy, palokärki, punarinta, töyhtötiainen ja närhi. Kevätiltoina Öjbergetin laelta voi kuulla useiden pöllölajien soidinhuhuilua. Hyvinä pikkujyrsijöiden esiintymisvuosina Öjbergetin metsissä ovat iltaisin äänessä huuhkaja, helmipöllö, sarvipöllö ja varpuspöllö.

Pöllöjen aktiivisin huhuiluaika ajoittuu helmi-huhtikuulle. Pöllöretkelle voi lähteä jo iltahämärissä, jolloin soidinhuhuilun aloittavat varpuspöllö ja huuhkaja. Pimeyden laskeutuessa maiseman ylle soidinhuhuiluun yhtyvät helmipöllö ja sarvipöllö. Öjbergetin laella sijaitsevasta näkötornista on mahdollista tarkkailla alueen ylittävien muuttolintujen matkantekoa keväisin ja syksyisin.

Öjbergetin lintutorni. Kuva Jan Nyman.