Ohita valikko
Takaisin museoiden etusivulle Takaisin museoiden etusivulle

Kuntsin modernin taiteen museo

Kuntsin modernin taiteen museo tarjoaa vaihtuvia modernin ja nykytaiteen näyttelyitä. Nauti nykytaiteesta Vaasan merimaisemissa.

Aukioloajat

Avoinna ti–su klo 11–17. Maanantaisin suljettu.

Poikkeukselliset aukioloajat

Liput

12 € / 7 € / 0 €

Tarkempi palveluhinnasto

Kuntsin museokauppa

Tervetuloa tutustumaan Kuntsin museokaupan tarjontaan! Tuotevalikoimassa on mm. museon omia julkaisuja, kirjoja, julisteita, postikortteja, muistivihkoja, lasten leluja, tekstiilejä ja lahjatavaraa. Museokaupassa voi tehdä ostoksia museon aukioloaikoina. Ostoksille voit tulla ilman museon pääsymaksua.

Tietoa museosta

Kuntsin modernin taiteen museo

Kuntsin modernin taiteen museo sijaitsee kauniilla paikalla meren ääressä Sisäsatamassa. Nimensä museo on saanut taiteenkeräilijä, konsuli Simo Kuntsin (1913–1984) mukaan. 

Kuntsin modernin taiteen museon toiminta perustuu vaihtuviin modernin ja nykytaiteen näyttelyihin sekä omia kokoelmia esitteleviin näyttelyihin. Näyttelyt syväluotaavat nykytaiteen ilmiöitä ja ajankohtaisia teemoja tarjoten aineksia identiteettien rakentamiseen ja aikamme ilmiöiden ymmärtämiseen. 

Museon tilat tarjoavat hyvät mahdollisuudet tapahtumien järjestämiseen. Kuntsin modernin taiteen museolla järjestetään erityisesti poikkitaiteellisia esityksiä ja tapahtumia yhteistyössä kolmannen sektorin ja yleisöryhmien kanssa.

Museon historia

Kuntsin modernin taiteen museo avautui yleisölle helmikuussa 2007, mutta sen juuret ulottuvat lähes 50 vuotta ajassa taaksepäin.

Konsuli Simo Kuntsi keräsi omaa taidekokoelmaa 1950-luvulta lähtien. Vähitellen kodin seinät eivät riittäneet kasvavalle kokoelmalle. Samaan aikaan Simo Kuntsi haaveili nykytaiteen museon perustamisesta Suomeen. Vaasan kauppaoppilaitoksen rehtori Martti Ulkuniemi ehdotti kokoelman sijoittamista koulun tiloihin, mitä Kuntsi piti hyvänä ajatuksena ei vähiten taidekasvatuksellisten mahdollisuuksien vuoksi: kokoelman asettaminen julkisesti esille lähentäisi taiteilijoita ja suurta yleisöä.

Vuonna 1970 Simo Kuntsi sijoitti 121 suomalaisen taiteen teosta kauppaoppilaitokselle. Hän perusti nimeään kantavan säätiön, jolle lahjoitti taideteokset, ja teki sopimuksen Vaasan kaupungin kanssa kokoelman pysyvästä tallettamisesta kaupunkiin. Avajaisia vietettiin 2.2.1970. Kauppaoppilaitoksessa taide oli paitsi oppilaiden myös vierailevien ryhmien nähtävillä. Nykytaiteen kokoelman saaminen kaupunkiin oli Vaasalle merkittävä tilaisuus aikana, jolloin kaupungissa ja lähialueilla ei esitelty pysyvästi nykytaiteen kokoelmia. Vähitellen tila ei enää täyttänyt ajan vaatimuksia. Kokoelma oli esillä Vaasan kauppaoppilaitoksella aina vuoteen 1997 asti, jolloin teokset varastoitiin.

Vaasan kaupunginvaltuusto päätti vuonna 2000, että Vaasan sisäsatamassa sijaitseva, alun perin Tullipakkahuoneena toiminut rakennus kunnostetaan modernin taiteen museoksi. Päätöksen taustalla oli Kuntsin Säätiön ja Vaasan kaupungin vuonna 1970 solmima sopimus taidekokoelman pysyvästä esittelystä. Rakentaminen aloitettiin vuonna 2004.

Kuntsin modernin taiteen museon valmistuessa Kuntsin Säätiön taidekokoelma sai pitkään odotetun kodin. Samaan aikaan museo otti vastaan toisen kokoelman, Kokoelma Swanljungin, joka on hammaslääkäri, taiteenkeräilijä Lars Swanljungin (1944–2022) keräämä kokoelma. Kuntsin modernin taiteen museon avajaisnäyttelyssä esiteltiin rinnakkain molempia kokoelmia.

Henkilöhistoria

Simo Kuntsi

Simo Kuntsi (1913–1984) syntyi Jyväskylässä, mutta muutti viisivuotiaana perheensä kanssa Vaasaan. Lapsuuden perheeseen kuului isä Kaarlo, äiti Helmi (o. s. Kiljander), sekä sisarukset Risto ja Sinikka. Lapsuuskodin ilmapiiri ruokki taideinnostuksen heräämistä. Kuntsin perheenjäsenet kuuluivat mm. Vaasan taideyhdistykseen. Kaarlo Kuntsi ryhtyi 1920-luvulla hankkimaan kotiin teoksia taideyhdistyksen näyttelyistä ja suoraan paikallisilta taiteilijoilta. Simo sai olla mukana valitsemassa sopivia tauluja kodin seinille, mutta haaveita ammattitaiteilijan urasta isä ei hyväksynyt. 

Simo Kuntsi valmistui ekonomiksi Helsingin kauppakorkeakoulusta vuonna 1934. Hän aloitti uransa isänsä jalanjäljissä Vaasan Höyrymyllyn palveluksessa ja ehti toimia ennen eläkkeelle jäämistään eri tehtävissä, kuten kaupallisena johtajana, varatoimitusjohtajana ja johtokunnan jäsenenä. Vuonna 1937 Kuntsi solmi avioliiton Margareta Knuusin kanssa ja heille syntyi kolme lasta. Pariskunnan erottua Kuntsi meni naimisiin FM Anna Kaarina (Kaisa) Kaukorannan kanssa. 

Kuntsi keräsi 1950-luvulla vanhaa suomalaista taidetta. Hän kiinnostui suomalaisesta nykytaiteesta 1960-luvun alussa. Suomalaisen taiteen ohella Kuntsi keräsi myös kansainvälistä taidetta vaimonsa Kaisan kanssa 1950-luvulta 1980-luvulle saakka. Suomen kuvalehden haastattelussa vuonna 1983 Kuntsi toi esiin intohimonsa taiteen keräilyä kohtaan: “En ole koskaan ollut tuhlaavainen luonne, en ole liioitellut tai harrastanut ylellistä elämää. Taide on ollut minulle se ylellisyys, jota olen harrastanut.”  

Simo Kuntsi toimi laajemmin taidevaikuttajana. Hän tuli mukaan Nykytaide ry:n toimintaan 1960-luvun puolivälissä, ja toimi sen puheenjohtaja vuosina 1977–84. Kuntsi kutsuttiin vuonna 1963 kuvataiteen tukemiseen ja jäsenten taiteentuntemuksen edistämiseen pyrkivän Maecenas-killan jäseneksi. Hän toimi killan puheenjohtajana kymmenen vuoden ajan. Vuonna 1972 Kuntsi perusti yhteistyössä Maecenas-killan kanssa Kuvataiderahaston Suomen Kulttuurirahaston yhteyteen.

Lars Swanljung

Lars Swanljung (1944–2022) syntyi Vaasassa viisilapsisen perheen esikoiseksi. Hän aloitti vuonna 1964 hammaslääketieteen opinnot Helsingin yliopistossa ja perusti myöhemmin ystävänsä kanssa yksityisen hammaslääkäriaseman Helsinkiin. Swanljung oli kiinnostunut kreikan kielestä ja kulttuurista, jota hän alkoi opiskella vuonna 1975. Kiinnostus laajeni koskemaan Välimeren aluetta, erityisesti Turkkia ja Italiaa. Swanljung toimi aktiivisesti Helsingin Suomi-Kreikka -yhdistyksessä. Vuonna 1997 hänet lyötiin kreikkalaisen Feniks ritarikunnan ritariksi. 

Lars Swanljung keräsi jo nuoruudessaan vinyylilevyjä ja elokuvia, isänsä Kaj Swanljungin innostamana. Hän mainitsi usein kuuluvansa keräilijöiden sukuun. Taide nousi hänen intohimonsa kohteeksi 1980-luvun lopulla. Alkusysäys oli Galerie Forsblomin poptaiteen näyttelyn avajaiset, josta Lars Swanljung osti yhdessä vaimonsa Outin Swanljungin kanssa kaksi teosta. 

Kokoelma kasvoi nopeasti. Vuonna 2000 Kokoelma Swanljung oli ensimmäistä kertaa julkisesti esillä, ensin Vaasassa Tikanojan taidekodissa ja tämän jälkeen Espoossa. Jo tuolloin keräilijällä oli toive sijoittaa kokoelmansa synnyinkaupunkiinsa. Toive toteutui Kuntsin modernin taiteen museon avautuessa vuonna 2007. 

Lars Swanljung oli mukana perustamassa Kuvataideakatemian Ystävät ry:tä. Hän sai tunnustusta kulttuurin parissa tehdystä työstä. Esimerkiksi vuonna 2014 hänet valittiin Vaasan kaupungin kulttuuripalkinnon saajaksi sekä Vuoden nykytaiteen ystäväksi. Tunnustuksen jakoi Kiasman ystävät ry. Vuonna 2018 Swanljung vastaanotti Museoliiton ansiomitalin. Samana vuonna hän lahjoitti Kokoelma Swanljungin Vaasan kaupungille. Swanljung täydensi kokoelmaansa teoslahjoituksin viimeisiin vuosiinsa saakka.

 

Kuntsin Säätiö

Konsuli Simo Kuntsi (1913–1984) perusti vuonna 1970 nimeään kantavan Kuntsin Säätiön. Säätiön perustamisvuonna Kuntsi teki Vaasan kaupungin kanssa sopimuksen, jossa kaupunki sitoutui säilyttämään Simo Kuntsin kokoelman kaupungissa ja järjestämään tilat taideteoksille.

Säätiön toiminta-ajatuksena on tarjota yleisölle mahdollisuus tutustua oman ajan taiteeseen sekä kerätä ja esitellä kuvataiteen uusia ja lähimenneisyyden ilmiöitä.

Kuntsin Säätiön hallituksen puheenjohtajana toimi elämänsä ajan konsuli Simo Kuntsi. Säätiön hallitukseen kuuluvat Kansallisgallerian, Vaasan kaupungin ja Suomen Taiteilijaseuran edustajat. Lisäksi hallitusta on täydennetty muilla asiantuntijoilla.

Kuntsin Säätiön hallitus 2022–2023:

  • Markku Lumio, puheenjohtaja
  • Hannele Kuntsi-Aalto, Kuntsin suvun edustaja
  • Anne-Marie Viinamäki, Vaasan kaupungin sääntömääräinen jäsen
  • Teemu Mäki, Suomen Taiteilijaseuran sääntömääräinen jäsen
  • Leevi Haapala, Kansallisgallerian sääntömääräinen jäsen
  • Susanna Kuningas, asiantuntijajäsen
  • Anne-Maj Salin, säätiön asiamies

Kuntsin Säätiön hallituksen pitkäaikaiset jäsenet taiteilija Kauko Lehtinen (1925–2012, Turku) ja taiteilija Veikko Takala (1923–2008, Vaasa) nimettiin marraskuussa 2007 Kuntsin Säätiön hallituksen kunniajäseniksi.

Yhteydenotot ja tiedustelut:

asiamies Anne-Maj Salin, Annemaj.salin(a)gmail.com, 0405905524.

https://www.kuntsinsaatio.fi/

Kuntsin modernin taiteen museon kokoelmat

Kuntsin modernin taiteen museolla on kaksi kokoelmaa: Kuntsin Säätiön taidekokoelma ja Kokoelma Swanljung.

Kokoelmiin
Kuntsi

Museon tilat

Kuntsin modernin taiteen museon tiloihin kuuluvat näyttelytilat sekä Kuntsin Studio, jossa järjestetään esimerkiksi lasten taidetoimintaa. Tiloja voi vuokrata käyttöön yksityistilaisuuksiin aukioloaikojen ulkopuolella.

Tilavaraukset

Taidekerhot

Kuntsin modernin taiteen museon toimintaan kuuluu lapsille ja nuorille suunnattu säännöllinen pedagoginen ohjelma erilaisten taidekerhojen muodossa. Kerhoissa tutustutaan museopedagogin johdolla näyttelyihin ja opetellaan taiteen tekemistä helposti omaksuttavalla tavalla. Kerhoihin on ennakkoilmoittautuminen syksyisin.

Lapsi maalaa päiväkodissa

Minitaiteilijat

Kuntsin Mini-taiteilijat on 4–6-vuotiaille suunnattu taidekerho, jossa tutustutaan museopedagogin johdolla näyttelyihin ja opetellaan taiteen tekemistä helposti omaksuttavalla tavalla. Mini-taiteilijat tapaavat Studiossa, joka tarjoaa tilat rauhalliseen ja ohjattuun työskentelyyn Kuntsin modernin taiteen museossa.

Lue lisää
Lapset piirtää

XS-taiteilijat

Kuntsin XS-taiteilijat on 7–12-vuotiaille suunnattu taidekerho, jossa tutustutaan museopedagogin johdolla näyttelyihin ja opetellaan taiteen tekemistä helposti omaksuttavalla tavalla. XS-taiteilijat tapaavat Studiossa, joka tarjoaa tilat rauhalliseen ja ohjattuun työskentelyyn Kuntsin modernin taiteen museossa.

Lue lisää

Yhteystiedot

Puhelin

Sähköpostitiedustelut

Osoite

Kaikkien Vaasan museoiden yhteystiedot löydät täältä.